Αντιγράφω επίσης από Ελευθεροτυπία:
http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=197156Αγνωστοι απελευθέρωσαν 50 χιλιάδες γουνοφόρα ζώα τη νύχτα στην Καστοριά. Τα περισσότερα από αυτά ψόφησαν λόγω ζέστης, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Η απελευθέρωση των γουνοφόρων έγινε από φάρμα εκτροφής, στην περιοχή της Αγίας Τριάδας. Ωστόσο, χωρίς τροφή, νερό και με τη ζέστη των ημερών χιλιάδες ζώα έπεσαν νεκρά στην προσπάθειά τους να διαφύγουν.
Ειδικά συνεργεία του Δήμου Αγίας Τριάδας, σε συνεργασία με τη Νομαρχία Καστοριάς, με τη βοήθεια των «φαρμαδόρων» της περιοχής, συλλέγουν τα νεκρά ζώα.
Ιδιαίτερη προσοχή εφιστούν οι αρχές στους κατοίκους της περιοχής, καθώς τα ζώα είναι άγρια και υπάρχει κίνδυνος να δαγκώσουν. Αρκετά έχουν μπει σε κοτέτσια κι έχουν προκαλέσει καταστροφές στην πανίδα της περιοχής, ενώ αρκετά θανατώνονται στους δρόμους από διερχόμενα αυτοκίνητα.
«Οσα ζώα επιβίωσαν έχουν απλωθεί σε μια έκταση 15 χιλιομέτρων.
Αναρωτιέμαι τι είδους οικολόγοι είναι αυτοί που τα απελευθέρωσαν. Κατέστρεψαν μια επιχείρηση, υπέβαλαν τα ζώα σε βασανιστικό θάνατο και προκάλεσαν μεγάλη ζημιά σε νοικοκυριά και στη φύση», δήλωσε ο νομάρχης Καστοριάς Κώστας Λιάντσης.Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που απελευθερώνονται γουνοφόρα από φάρμα της δυτικής Μακεδονίας. Πριν από ένα χρόνο ακριβώς, χιλιάδες γουνοφόρα ζώα βιζόν απελευθερώθηκαν από δύο φάρμες στο Ασκιο Κοζάνης, από ακτιβιστές της οργάνωσης «Μαύρα Κοράκια».
Ενα από τα ζώα είχε επιτεθεί και είχε δαγκώσει τότε στο πόδι ένα τετράχρονο κοριτσάκι.Ν.ΦΩΤ.
Έχω κάνει bold τα κομμάτια οπού αναδεικνύεται η σαπίλα των έμμισθων κονδυλοφόρων για άλλη μια φορά..Το πώς τα θύματα ανάγονται σε θύτες στα "μικρά κοριτσάκια" και στις "αθώες επιχειρήσεις"
Θέλω βέβαια να παραθέσω τον προβληματισμό μου καθώς το θέμα το συζητουσα πρόσφατα με μια φίλη που ασχολείται επίσης με τα ΔΤΖ και γενικά στέκεται αλληλέγγυα σε τετοιου είδους ακτιβισμούς..Θέλω να εστιάσω στα εξής κομμάτια:
1)Προβαίνοντας σε τέτοιου είδους ακτιβισμούς θα πρέπει η ομάδα των ατόμων να διασφαλίσει την ασφάλεια (όσων μπορεί τουλάχιστον) των ζώων που θα απελευθερώσει.Μιλάμε για μια απελευθέρωση σε ένα οικοσυστημα (όπως αυτό της Καστοριάς) όπου ουδεμία σχέση έχει με το φυσικό περιβάλλον των ζώων(προφανώς είναι πολύ πιο φυσικό από αυτο των κλουβιών αλλά δεν μου λέει κάτι) με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο κομμάτι των ζώων να καταλήξει νεκρό από την τεράστια διαφορά θερμοκρασίας.Το "καλύτερα μιας ώρας ελευθερη ζωή" δεν με καλύπτει γιατί υπάγεται σε προσωπική επιλογή κάτι που τα μινκ κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες ήταν αδύνατο να έχουν καθώς δεν μπορούσαν να "τηλεμεταφερθούν" ξαφνικά στην Κεντρική Αμερική.Προσωπικά δεν με ενδιαφέρει να ανοίξω καμμία βεντετα με κανενα καθικι που κάνει παραγωγή γούνας
αλλά αποκλειστικά η ολοκληρωμένη διάσωση των ζώων και η επιστροφή τους στο φυσικό τους περιβάλλον (ή τουλάχιστον σε βιώσιμο).Δεν έχω ψάξει πολύ το θέμα αλλά με κάποιες προχειρες σκέψεις που κάνω θα μπορούσε ενας ακτιβισμός τύπου "καταστροφής του εξοπλισμού που θα τα έγδερναν ζωντανα" η καταστροφή των φορτηγών που θα μετέφεραν τα δέρματα τους" να ήταν πολύ πιο αποτελεσματικός. Αυτό που θέλω να πω είναι πως
έστω και άθελα τους από "απελευθερωτές" καταλήγουν σε "δολοφόνους" Αντιλαμβάνομαι επίσης πως δεν είναι διόλου έυκολο να μεταφερθούν τα μινκ πίσω στο φυσικό τους περιβάλλον (σχεδόν ουτοπικό θα έλεγα) αλλά είναι ζήτημα που πρεπει να συζητηθει κατά την γνώμη μου.
2)Επίσης θεμιτό θα ήταν κάποια στιγμή να συζητηθεί η αλληλοεξάρτηση του "βιο" (ζωα) με το "οικό" (περιβάλλον,οικοσυστηματα,βιοποικιλότητα ανα περιοχή) Έκει κάπου στέκει ίσως το επιχείρημα για "καταστροφή της πανίδας" (όπως λένε) ή του οικοσυστήματος που απελευθερώνονται τα ζώα (το προτιμώ έτσι). Προφανώς προτιμώ να φάει ένα μινκ μια κότα από το να την φάει ένας άνθρωπος.Το θεωρω πολύ πιο φυσικό οπότε δεν θα ασχοληθώ καν με τα επιχειρήματα που προβάλλουν ντόπιοι και ξένοι κατασκευαστές "της κοινής γνώμης". Το ζήτημα για μένα είναι άλλο. Πως μπορεί να αντέξει ένα περιβάλλον αφύσικο για τα μινκ (όπως αυτό της Καστοριάς η της Κοζάνης πέρυσι) τον τεράστιο αναλογικά αριθμό 50.000 εξ'αυτών??Ακόμα και στο φυσικό τους περιβάλλον εκτιμώ πως δεν βρίσκονται σε τόσο μεγάλους αριθμούς (αν και δεν το έχω ψάξει αλλά μου φαίνεται λογικό). Πόσο μεγάλο κομμάτι της βιοποικοιλότητας κινδυνεύει να αφανιστεί με μία τέτοια δράση?? Κατά πόσο επηρεάζεται συνολικά η χλωρίδα και η πανίδα της Καστοριάς σε ένα "χ" διάστημα χώρις να οδηγηθεί σε "μη αναστρέψιμα αποτελέσματα"??
Είναι απλά μερικές σκόρπιες και κατακερματισμένες σκέψεις καθώς μόλις σχόλασα και δεν έχω την δυναμη να τις αναπτυξω παραπάνω για την ώρα.Θα ήθελα όμως την γνώμη σας ώστε να ανοίξει η κουβέντα και να επανέλθω με πιο ολοκληρωμένες απόψεις καθώς το τελευταιο διάστημα με έχει προβληματίσει αρκετα.
Επίσης βρήκα την είδηση και εδώ
http://www.prlogos.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=4988%3A-50000--&catid=25%3A2008-12-16-10-41-44&Itemid=57Ελσα no prob ακόμα καλύτερα
