Συνταγή από το Veganomicon
Aioli είναι μία παραδοσιακή σάλτσα/ντιπ από την Προβηγκία που γίνεται με βάση το σκόρδο και το λάδι. Σ'αυτήν την παραλλαγή, χρησιμοποιούνται τα μικρά άσπρα φασόλια (navy, cannellini ή haricot), που προσθέτουν μία λεπτή γεύση και κρεμώδη υφή.
Υλικά:
2 κούπες μαγειρεμένα μικρά άσπρα φασόλια (ή μία κονσέρβα, στραγγισμένα)
2 κουταλιές χυμό λεμόνι
1/4 κούπας ελαιόλαδο
6 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε κομματάκια ή τριμμένες
Μία πρέζα αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Μαγειρέψτε το σκόρδο σε χαμηλή φωτιά με λίγο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι, για 2-3 λεπτά. Προσοχή μην καεί και μαυρίσει το σκόρδο, οπότε ανακατεύετε συχνά. Αυτό το βήμα προσωπικώς το παραλείπω και χρησιμοποιώ ωμό σκόρδο.
Πολτοποιούμε στο food processor τα φασόλια, το χυμό λεμονιού, το λάδι και το αλατοπίπερο. Αλέθουμε για 1 λεπτό και μετά προσθέτουμε και το σκόρδο και αλέθουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Δοκιμάζουμε και προσαρμόζουμε τα μπαχαρικά και το λεμόνι.
Αυτό το ντιπ ταιριάζει πολύ και με τηγανιτές πατάτες ή παστινάκη (Pastinaca sativa), όπως επίσης και όπως άλλα ντιπ, με φρέσκα λαχανικά, ψωμί και φρυγανιές.