χορτοφαγία: στάση ζωής



Αποστολέας Θέμα: Μπιφτέκια φακής  (Αναγνώστηκε 16481 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος blueheart

  • Powered by Tofu
  • Συντονίστρια
  • Addicted
  • *****
  • Μηνύματα: 2225
  • Φύλο: Γυναίκα
  • The Spaghetti Incident?
    • VegLite
Απ: Μπιφτέκια φακής
« Απάντηση #15 στις: Δεκέμβριος 15, 2009, 08:21:20 πμ »
κι εγώ θέλω!!! ότι έχω φάει από τα χεράκια σου κι ότι συνταγή σου έχω φτιάξει είναι τέλειο  biggestgrin
το βιβλίο το σκέφτεσαι στα ελληνικά ή στα αγγλικά; γιατί προχτές είχα μια συζήτηση για το πόσο καλό θα ήταν να υπήρχε κι ένα ελληνικό βίγκαν βιβλίο μαγειρικής.

Αποσυνδεδεμένος Veggie Wedgie

  • www.veggie-wedgie.com
  • Θαμώνας
  • *****
  • Μηνύματα: 911
  • Φύλο: Γυναίκα
    • VeggieWedgie
Απ: Μπιφτέκια φακής
« Απάντηση #16 στις: Δεκέμβριος 15, 2009, 01:21:50 μμ »
Ευχαριστώς blueheart! Τιμή μου! Το βιβλίο θα ειναι στα ελληνικά και στα αγγλικά ταυτόχρονα! Κάπως περίπου όπως στο blog μου, αλλά καλύτερα, πιο οργανωμένα!
I wake to see the world go wild.

aliena

  • Επισκέπτης
Απ: Μπιφτέκια φακής
« Απάντηση #17 στις: Δεκέμβριος 16, 2009, 12:44:40 πμ »
Κι εγώ, κι εγώ tester! Υπάρχουν ακόμα κενές θέσεις; biggestgrin

Αποσυνδεδεμένος Veggie Wedgie

  • www.veggie-wedgie.com
  • Θαμώνας
  • *****
  • Μηνύματα: 911
  • Φύλο: Γυναίκα
    • VeggieWedgie
Απ: Μπιφτέκια φακής
« Απάντηση #18 στις: Δεκέμβριος 16, 2009, 12:59:53 πμ »
Χαχαχα. Παιδιά όποιος θέλει αρκεί να μην δημοσιεύσετε πουθενά τις συνταγές! Αλλά θα σας τις στείλω όταν το έχω σχεδόν ολοκληρώσει, not yet. Γιατί ακόμη οι αναλογίες κ.λ.π. δεν είναι έτοιμες! Υπομονή! Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σας πολύ χαίρομαι!! biggestgrin
I wake to see the world go wild.

Αποσυνδεδεμένος Χλόη

  • Addicted
  • ******
  • Μηνύματα: 2208
Απ: Μπιφτέκια φακής
« Απάντηση #19 στις: Ιούνιος 13, 2011, 01:51:49 μμ »
Γενικά ψάχνω testers που θέλουν να δοκιμάσουν συνταγές που θα μπουν στο βιβλίο μου, όποιος ενδιαφέρεται να μου στείλει mail!

Άμα θες σε φιλοξενώ κανένα μήνα σπίτι μου εσύ θα μαγειρεύεις και εγώ θα δοκιμάζω!  nanana
:D



Αποσυνδεδεμένος Χλόη

  • Addicted
  • ******
  • Μηνύματα: 2208
Απ: Μπιφτέκια φακής
« Απάντηση #20 στις: Ιούνιος 13, 2011, 02:07:24 μμ »
Μπιφτέκια, ή κεφτεδάκια με φακές beluga και κινόα


250γρ φακές μπελούγκα βρασμένες
250γρ κινόα βρασμένη
3 μέτρια καρότα τριμμένα,
1 κρεμμύδι τριμμένο
1 πράσινη πιπεριά κομμένη σε τετραγωνάκια
2 κ σούπας λιναρόσπορο τριμμένο
1 κούπα τριμμένο ηλιόσπορο
ρίγανη,
λίγο μαιντανό ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη
αλάτι πιπέρι
αλεύρι βρώμης
λάδι καρύδας (ή ο,τι λάδι προτιμάτε, εγώ έβαλα καρύδας για πιό υγιεινό)

Λιώνουμε τις φακές στο μπλέντερ, ή με μπλέντερ χειρός.  Βάζουμε μέσα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά.  Το αλεύρι το  βάζουμε τελευταίο, δε μέτρησα ποσότητα, αλλά αρκετό ωστέ να πλάθεται η ζύμη.  Πλάθουμε κεφτεδάκια, ή μπιφτέκια, και τα τηαγνίζουμε σε καυτό λάδι.

Δεν το δοκίμασα αλλά σίγουρα γίνονται και στο φούρνο.  Τα κεφτεδάκαι γίνονται πιό νόστιμα, γιατί είναι μικρά, και γίνονται πιό τραγανιστά. biggestgrin

Ελπίζω να μην ξέχασα κάτι... γκρινιάζει το ζουζούνι μου. rolleye

Αποσυνδεδεμένος ToFu

  • www.tofu.gr
  • Addicted
  • ******
  • Μηνύματα: 1669
  • black salt is not black!
    • tofu.gr
Απ: Μπιφτέκια φακής
« Απάντηση #21 στις: Ιούνιος 13, 2011, 03:26:08 μμ »
λάδι καρύδας (ή ο,τι λάδι προτιμάτε, εγώ έβαλα καρύδας για πιό υγιεινό)
επειδή δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ μου λάδι καρύδας (είχα ένα βαζάκι στο ψυγείο κάτι χρόνια και τελικά το πέταξα γιατί έτσι όπως το 'βλεπα το συχαινόμουνα!), γιατί το λες πιο υγιεινό και σε σύγκριση με πιο άλλο φυτικό λάδι; το λάδι καρύδας είναι σε στέρεα μορφή, ένα άσπρο πράγμα χωρίς γεύση, σωστά;

Αποσυνδεδεμένος Χλόη

  • Addicted
  • ******
  • Μηνύματα: 2208
Απ: Μπιφτέκια φακής
« Απάντηση #22 στις: Ιούνιος 13, 2011, 03:34:01 μμ »
Το λάδι καρύδας γίνεται στέρεο σε πιο κρύες θερμοκρασίες, και υγρό όταν κάνει ζέστη.  Δε χρειάζεται ψυγείο.  Έχει ένα ελαφρύ άρωμα καρύδας, δεν είναι άγευστο.  Δεν είναι γενικά πιό υγιεινό απ'το ελαιόλαδο, απλά αντέχει καλύτερα στη θερμότητα.  Επίσης είναι πλούσιο σε λιπαρά οξέα, σε καπρυλικό οξύ που είναι και αντιμυκητιακό, και σε λαυρικό οξύ, που εκτός απ'το λάδι καρύδας υπάρχει μόνο στο μητρικό γάλα.

Αποσυνδεδεμένος mazikeen

  • Addicted
  • ******
  • Μηνύματα: 2702
  • Φύλο: Γυναίκα
Απ: Μπιφτέκια φακής
« Απάντηση #23 στις: Ιούνιος 13, 2011, 03:54:31 μμ »
λάδι καρύδας (ή ο,τι λάδι προτιμάτε, εγώ έβαλα καρύδας για πιό υγιεινό)
επειδή δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ μου λάδι καρύδας (είχα ένα βαζάκι στο ψυγείο κάτι χρόνια και τελικά το πέταξα γιατί έτσι όπως το 'βλεπα το συχαινόμουνα!), γιατί το λες πιο υγιεινό και σε σύγκριση με πιο άλλο φυτικό λάδι; το λάδι καρύδας είναι σε στέρεα μορφή, ένα άσπρο πράγμα χωρίς γεύση, σωστά;

Έτσι είναι, πράγματι. Αν πάρεις επεξεργασμενο, θα είναι άγευστο και χωρίς άρωμα. Αν πάρεις (πανάκριβο) ωμό παρθένο λάδι καρύδας, θα έχει άρωμα και γεύση καρύδας, αν και όχι πολύ έντονο. Δεν είναι απαραίτητα πιο υγιεινό από άλλα φυτικά λάδια, υπόψη ότι περιέχει κυρίως κορεσμενα λιπαρά, απλώς κάποια από τα λιπαρά οξέα του όπως το λαυρικο οξύ μελετάται για την πιθανή ευεργετική δράση του στον ανθρώπινο οργανισμό. Μπορεί εύκολα να αντικατασταθεί σε συνταγές με άλλα έλαια, πάντως. :)
"Futurama is brought to you by: Glagnar's Human Rinds - It's a buncha, muncha, cruncha... human" - Futurama

Αποσυνδεδεμένος natasawow

  • Sr. Member
  • ****
  • Μηνύματα: 468
Απ: Μπιφτέκια φακής
« Απάντηση #24 στις: Ιούνιος 13, 2011, 06:36:48 μμ »
Κι εγώ έχω διαβάσει (στο Becoming raw) ότι αν είναι να τηγανίσουμε να προτιμάμε το λάδι καρύδας γιατί όλα τα άλλα(και το ελαιόλαδο) αλλάζουν μοριακή δομή και γίνονται επικίνδυνα για τον οργανισμό(λεπτομέρειες μη ρωτάτε,δε θυμάμαι!).

Αποσυνδεδεμένος mazikeen

  • Addicted
  • ******
  • Μηνύματα: 2702
  • Φύλο: Γυναίκα
Απ: Μπιφτέκια φακής
« Απάντηση #25 στις: Ιούνιος 13, 2011, 06:49:45 μμ »
Κι εγώ έχω διαβάσει (στο Becoming raw) ότι αν είναι να τηγανίσουμε να προτιμάμε το λάδι καρύδας γιατί όλα τα άλλα(και το ελαιόλαδο) αλλάζουν μοριακή δομή και γίνονται επικίνδυνα για τον οργανισμό(λεπτομέρειες μη ρωτάτε,δε θυμάμαι!).

Εξαρτάται και από το είδος του λαδιού και την ακριβή θερμοκρασία. Τα πολυακόρεστα, ειδικά, ταγγιζουν πολύ εύκολα και οπωσδήποτε δεν πρέπει να θερμαίνονται (π.χ. walnut oil). Το ελαιόλαδο είναι μια χαρά για σωταρισμα, αλλά όχι για πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Το λάδι καρύδας αποτελείται κυρίως από κορεσμενα λίπη, τα οποία δεν αλλοιώνονται τόσο εύκολα στις υψηλές θερμοκρασίες.
"Futurama is brought to you by: Glagnar's Human Rinds - It's a buncha, muncha, cruncha... human" - Futurama

Αποσυνδεδεμένος liliaButterfly

  • Πλήρες μέλος
  • ***
  • Μηνύματα: 151
  • Φύλο: Γυναίκα
Απ: Μπιφτέκια φακής
« Απάντηση #26 στις: Νοέμβριος 09, 2012, 07:57:05 μμ »
Λοιπόν, αυτή είναι η πρώτη vegan συνταγή που έφτιαξα μέσα από το φόρουμ! (Την πρώτη, της foxy vegan). Την είχα βάλει στο μάτι εξ΄αρχής :P Τα μπιφτέκια βγήκαν πολύ ωραία, δεν το περίμενα! Προσπάθησα να ανεβάσω και φωτογραφία, αλλά δεν μπόρεσα...
The world is just amazing.

Αποσυνδεδεμένος foxy vegan

  • Διαχειρίστρια
  • Addicted
  • *****
  • Μηνύματα: 8565
  • Φύλο: Γυναίκα
    • Ανθρωποι-Ζωα-Περιβαλλον: Ειμαστε ΕΝΑ
Απ: Μπιφτέκια φακής
« Απάντηση #27 στις: Νοέμβριος 09, 2012, 11:21:05 μμ »
Πολύ χαίρομαι που σου άρεσε!  clap
Σεξισμός=Ρατσισμός=Σπισισμός
No one is free when others are oppressed.

Αποσυνδεδεμένος ilaeira

  • Addicted
  • ******
  • Μηνύματα: 1077
  • Φύλο: Γυναίκα
Απ: Μπιφτέκια φακής
« Απάντηση #28 στις: Μάρτιος 31, 2013, 02:22:15 πμ »
Έφτιαξα σήμερα τη συνταγή της Χλόης και είχε μεγάλη επιτυχία (και στον δύσκολο πελάτη του σπιτιού, ο οποίος μούγκριζε τι νόστιμο που είναι το μπέργκερ). Χρησιμοποίησα λάδι ελαιοκράμβης. Γενικά ακολούθησα τη συνταγή κατά γράμμα, μόνο που έβαλα ένα καρότο λιγότερο (γιατί δεν μου έφτασαν). Επίσης έβαλα αλεύρι βρώμης, όχι όμως τόσο που να πλάθονται, έμεινε αρκετά μαλακή η ζύμη. Την άφησα, όμως, στο ψυγείο όλη νύχτα και το πρωί που τα έπλασα ήταν τέλεια. Τα έψησα στον φούρνο και έγιναν αφράτα, χωρίς να χάνουν το σχήμα τους, και νόστιμα. Τα χρησιμοποίησα ως μπέργκερ με δυο ειδών μαγιονέζες (φασολιού και με γάλα σόγιας, της Vedgie Wedgie), κινέζικο λάχανο και κέτσαπ. Επίσης η μαγιονέζα είχε μεγάλη επιτυχία. Αντί για άλλα μυρωδικά έβαλα ένα κουταλάκι μουστάρδα, όπως έκανα και στην αβγουλένια μουστάρδα παλιά. Χρησιμοποίησα πάλι λάδι ελαιοκράμβης, αλλά πήρε περισσότερο απ' ό,τι έλεγε η συνταγή, για να δέσει.

Το μόνο πρόβλημα ήταν η ποσότητα: όσο ζύμωνα, σκεφτόμουν πόσο πολύ να τρώτε στο σπίτι, Χλόη!  :)) Έψησα 9 μπιφτέκια και μου έμειναν δυο πακέτα στην κατάψυξη!  :-*

Αποσυνδεδεμένος Χλόη

  • Addicted
  • ******
  • Μηνύματα: 2208
Απ: Μπιφτέκια φακής
« Απάντηση #29 στις: Μάρτιος 31, 2013, 10:19:55 πμ »
Μπράβο Ιλαειρα πολύ χαίρομαι που άρεσαν και στον κούκλο σου.  Αχ είναι μεγάλη απόλαυση όταν μουγκρίζουν τα παιδιά απ'τη νοστιμιά  :D

Υπάρχει κάπου η συνταγή για μαγιονέζα από φασόλι;

 

Copyright © χορτοφαγία: στάση ζωής
Contact