χορτοφαγία: στάση ζωής

Αποστολέας Θέμα: Μπάρες δημητριακών με ταχίνι  (Αναγνώστηκε 1969 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Γιώργος_xvx

• Πλήρες μέλος
  • Φύλο: Άντρας
    • Ferae Naturae XVX
Μπάρες δημητριακών με ταχίνι
« στις: Σεπτέμβριος 07, 2010, 11:34:49 μμ »
Την συνταγή την διάβασα στο τεύχος #75 του ένθετου Gourmet της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας και την άλλαξα λίγο για να γίνει και vegan. Αντί για μέλι έβαλα μαύρη μελάσσα, μα νομίζω ότι θα 'βγαινε καλύτερα με σιρόπι αγαύης ή κάτι αντίστοιχο, γιατί η γεύση και η μυρωδιά της μελάσσας είναι αρκετά έντονη και ιδιαίτερη. Επίσης, το μίγμα ήταν κάπως πιο πηκτό και ήταν δύσκολο στο άπλωμα στο ταψί. Βγήκε και κάπως πιο λεπτό απ' ότι περίμενα. Το αποτέλεσμα μου φάνηκε καλό γενικά, αλλά δεν ξέρω, την παραθέτω όπως την έκανα και ελπίζω να προτείνετε κι εσείς κάποιες αλλαγές και συμβουλές για καλυτέρευσή της!

Υλικά (για 12 μπάρες)
4 κ.τ.σ. ταχίνι
4 κ.τ.σ. μαύρη μελάσσα
100 γρ. νιφάδες βρώμης
100 γρ. νιφάδες φαγόπυρου
50 γρ.σταφίδες ξανθές
1 κ.τ.σ. σουσάμι

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C. Απλώνουμε ένα αντικολλητικό χαρτί στη βάση ενός ταψιού, 20cmx20cm (ή ανάλογα τι έχουμε). Βάζουμε το ταχίνι και τη μελάσσα σε μια κατσαρόλα και λιώνουμε σε σιγανή φωτιά, ανακατεύοντας κάθε τόσο. Βγάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά, προσθέτουμε τη βρώμη, το φαγόπυρο και τις σταφίδες και ανακατεύουμε καλά. Αδειάζουμε το μίγμα στο ταψί και με το πίσω μέρος ενός βρεγμένου κουταλιού το στρώνουμε να κατανεμηθεί ομοιόμορφα. Πασπαλίζουμε με το σουσάμι και πιέζουμε με το κουτάλι ελαφρά να κολλήσουν. Ψήνουμε για 15 λεπτά, χωρίς να το αφήσουμε να πάρει χρώμα (λίγο δύσκολο αυτό, καθώς η μελάσσα του δίνει ένα καφέ σκούρο χρώμα εξαρχής). Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και χαράζουμε τρεις κάθετες γραμμές και τέσσερις οριζόντιες. Όταν κρυώσει, το κόβουμε και το φυλάμε σε αεροστεγές δοχείο.
«Μέχρι τα λιοντάρια να αποκτήσουν τους ιστορικούς τους, οι ιστορίες κυνηγιού θα δοξάζουν πάντα τους κυνηγούς.»

Αποσυνδεδεμένος elsa

• Συντονίστρια
  • Addicted
  • Φύλο: Γυναίκα
  • Αποσυντονίστηκα...
    • elsa's blog
Απ: Μπάρες δημητριακών με ταχίνι
« Απάντηση #1 στις: Σεπτέμβριος 08, 2010, 01:16:50 πμ »
Πολύ όμορφα φαίνονται, εγώ είχα κάνει κάποτε κάτι ωμά, και ήταν μεγάλη αποτυχία από άποψη σταθερότητας, τρώγονταν μόνο με κουτάλι! :D
Ναι, με αγαύη θα ήταν καλύτερα, νομίζω.
Ευχαριστούμε, Γιώργο!  :)

• Πλήρες μέλος
    • Ferae Naturae XVX
« Απάντηση #2 στις: Σεπτέμβριος 09, 2010, 12:27:25 μμ »
Πολύ όμορφα φαίνονται, εγώ είχα κάνει κάποτε κάτι ωμά, και ήταν μεγάλη αποτυχία από άποψη σταθερότητας, τρώγονταν μόνο με κουτάλι! :D
Ναι, με αγαύη θα ήταν καλύτερα, νομίζω.
Ευχαριστούμε, Γιώργο!  :)
Παρακαλώ! :)
Υπάρχει ωμοφαγική συνταγή για αντίστοιχες μπάρες δημητριακών; Υπάρχει κανένας σύνδεσμος ή κάτι τέτοιο, γιατί μου ακούγεται ενδιαφέρουσα. (ακόμα και με κουτάλι! :D)
«Μέχρι τα λιοντάρια να αποκτήσουν τους ιστορικούς τους, οι ιστορίες κυνηγιού θα δοξάζουν πάντα τους κυνηγούς.»

Αποσυνδεδεμένος elsa

• Συντονίστρια
  • Addicted
  • Φύλο: Γυναίκα
  • Αποσυντονίστηκα...
    • elsa's blog
« Απάντηση #3 στις: Σεπτέμβριος 09, 2010, 02:00:45 μμ »
Νομίζω οτι είχα αυτοσχεδιάσει...οπως συνήθως, γιαυτό και χρειάστηκε κουτάλι! winking
Αλλά αυτό που ζητάς υπάρχει, και μάλιστα από τη Veggie-Wedgie: http://www.veggie-.com/?p=1324
 :)

• Πλήρες μέλος
    • Ferae Naturae XVX
« Απάντηση #4 στις: Σεπτέμβριος 09, 2010, 06:57:14 μμ »
Ωω, ωραία, σ' ευχαριστώ Έλσα! Πραγματικά η συνταγή αυτή φαίνεται φοβερή και συνδυάζει τόσα νόστιμα πράγματα. yum
Η παρασκευή (όταν γίνει) θα 'ναι λίγο πρόκληση γιατί δεν έχω ξαναφτιάξει ποτέ ωμοφαγική συνταγή, κι αυτό με τα φύτρα και την αφύγρανση θέλει λίγο διάβασμα, εκτός του εξοπλισμού (που πρέπει να δω αν έχω κάτι σχετικό για να προσπαθήσω τουλάχιστον να τις φτιάξω!), αλλά ελπίζω να βγει κάτι καλό.

Αποσυνδεδεμένος blueheart