Κουνουπίδι και μπρόκολο μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτηΝέα Υόρκη: Οι άνδρες μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο εκδήλωσης επιθετικού καρκίνου του προστάτη, προσθέτοντας μεγάλες ποσότητες μπρόκολου και κουνουπιδιού στην διατροφή τους, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Journal of the National Cancer Institute.
Ερευνητική ομάδα του Εθνικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου το Μέριλαντ των ΗΠΑ με επικεφαλής τον Δρ Ρίτσαρντ Χέιζ διαπίστωσε ότι οι άνδρες που έτρωγαν πάνω από μια μερίδα ενός εκ των δύο προαναφερόμενων λαχανικών την εβδομάδα είχαν σχεδόν τον μισό κίνδυνο εκδήλωσης προηγμένου σταδίου καρκίνου του προστάτη, εν συγκρίσει με άνδρες που έτρωγαν τα λαχανικά αυτά σπανιότερα από μια φορά τον μήνα.
Αρκετές μελέτες έχουν συσχετίσει την υψηλή κατανάλωση λαχανικών και φρούτων με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη, αλλά τα αποτελέσματα ήταν συγκεχυμένα.
Ο Δρ Χέιζ και οι συνεργάτες του έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 29.361 άνδρες που είχαν συμμετάσχει στη μελέτη Prostate, Lung, Colorectal and Ovarian Cancer Screening Trial.
Κατά τη διάρκεια της τετράμηνης μελέτης, 1.338 άνδρες εκδήλωσαν καρκίνου του προστάτη. Ενώ δεν καταγράφηκε γενικός συσχετισμός μεταξύ πρόσληψης φρούτων και λαχανικών και κινδύνου καρκίνου του προστάτη, οι άνδρες που έτρωγαν τα περισσότερα λαχανικά είχαν 49% χαμηλότερο κίνδυνο να διαγνωστούν με καρκίνο του προστάτη σταδίου ΙΙΙ ή IV.
Το μεγαλύτερο μέρος της επίδρασης οφειλόταν στους σταυρανθούς, που περιλαμβάνουν τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα βλαστάρια, το λάχανο, το μπρόκολο και το κουνουπίδι.
Το μπρόκολο και το κουνουπίδι διαπιστώθηκε ότι είχαν την μεγαλύτερη επίδραση. Οι άνδρες που έτρωγαν μπρόκολο πάνω από μια φορά την εβδομάδα είχαν 45% χαμηλότερο κίνδυνο προηγμένου σταδίου καρκίνου του προστάτη, συγκριτικά με άνδρες που έτρωγαν μπρόκολο σπανιότερα από μια φορά τον μήνα, ενώ το κουνουπίδι μείωνε τον κίνδυνο κατά 52%.
Επίσης καταγράφηκε μια τάση προς μειωμένο κίνδυνο επιθετικής μορφής του καρκίνου μεταξύ των ανδρών που έτρωγαν ωμό ή μαγειρεμένο σπανάκι τουλάχιστον δυο φορές την εβδομάδα, συγκριτικά με αυτούς που έτρωγαν σπανάκι λιγότερο από μια φορά τον μήνα.
Οι σταυρανθή είναι πλούσιοι σε glucosinolate, οι οποίες παράγουν άλλα χημικά συστατικά με αντικαρκινικές επιδράσεις. Η οικογένεια αυτών των λαχανικών είναι επίσης ισχυρά αντιοξειδωτικά.