χορτοφαγία: στάση ζωής



Αποστολέας Θέμα: Κουνουπίδι: Σύμμαχος στη μάχη κατά του καρκίνου  (Αναγνώστηκε 3308 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος foxy vegan

  • Διαχειρίστρια
  • Addicted
  • *****
  • Μηνύματα: 8566
  • Φύλο: Γυναίκα
    • Ανθρωποι-Ζωα-Περιβαλλον: Ειμαστε ΕΝΑ
Κουνουπίδι: Σύμμαχος στη μάχη κατά του καρκίνου
« στις: Απρίλιος 22, 2007, 07:34:23 μμ »
Γράφει: Βαραγιάννης Α. Παναγιώτης, M.Med.Sc., Kλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
http://www.iatronet.gr/



Είναι πλούσιο σε νερό, βιταμίνη C, Α (καροτίνη), κάλιο, φώσφορο, ασβέστιο.
Συστήνεται σε διαιτητικά προγράμματα ως ενδιάμεσο σνακ. Έχει πολύ λίγες θερμίδες (23 kcal στα 100 gr τροφίμου).

Οφέλη για την υγεία:

Την τελευταία δεκαετία, το κουνουπίδι, θεωρείται ως το λαχανικό με αρκετές βιολογικά ενεργές διατροφικές ουσίες που βοηθούν στην πρόληψη και καταπολέμηση πολλών νοσημάτων φθοράς. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, και αποτελεί ουσιαστικά το λουλούδι του ομώνυμου φυτού, καθώς βοηθάει στην πρόληψη του πολλών μορφών καρκίνου.

Τα συστατικά που περιέχει το κουνουπίδι θεωρείται ότι βοηθούν την αντίσταση του οργανισμού στις ασθένειες, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα. Παράλληλα, το φυλλικό οξύ που περιέχει βοηθάει τις εγκυμονούσες και προσφέρει προστασία από τα καρδιακά νοσήματα. Είναι ιδανικό για όσους προσέχουν τη διατροφή τους ή θέλουν να κάνουν δίαιτα, καθώς προσφέρει λίγες θερμίδες και μεγάλη ποσότητα βιταμινών. Είναι προτιμότερο να μην το τηγανίσουμε, διότι η βιταμίνη C καταστρέφεται και βέβαια αποδίδει περισσότερες θερμίδες.

Επίσης, το κουνουπίδι περιέχει υψηλά επίπεδα της ουσίας γλυκοζιδάσης η οποία όταν διασπάται στον οργανισμό παράγει μια άλλη ουσία (ισοθιοκινάτες) που αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους αντικαρκινικούς παράγοντες στη διατροφή (Nutr Cancer 2006). Έχει αποδειχθεί, ακόμη, σημαντικός σύμμαχος του οργανισμού απέναντι στα καρδιαγγειακά νοσήματα και άλλες ασθένειες.

Πιο συγκεκριμένα, η ουσία DIM (διινδολυμεθάνιο), η οποία είναι συστατικό στο κουνουπίδι, έχει πολλαπλά κατασταλτική δράση στον καρκίνο του μαστού. Ενώ τα κύτταρα αναπτύσσονται, η DIM μπορεί να επιδράσει στον οργανισμό αποτρέποντας τα κακοήθη κύτταρα, τα οποία προέρχονται από διαίρεση και πολλαπλασιασμό, και παρεμποδίζοντας την εξάπλωση του καρκίνου, (University of California, 2000). Παρόμοια δράση έχει και η ουσία (ινδόλη-3-καρβινόλη), η οποία αλληλεπιδρά με την βιταμίνη C και αναστέλλει ορισμένα ένζυμα που προκαλούν μετάλλαξη και προστατεύει από τον καρκίνο του μαστού, (Toxicol Appl Pharmacol 2005).

Τέλος, το κουνουπίδι αποτελεί καλή πηγή διαλυτών φυτικών ινών, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση της LDL-χοληστερόλης για αυτό συστήνεται η συχνή του κατανάλωση ενώ λόγω του ογκώδους των διαφόρων λαχανικών και της χαμηλής ενέργειας την οποία παρέχουν καταναλίσκονται από όσους επιδιώκουν να αδυνατίσουν.

Αντιλαμβανόμαστε επομένως ότι η φύση δια μέσου των τροφίμων της, δεν μας προσφέρει μόνο τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για την επιβίωση μας. Μας δίνει απλόχερα πολύτιμες δραστικές ουσίες που μας θωρακίζουν και μας προστατεύουν από νοσήματα φθοράς αυξάνοντας έτσι το προσδόκιμο επιβίωσης. Τροποποιώντας μια πασίγνωστη παροιμία καταλήγουμε: πέντε φρούτα ή λαχανικά την ημέρα, τον καρκίνο κάνουν πέρα...

συνέχεια του άρθρου εδώ
http://www.iatronet.gr/article.asp?art_id=1741


   

Σεξισμός=Ρατσισμός=Σπισισμός
No one is free when others are oppressed.

Αποσυνδεδεμένος foxy vegan

  • Διαχειρίστρια
  • Addicted
  • *****
  • Μηνύματα: 8566
  • Φύλο: Γυναίκα
    • Ανθρωποι-Ζωα-Περιβαλλον: Ειμαστε ΕΝΑ
Απ: Κουνουπίδι: Σύμμαχος στη μάχη κατά του καρκίνου
« Απάντηση #1 στις: Οκτώβριος 29, 2007, 07:21:32 μμ »
Κουνουπίδι και μπρόκολο μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη

Νέα Υόρκη: Οι άνδρες μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο εκδήλωσης επιθετικού καρκίνου του προστάτη, προσθέτοντας μεγάλες ποσότητες μπρόκολου και κουνουπιδιού στην διατροφή τους, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Journal of the National Cancer Institute.

Ερευνητική ομάδα του Εθνικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου το Μέριλαντ των ΗΠΑ με επικεφαλής τον Δρ Ρίτσαρντ Χέιζ διαπίστωσε ότι οι άνδρες που έτρωγαν πάνω από μια μερίδα ενός εκ των δύο προαναφερόμενων λαχανικών την εβδομάδα είχαν σχεδόν τον μισό κίνδυνο εκδήλωσης προηγμένου σταδίου καρκίνου του προστάτη, εν συγκρίσει με άνδρες που έτρωγαν τα λαχανικά αυτά σπανιότερα από μια φορά τον μήνα.

Αρκετές μελέτες έχουν συσχετίσει την υψηλή κατανάλωση λαχανικών και φρούτων με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη, αλλά τα αποτελέσματα ήταν συγκεχυμένα.

Ο Δρ Χέιζ και οι συνεργάτες του έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 29.361 άνδρες που είχαν συμμετάσχει στη μελέτη Prostate, Lung, Colorectal and Ovarian Cancer Screening Trial.

Κατά τη διάρκεια της τετράμηνης μελέτης, 1.338 άνδρες εκδήλωσαν καρκίνου του προστάτη. Ενώ δεν καταγράφηκε γενικός συσχετισμός μεταξύ πρόσληψης φρούτων και λαχανικών και κινδύνου καρκίνου του προστάτη, οι άνδρες που έτρωγαν τα περισσότερα λαχανικά είχαν 49% χαμηλότερο κίνδυνο να διαγνωστούν με καρκίνο του προστάτη σταδίου ΙΙΙ ή IV.

Το μεγαλύτερο μέρος της επίδρασης οφειλόταν στους σταυρανθούς, που περιλαμβάνουν τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα βλαστάρια, το λάχανο, το μπρόκολο και το κουνουπίδι.

Το μπρόκολο και το κουνουπίδι διαπιστώθηκε ότι είχαν την μεγαλύτερη επίδραση. Οι άνδρες που έτρωγαν μπρόκολο πάνω από μια φορά την εβδομάδα είχαν 45% χαμηλότερο κίνδυνο προηγμένου σταδίου καρκίνου του προστάτη, συγκριτικά με άνδρες που έτρωγαν μπρόκολο σπανιότερα από μια φορά τον μήνα, ενώ το κουνουπίδι μείωνε τον κίνδυνο κατά 52%.

Επίσης καταγράφηκε μια τάση προς μειωμένο κίνδυνο επιθετικής μορφής του καρκίνου μεταξύ των ανδρών που έτρωγαν ωμό ή μαγειρεμένο σπανάκι τουλάχιστον δυο φορές την εβδομάδα, συγκριτικά με αυτούς που έτρωγαν σπανάκι λιγότερο από μια φορά τον μήνα.

Οι σταυρανθή είναι πλούσιοι σε glucosinolate, οι οποίες παράγουν άλλα χημικά συστατικά με αντικαρκινικές επιδράσεις. Η οικογένεια αυτών των λαχανικών είναι επίσης ισχυρά αντιοξειδωτικά.
Σεξισμός=Ρατσισμός=Σπισισμός
No one is free when others are oppressed.

 

Copyright © χορτοφαγία: στάση ζωής