ΣΤΗ ΠΑΡΑΛΙΑ «ΜΑΣ»!1. ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΡΟΑπο διάφορες πηγές:
--Στην παραλία ο σκύλος πρέπει πάντα να βρίσκεται σε κάποιο σκιερό μέρος διοτι κινδυνεύει άμεσα από ηλίαση, εγκαύματα και θερμοπληξία, φυσικά μην ξεχνάμε το απαραίτητο μπολάκι με κρύο νερό.
--Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες δεν πρέπει να ξεχνάμε την αποπαρασίτωση του σκύλου μας είτε με κάποια αμπούλα είτε με κάποιο παρασιτοκτόνο λουράκι. Τους καλοκαιρινούς μήνες τα τσιμπούρια, οι σκνίπες και οι ψύλλοι αφθονούν, ειδικά στις παραθαλάσσιες περιοχές. Γι αυτό για να προστατέψετε το σκυλάκι και από την περίπτωση της Σκνίπας θα πρέπει εκτός των παραπάνω μέτρων να το ψεκάζετε με Citronella ή να το κάνετε μπάνιο με κατάλληλο σαμπουάν με Citronella.
--Αντίθετα με την κοινή αντίληψη, να ξέρετε ότι οι σκύλοι έχουν δικαίωμα να βρίσκονται στην παραλία, εκτός εάν υπάρχει πινακίδα του Δήμου ή Νομαρχίας που να υποδεικνύει το αντίθετο. Εάν δεν υπάρχει απαγορευτική πινακίδα, τότε ο σκύλος σας μπορεί να σας ακολουθήσει στην παραλία. Υπενθυμίζουμε όμως, ότι σύμφωνα με την νομοθεσία (Ν. 3170/03), τα σκυλιά πρέπει να είναι με λουρί ή ελεγχόμενα δίπλα στον κάτοχό τους, σε όλους τους δημόσιους χώρους, και να μην δημιουργούν φασαρία. (Λες και τα παιδάκια που ουρλιάζουν παίζοντας, δεν κάνουν φασαρία! Μήπως να περνούσαμε και σε αυτά ένα λουράκι;)
--Μαζεύουμε τα περιττώματα του σκύλου μας. Είναι μία πράξη σεβασμού προς τους συμπολίτες μας, αλλά και απαίτηση από τον Νόμο 3170/03.
-- Το κάψιμο από τον ήλιο δεν συμβαίνει μόνο στους ανθρώπους. Ανοιχτόχρωμες γάτες και σκυλιά μπορούν επίσης να καούν. Αντηλιακές κρέμες μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία τους από εγκαύματα και καρκίνο του δέρματος. Περιορίστε την έκθεση όταν ο ήλιος είναι ισχυρός και βάλτε τους αντιηλιακό τουλάχιστον μισή ώρα πριν εκτεθούν στον ήλιο.
-- Το σκυλί δεν πρέπει να συμμετέχει σε επίμονη άσκηση, όπως το τρέξιμο στην άμμο κατά τη διάρκεια της θερμότερης ώρας της ημέρας. Περιορίστε αυτό το είδος δραστηριότητας στις πρωινές και βραδινές ώρες. Πρόσθετη προσοχή πρέπει να ληφθεί με τα μεγάλα σε ηλικία σκυλιά, τα κουτάβια, τα σκυλιά με κοντή μύτη και εκείνα με παχύ τρίχωμα.
----Αν το σκυλί μας δεν είναι σε 'φόρμα', δεν πρέπει να το ενθαρρύνουμε να τρέξει σε αμμώδεις παραλίες. Είναι επίπονη άσκηση και μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς σε τένοντες ή σύνδεσμους.
2. ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟΑπο διάφορες πηγές:
--Σε μη οργανωμένες παραλίες δεν υπάρχει νομοθεσία που να απαγορεύει την είσοδο των ζώων στη θάλασσα και συνεπώς επιτρέπεται τα ζώα να μπαίνουν στο νερό...ισχύει όμως ο Ν. 3170/2003 που λέει ότι οι σκύλοι πρέπει να συγκρατούνται με λουράκι-οδηγό κατά την έξοδό τους από το σπίτι άρα μπορεί να ισχύει «να μπαίνουν στο νερό με λουράκι» (τ’ακούσαμε κι αυτό)
--Πρέπει να επιδείξετε ιδιαίτερη προσοχή και μέριμνα γιατί είναι σαν να έχετε ένα νήπιο μαζί σας.Τα σκυλιά ξέρουν κολύμπι, αλλά ποτέ μην πιέζετε τον σκύλο σας να μπει στο νερό με το ζόρι. Αφήστε τον να ανακαλύψει μόνος του τη θάλασσα. Πολλοί ιδιοκτήτες κάνουν το λάθος και αναγκάζουν το σκύλο να κολυμπήσει, δημιουργώντας του έτσι αργότερα προβλήματα στη συμπεριφορά.
--Μπορούμε να κολυμπήσουμε άφοβα μαζί με σκύλους που είναι εμβολιασμένοι και δεν παρουσιάζουν δερματολογικά προβλήματα. Δεν κινδυνεύουμε να κολλήσουμε κάποια αρρώστια από το σκύλο, αντίθετα είμαστε εκτεθειμένοι στα μικρόβια της θάλασσας και της άμμου, τόσο εμείς όσο και αυτός.
--Εάν ο σκύλος είναι μακρύτριχος, και ήδη υπάρχουν κόμποι στο τρίχωμα του, στο νερό οι κόμποι θα σφίξουν πάνω στο δέρμα του σκύλου και ειδικά σε συνδυασμό με το αλάτι μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα στο δέρμα του ζώου.
--Μετά από κάθε μπάνιο στην θάλασσα, πάντα πρέπει να ακολουθήσει ένα καλό μπάνιο με κάποιο υποαλλεργικό σαμπουάν για να ξεπλυθεί το αλάτι από το τρίχωμα αλλα και για να αποφευχθούν δερματολογικά προβλήματα. Όσο μένει στο τρίχωμα το αλάτι το τρίχωμα απορροφά περισσότερη ακτινοβολία και το σκυλάκι κινδυνεύει περισσότερο και ζεσταίνεται περισσότερο. (Αυτό όμως πως θα το καταφέρουμε ; Στο ελεύθερο καμπινγκ γνωρίζουμε όλοι οτι το γλυκό νερό δεν υπάρχει σε αφθονία!?!)
--Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε τι νερό αφήνουμε το σκυλί μας να κολυμπήσει ή να παίξει! Αν δεν μπαίναμε οι ίδιοι ή δεν αφήναμε ένα παιδί να παίξει στο συγκεκριμένο νερό, τότε δεν πρέπει να αφήσουμε ούτε το σκυλί μας! Τα σκυλιά μπορεί να κολλήσουν βακτηριακές και μυκητιακές δερματικές ασθένειες από μολυσμένο και βρώμικο νερό.
Ρηχά και στάσιμα νερά μπορούν να θερμανθούν σε επισφαλή θερμοκρασία από τον ήλιο και να συμβάλουν σε θερμοπληξία αν το σκυλί σας κολυμπήσει ή παίξει εκεί.
Οι λίμνες είναι πιθανό να έχουν όλα τα είδη των επικίνδυνων απορριμμάτων στις όχθες τους. Ελέγξτε προσεκτικά για διάφορα αιχμηρά αντικείμενα όπως σπασμένα γυαλιά, κλπ. Ψάξτε για προεξέχοντα κλαδιά επάνω στα οποία ένα σκυλί θα μπορούσε να τραυματιστεί.
--Ποτέ δεν πρέπει να αφήνουμε το σκυλί μας μόνο του είτε σε ρηχά είτε σε βαθιά νερά.
--Θα πρέπει να καθαρίζουμε και να στεγνώνουμε τα αφτιά του. (Αυτό όντως ισχύει;

-- Προσέξτε, όταν μάθει ο σκύλος σας και κολυμπάει, να μην τον χάνετε από τα μάτια σας γιατί μπορεί να μπερδευτεί και να ακολουθήσει μέσα στο νερό κάποιον άλλο άσχετο.
-- Μην του επιτρέπετε να κολυμπάει με γεμάτο στομάχι
--Δεν είναι όλα τα σκυλιά φυσικοί κολυμβητές! Συχνά πρέπει να ενθαρρυνθούν και να διδαχθούν την κολύμβηση.
--Ποτέ δεν πετάμε το σκυλί μας στο νερό!
--Μπορούμε να το βοηθήσουμε να κολυμπήσει αν το σηκώσουμε από τα πίσω πόδια.
--Το σκυλί μας στο κολύμπι θα χρησιμοποιήσει καινούριους (μη ασκημένους) μυς και μπορεί να κουραστεί εύκολα. Δεν το αφήνουμε να το παρακάνει.
--Πάντα πρέπει να είμαστε σε θέση να σώσουμε το σκυλί μας από το νερό αν χρειαστεί.
--Πολλά σκυλιά απολαμβάνουν το κολύμπι στη θάλασσα, αλλά το θαλασσινό νερό μπορεί να τα κάνει να αρρωστήσουν σοβαρά αν πιουν πολύ. Να έχετε πάντα φρέσκο πόσιμο νερό διαθέσιμο.
Ο ΝΟΜΟΣΤο άρθρο 230 του Γενικού Κανονισμού Λιμένος απαγορεύει στα σκυλιά να κυκλοφορούν ελεύθερα στις παραλίες και να κολυμπούν στη θάλασσα, προβλέπει ωστόσο μερικές εξαιρέσεις. Όπως αναφέρει:
Στις ανωτέρω απαγορεύσεις δεν περιλαμβάνονται παραλιακές τοποθεσίες όπου δεν συχνάζουν λουόμενοι. ΟΜΩΣ: Σύμφωνα με την εγκύκλιο Μ.Φ. 3111.10/1/93/20-05-93 της Διεύθυνσης Λιμενικής Αστυνομίας του ΥΠΕΝ η παραπάνω απαγόρευση δεν περιλαμβάνει απομακρυσμένες τοποθεσίες ακόμα κι αν εκεί συχνάζουν λουόμενοι.
Από τα ανωτέρω συνεπάγεται ότι η ύπαρξη λουομένων σε μια θαλάσσια περιοχή αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για το χαρακτηρισμό της ως χώρου λουομένων και την εφαρμογή της απαγόρευσης της προαναφερόμενης διάταξης.
Στην περίπτωση κατά την οποία σε μια τοποθεσία ή παραλία (στην οποία δεν παρευρίσκονται λουόμενοι) κυκλοφορεί ιδιοκτήτης ζώου μαζί με αυτό ή ο εν λόγω προβαίνει στο λούσιμο του ζώου εντός του θαλάσσιου χώρου, τότε ο ιδιοκτήτης δεν διαπράττει παράβαση.
Αν όμως στην ίδια τοποθεσία καταφθάσουν λουόμενοι, τότε ο ιδιοκτήτης του ζώου οφείλει είτε να το απομακρύνει είτε να ασφαλίσει κατάλληλα το ζώο και να το ακινητοποιήσει σε συγκεκριμένο σημείο (ώστε να μη κυκλοφορεί εντός του χώρου) και σε ασφαλή απόσταση από τους λουόμενους τέτοια ώστε να μην παρενοχλούνται.
(Αντε βγάλε συμπέρασμα με τον ηλίθιο νόμο)