Lizaa, παρόλο που γράφεις ότι δεν αναφέρεσαι σε κτητικότητα ανάμεσα σε ανθρώπους και ζώα, όλο το κείμενο σου είναι βασισμένο σε ανθρωποκεντρικές αντιλήψεις. Και αυτό είναι το πρόβλημα στη λεγόμενη "φιλοζωία": Πατάει πάνω σε καθαρά ανθρωποκεντρικές βάσεις. Γιαυτό και πρέπει η σωστή και εγκυκλοπαιδική προσέγγιση του θέματος να γίνεται με βάση τα δικαιώματα των ζώων. Ας σκοτώνονται τα ζώα κατα χιλιάδες καθημερινά, ΑΛΛΑ ότι κάνουν να το κάνουν ΜΟΝΑ ΤΟΥΣ και να είναι ΤΑ ΙΔΙΑ υπεύθυνα για κάθε στιγμή της ζωής τους, μακρυά από την ανθρώπινη δυναστεία.
Psyhunterson, επίσης προσεγγίζεις το θέμα με ανθρωποκεντρικά κριτήρια. Ναι, με έχει δαγκώσει και σκυλί στο δρόμο, και γάτα, με έχει δαγκώσει και παπαγάλος και νυφίτσα, με έχει δαγκώσει και αλεπού. Επίσης, έχω καταλήξει να "παίζω" ξύλο τρείς η ώρα το βράδυ στο δρόμο, μετά από επίθεση που δέχτηκα από δύο τύπους επειδή δεν έκατσα να μου πάρουν ό,τι είχα. Η ιστορία έληξε με εμένα να καταφέρνω να φεύγω έχοντας φάει αρκετό ξύλο, διατηρώντας όμως τα υπάρχοντα μου. Στα λέω όλα αυτά, σαν βιώματα του τι εστί κίνδυνος στο δρόμο. Ο τελευταίος κίνδυνος που έχω εγώ στο μυαλό μου, είναι ένα σκυλί. Δε θα σου πω αυτό που σωστά προαναφέρθηκε περί χώρου που προστάτευε ο σκύλος, ούτε περι λάθος προσέγγισης σου στο σκύλο. Θα σου πω μόνο ότι αν θεωρείς κίνδυνο ένα σκυλί στο δρόμο, κάποιες άλλες καταστάσεις (σαν αυτή που προανέφερα) πρέπει να τις θεωρείς τουλάχιστον τρομοκρατικές. Εκει να δεις πως νιώθεις να απειλείται η ζωή σου...
Όσον αφορά το υστερόγραφο σου: Προφανώς έχεις μάθει να σέβεσαι τα διαφορετικά πλάσματα του Θεού σαν κατώτερα διαφορετικά. Η διαφορετικότητα όμως δε δηλώνει ανωτερότητα ή κατωτερότητα. Ολοι είμαστε διαφορετικοί, δε τίθεται θέμα. Όλοι ομως είμαστε ίσοι και όσον αφορά τα θεμελιώδη δικαιώματά μας πάνω στον κοινό μας πλανήτη, είναι ακριβώς τα ίδια.
Σχετικά με τη λύση που λες, δε μπορώ να σου προτείνω κάτι γιατι δυστυχώς ή ευτυχώς δεν είμαι κρατικός φορέας, ούτε πλούσιος ιδιώτης. Λύσεις υπάρχουν άπειρες, αλλά θέλουνε λεφτά.