Την
συνταγή την διάβασα στο τεύχος #75 του ένθετου
Gourmet της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας και την άλλαξα λίγο για να γίνει και vegan. Αντί για μέλι έβαλα μαύρη μελάσσα, μα νομίζω ότι θα 'βγαινε καλύτερα με σιρόπι αγαύης ή κάτι αντίστοιχο, γιατί η γεύση και η μυρωδιά της μελάσσας είναι αρκετά έντονη και ιδιαίτερη. Επίσης, το μίγμα ήταν κάπως πιο πηκτό και ήταν δύσκολο στο άπλωμα στο ταψί. Βγήκε και κάπως πιο λεπτό απ' ότι περίμενα. Το αποτέλεσμα μου φάνηκε καλό γενικά, αλλά δεν ξέρω, την παραθέτω όπως την έκανα και ελπίζω να προτείνετε κι εσείς κάποιες αλλαγές και συμβουλές για καλυτέρευσή της!
Υλικά (για 12 μπάρες)4 κ.τ.σ. ταχίνι
4 κ.τ.σ. μαύρη μελάσσα
100 γρ. νιφάδες βρώμης
100 γρ. νιφάδες φαγόπυρου
50 γρ.σταφίδες ξανθές
1 κ.τ.σ. σουσάμι
ΕκτέλεσηΠροθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C. Απλώνουμε ένα αντικολλητικό χαρτί στη βάση ενός ταψιού, 20cmx20cm (ή ανάλογα τι έχουμε). Βάζουμε το ταχίνι και τη μελάσσα σε μια κατσαρόλα και λιώνουμε σε σιγανή φωτιά, ανακατεύοντας κάθε τόσο. Βγάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά, προσθέτουμε τη βρώμη, το φαγόπυρο και τις σταφίδες και ανακατεύουμε καλά. Αδειάζουμε το μίγμα στο ταψί και με το πίσω μέρος ενός βρεγμένου κουταλιού το στρώνουμε να κατανεμηθεί ομοιόμορφα. Πασπαλίζουμε με το σουσάμι και πιέζουμε με το κουτάλι ελαφρά να κολλήσουν. Ψήνουμε για 15 λεπτά, χωρίς να το αφήσουμε να πάρει χρώμα (λίγο δύσκολο αυτό, καθώς η μελάσσα του δίνει ένα καφέ σκούρο χρώμα εξαρχής). Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και χαράζουμε τρεις κάθετες γραμμές και τέσσερις οριζόντιες. Όταν κρυώσει, το κόβουμε και το φυλάμε σε αεροστεγές δοχείο.