22/05/07Κοντά στη Βάλια Κάλντα
Ραδιοπομποί παρακολουθούν
την επίδραση της Εγνατίας Οδού στις αρκούδες
Η καφέ αρκούδα παραμένει εξαιρετικά σπάνια στην ΕλλάδαΘεσσαλονίκηΟ «Μελής», ο «Πατσίνο», ο «Κουταλιανός», ο «Τετραδάχτυλος», ο «Στρατηγός» και η μικρή «Καλλιστώ» είναι οι έξι αρκούδες που σημάνθηκαν με δορυφορικό ραδιοπομπό ώστε να δίνουν στοιχεία για τη συμπεριφορά των αρκούδων σε σχέση με την κατασκευή της Εγνατίας οδού.
Οι επιστήμονες θα παρακολουθήσουν τα ζώα στο τμήμα «Παναγιά-Γρεβενά» της Εγνατίας, μήκους 37 χιλιομέτρων, που διασχίζει τον βιότοπο της καφέ αρκούδας στην Ανατολική Πίνδο και σε μικρή απόσταση από το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου (Βάλια Κάλντα).
Το μαρκάρισμα έγινε από την επιστημονική ομάδα της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ», που αποτελείται από βιολόγους, δασολόγους, κτηνιάτρους και άλλους ειδικούς.
Οι αρκούδες βαφτίστηκαν με βάση είτε κάποια ιδιαίτερα εξωτερικά χαρακτηριστικά τους είτε κάποιο συμβολισμό: Ο «Μελής» έχει αδυναμία στο μέλι, ενώ ο «Πατσίνο» έχει μια ουλή στο ρύγχος, όπως ο ηθοποιός Αλ Πατσίνο στην ταινία Ο Σημαδεμένος. Ο «Κουταλιανός» είναι η μεγαλύτερη αρκούδα που έχει ραδιοσημανθεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, καθώς ζυγίζει 247 κιλά Ο «Τετραδάχτυλος» στο δεξί του πόδι έχει 4 αντί για 5 δάχτυλα και ο «Στρατηγός» ονομάστηκε έτσι επειδή είναι πολύ αυταρχικός, ενώ η μικρή «Καλλιστώ» έχει περίπου την ίδια ηλικία με την ομώνυμη οργάνωση.
Η ραδιοσήμανση των αρκούδων αλλά και των λύκων της περιοχής είναι το κύριο ερευνητικό αντικείμενο σε πρόγραμμα η χρηματοδότηση του οποίου προβλέπεται από τους περιβαλλοντικούς όρους κατασκευής της Εγνατίας.
Στην επιχείρηση για το μαρκάρισμα των αρκούδων βοήθησε ο Αμερικάνος βιολόγος Τζ. Μπίκαμ, τέως διευθυντής της Υπηρεσίας Αγριας Ζωής στην Πολιτεία Αϊνταχο, ο οποίος θα μιλήσει και σε εκδήλωση που διοργανώνει η «Καλλιστώ»την Τετάρτη, στις 12 το μεσημέρι, στο Τμήμα Βιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, με θέμα «Επανένταξη ορφανών αρκούδων στο φυσικό τους περιβάλλον».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ