Από φίλο που είναι τεχνολόγος τροφίμων ξέρω ότι οι μαργαρίνες προέρχονται από φυτικά έλαια στα οποία, για να "πήξουν", προστίθεται κάποιος γαλακτωματοποιητής. Αν η μαργαρίνη δεν γράφει ότι είναι κατάλληλη για βίγκαν, τότε ο γαλακτωματοποιητής είναι (και) ζωικής προέλευσης. Συγκεκριμένα -θα το έχετε διαβάσει και σε άλλα τρόφιμα, βρίσκονται σχεδόν παντού, μέχρι και σε ψωμιά- χρησιμοποιούνται τα περίφημα μονογλυκερίδια και διγλυκερίδια λιπαρών οξέων. Τα λιπαρά οξέα που προτιμάει η βιομηχανία τροφίμων συχνά προέρχονται από λίπος γουρουνιού, γιατί είναι φτηνό.