χορτοφαγία: στάση ζωής



Αποστολέας Θέμα: Ηλιακή ενέργεια στη Μεσόγειο  (Αναγνώστηκε 3455 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος foxy vegan

  • Διαχειρίστρια
  • Addicted
  • *****
  • Μηνύματα: 8566
  • Φύλο: Γυναίκα
    • Ανθρωποι-Ζωα-Περιβαλλον: Ειμαστε ΕΝΑ
Ηλιακή ενέργεια στη Μεσόγειο
« στις: Απρίλιος 21, 2007, 12:11:28 μμ »
Hλιακή ενέργεια για 26 εκατομμύρια νοικοκυριά στη Μεσόγειο

  ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ρεύμα απο τον ήλιο για 26 εκατομύρια νοικοκυριά στη Μεσόγειο, με ταυτόχρονη δημιουργία εκατοντάδων χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας, εκτιμά η ευρωπαϊκή βιομηχανία φωτοβολταϊκών συστημάτων ότι θα είναι σε θέση να προσφέρει έως το 2020.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Συνδέσμου Ευρωπαϊκών Βιομηχανιών Φωτοβολταϊκών (ΕΡΙΑ), που ανακοινώθηκαν στο 2ο Μεσογειακό Συνέδριο Φωτοβολταϊκών, το οποίο ολοκλήρωσε σήμερα τις εργασίες του στην Αθήνα, η ηλεκτροπαραγωγή από φωτοβολταϊκά στην Ελλάδα μπορεί έως το 2020, εφόσον προωθηθούν δραστήρια οι εφαρμογές στον οικιακό τομέα, να καλύψει τις ανάγκες μισού εκατομυρίου νοικοκυριών, ενώ η περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου, με αιχμή του δόρατος την εξάπλωση στα νησιά, θα οδηγήσει στη δημιουργία περισσότερων από 65.000 θέσεων εργασίας.

    Ο νέος νόμος για τις ΑΠΕ προβλέπει ότι ο ελάχιστος στόχος για το 2020 είναι 700 MW εγκατεστημένων φωτοβολταϊκών, ενώ ο ΕΡΙΑ εκτιμά ότι θα ξεπερασει κατά πολύ τα 1.200 ΜW. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά στις χώρες της Μεσογείου, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΕΡΙΑ, από 400 GWh το 2006 αναμένεται να ανέλθει σε 5 TWh το 2010 και σε 78 TWh το έτος 2020. Ιδιαίτερα ευνοϊκές επιπτώσεις θα υπάρξουν για το περιβάλλον, με μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα κατά 47 εκατομύρια τόνους το έτος 2020.

    Τα τελευταία πέντε χρόνια ο κλάδος των φωτοβολταϊκών γνωρίζει παγκοσμίως άνθηση, καταγράφοντας ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 40% και με το ρυθμό αυτό εκτιμάται οτι θα συνεχίσει να αναπτύσσεται έως το 2010. Από το 2011-2016 ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να σταθεροποιηθεί γύρω στο 26%, ενώ την περίοδο 2016-2020 στο 19%. Το 2007 η διεθνής βιομηχανία φωτοβολταϊκών θα επενδύσει 2,6 δισ. ευρώ -ετήσια δαπάνη- σε νέες μονάδες παραγωγής, ενώ θα απαιτηθούν επενδύσεις σε εφαρμογές, ύψους 14 δισεκατομυρίων ευρώ έως το 2010, προκειμένου να καλυφθεί η αυξανόμενη ζήτηση.

    Προτάσεις

    Οκτώ προτάσεις παρουσίασε ο ΕΡΙΑ, οι οποίες υιοθετήθηκαν από τα μέλη και τους συνέδρους από 30 χώρες, προκειμένου να προωθηθεί περαιτέρω στην Ελλάδα η υπόθεση των φωτοβολταϊκών:

    - Απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης Φ/Β, καλύτερος συντονισμός και επαρκής ενημέρωση των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, ώστε να αρθούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια στην υλοποίηση των επενδύσεων. Υπάρχουν, όπως επισημάνθηκε, περιπτώσεις επενδυτών που αντιμετώπισαν αρνητική στάση αρμόδιων υπηρεσιών, οι οποίες είχαν άγνοια για τις Φ/Β τεχνολογίες, καθώς και για το γεγονός ότι τα Φ/Β δεν έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.

    - Δεδομένου ότι τα Φ/Β δεν εκπέμπουν ρύπους, δεν αντανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία, είναι αθόρυβα και καλαίσθητα και αποτελούν αρχιτεκτονικό στοιχείο υψηλής αισθητικής που ενσωματώνεται αρμονικά στο αστικό περιβάλλον, πρέπει να υποστηριχθεί με συνέπεια η εφαρμογή τους στον κτιριακό τομέα. Κατα συνέπεια, δεν θα πρέπει να υιοθετηθούν από την πολιτεία θεσμικές ρυθμίσεις για την εγκατάσταση Φ/Β, που ενδεχομένως θα εμποδίσουν τη διείσδυσή τους.

    - Προκειμένου να δημιουργηθεί μια βιώσιμη αγορά Φ/Β στη χώρα, με τα πλεονεκτήματά της, πρέπει να επιτραπεί το άνοιγμα της αγοράς στον οικιακό τομέα. Δηλαδή να μπορεί ο κάθε ιδιώτης να εγκαταστήσει Φ/Β και να συνδεθεί στο δίκτυο και να διαθέτει το ρεύμα που παράγει, χωρίς αυτό να θεωρείται επιχειρηματική δραστηριότητα, με τις επακόλουθες φορολογικής φύσεως υποχρεώσεις.Ο ΕΡΙΑ προτείνει να εφαρμοστούν οι απλοποιημένες διαδικασίες που ισχύουν σε άλλες χώρες, όπως π.χ στη Γερμανία.

    - Να αποσαφηνισθούν οι τυχόν υποστηρικτικοί μηχανισμοί (οικονομική υποστήριξη της επένδυσης) των φωτοβολταϊκών εφαρμογών και οι σχετικοί όροι, ώστε να είναι σαφές το υποστηρικτικό πλαίσιο για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές.

    - Να δοθούν σαφείς οδηγίες, ως προς την εφαρμογή και την ερμηνεία της υφιστάμενης νομοθεσίας για τις αδειοδοτικές διαδικασίες, προς όλες τις εμπλεκόμενες δημόσιες υπηρεσίες σε ολόκληρη τη χώρα. Είναι αναγκαίο -όπως τονίσθηκε- όλες οι δημόσιες υπηρεσίες να έχουν ενιαίο τρόπο αντιμετώπισης των θεμάτων και όχι επιλεκτικό.

    - Η πρόσβαση στο δίκτυο και η σύνδεση των Φ/Β πρέπει να απλοποιηθεί και να καθορισθεί σαφές τεχνικό πλαίσιο και λογικός χρόνος σύνδεσης με λογικό κόστος.

    - Συμβάλλοντας στη διαμόρφωση σταθερού επενδυτικού περιβάλλοντος, θα πρέπει να διευκρινισθεί ότι η τιμή της κιλοβατώρας που αναφέρεται στη σχετική σύμβαση, είναι σταθερή γα τη χρονική διάρκεια της συμβάσης, ενώ οι τυχον αναθεωρήσεις τιμών αναφέρονται στα μετέπειτα εργα. Δηλαδή να υπάρχει εγγυημένη τιμή διάθεσης της κιλοβατώρας που παράγεται από Φ/Β και παρέχεται στο δίκτυο, η οποία θα ισχύει καθ΄όλη τη διάρκεια της σύμβασης (10+10 χρόνια).

    - Θα πρέπει να επιτραπεί η δυνατότητα υποβολής προτάσεων, των οποίων η συνολική ισχύς να αντιστοιχεί στο διπλάσιο έως τριπλάσιο της προβλεπόμενης προς εγκατάσταση (500+200 MW ) και τούτο διότι οι προτάσεις Φ/Β συστημάτων που υποβάλλονται στη ΡΑΕ, δεν σημαίνει ότι εν τέλει θα υλοποιηθούν όλες. Η αντίστοιχη εμπειρία από την ΕΕ δείχνει ότι μόνο το 20%-40% των προτάσεων ολοκληρώνεται τελικά.
 
www.kathimerini.gr

Σεξισμός=Ρατσισμός=Σπισισμός
No one is free when others are oppressed.

Αποσυνδεδεμένος foxy vegan

  • Διαχειρίστρια
  • Addicted
  • *****
  • Μηνύματα: 8566
  • Φύλο: Γυναίκα
    • Ανθρωποι-Ζωα-Περιβαλλον: Ειμαστε ΕΝΑ
Απ: Ηλιακή ενέργεια στη Μεσόγειο
« Απάντηση #1 στις: Απρίλιος 21, 2007, 12:19:57 μμ »

Ελπίζω να προχωρήσει αυτό το θέμα. Ήδη ξέρω φίλους που θέλουν να ασχοληθούν με αυτό
τον τομέα - και το ψάχνουν. Αν δεν σκοντάψουν στην ελληνική γραφειοκρατία...ως συνήθως.
 
Σεξισμός=Ρατσισμός=Σπισισμός
No one is free when others are oppressed.

Αποσυνδεδεμένος V3G4N

  • Addicted
  • ******
  • Μηνύματα: 1322
  • Red Blood Black Tears
    • Αντισπισιστική Δράση
Απ: Ηλιακή ενέργεια στη Μεσόγειο
« Απάντηση #2 στις: Απρίλιος 21, 2007, 12:37:05 μμ »
Γενικά στα ενεργειακά δυστυχώς τα συμφέροντα είναι αδιανόητα. Τώρα θυμήθηκαν την ηλιακή ενέργεια; Έχουμε τη μαγαλύτερη ήλιοφάνεια μπορεί και σε όλο το κόσμο, και τα πάντα λειτουργούν με πετρέλαιο. Μας δουλεύουνε κανονικά. Ποιός ξέρει ποιός είναι τώρα πίσω από τα φωτοβολταϊκά και πήρε μπρος η όλη διαδιακασία...
For animals, every second is a 9/11 attack. This is a fuckin' war. GO VEGAN

Αποσυνδεδεμένος foxy vegan

  • Διαχειρίστρια
  • Addicted
  • *****
  • Μηνύματα: 8566
  • Φύλο: Γυναίκα
    • Ανθρωποι-Ζωα-Περιβαλλον: Ειμαστε ΕΝΑ
Απ: Ηλιακή ενέργεια στη Μεσόγειο
« Απάντηση #3 στις: Απρίλιος 21, 2007, 12:58:09 μμ »

Έχεις δίκιο...αλλά όσο κάτι κινείται, καλό είναι.
 
Σεξισμός=Ρατσισμός=Σπισισμός
No one is free when others are oppressed.

evagelos

  • Επισκέπτης
Απ: Ηλιακή ενέργεια στη Μεσόγειο
« Απάντηση #4 στις: Απρίλιος 22, 2007, 02:12:04 πμ »
Απο τα ηλιακα καλυτερα ειναι τα αιολικα, σκεπτομενοι το κοστος κατασκευης σε σχεση με την ενεργεια που αποδιδουνε και το κατα ποσο μολυνουνε το περιβαλλον μετα την χρηση τους οταν θα αποσυρθουν.Τις εξηγησεις θα βρειτε στην σελιδα για το οικολογικο χωριο στο αρθρο "αιολικα η ηλιακα" www.geocities.com/laloslal/biocall.html

Αποσυνδεδεμένος foxy vegan

  • Διαχειρίστρια
  • Addicted
  • *****
  • Μηνύματα: 8566
  • Φύλο: Γυναίκα
    • Ανθρωποι-Ζωα-Περιβαλλον: Ειμαστε ΕΝΑ
Φωτοβολταϊκό ...το μέλλον
« Απάντηση #5 στις: Ιούνιος 03, 2007, 06:43:53 μμ »
Σε μια δυναμική ενεργειακή αγορά αναμένεται να εξελιχθεί τα επόμενα χρόνια η χώρα μας καθώς ο ετήσιος τζίρος των φωτοβολταϊκών επιχειρήσεων θα φτάσει στα 4 δισ. ευρώ. Αυτό τόνισε σήμερα ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) Στέλιος Ψωμάς, με την ευκαιρία των εγκαινίων της πολυκλαδικής οικολογικής έκθεσης Ecolife 2007, η οποία πραγματοποιείται 1 με 4 Ιουνίου στις εγκαταστάσεις του Αθλητικού Κέντρου Ξιφασκίας στο παλιό Δυτικό Αεροδρόμιο. Κι αυτό γιατί όπως εξήγησε ο κ Ψωμάς μερικά μόνο, από τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η αξιοποίηση του ηλιακού ηλεκτρισμού, της ηλεκτρικής ενέργειας δηλαδή η οποία παράγεται από φωτοβολταϊκά συστήματα (Φ/Β) τα οποία εκμεταλλεύονται την ηλιακή ακτινοβολία είναι: Η μηδενική ρύπανση, η αθόρυβη λειτουργία, η αξιοπιστία, η μεγάλη διάρκεια ζωής, η απεξάρτηση από την τροφοδοσία καυσίμων για τις απομακρυσμένες περιοχές, η δυνατότητα επέκτασης ανάλογα με τις ανάγκες και η ελάχιστη συντήρηση.

Μια ανεξάντλητη πηγή

«Η ηλιακή ενέργεια είναι μια καθαρή, ανεξάντλητη, ήπια και ανανεώσιμη ενεργειακή πηγή και δεν ελέγχεται από κανένα. Αποτελεί ένα ανεξάντλητο εγχώριο ενεργειακό πόρο, που παρέχει ανεξαρτησία, προβλεψιμότητα και ασφάλεια στην ενεργειακή τροφοδοσία», συμπλήρωσε ο κ. Ψωμάς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Εταιριών Φωτοβολταϊκών, τα φωτοβολταϊκά παρέχουν τον απόλυτο έλεγχο στον καταναλωτή, και άμεση πρόσβαση στα στοιχεία που αφορούν την παραγόμενη ενέργεια. Τον καθιστούν έτσι πιο προσεκτικό στον τρόπο που καταναλώνει την ενέργεια και συμβάλλει μ’ αυτό τον τρόπο στην ορθολογική χρήση και εξοικονόμηση της ενέργειας.

Το όφελος για το περιβάλλον είναι σημαντικό, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς ότι κάθε κιλοβατώρα ηλεκτρισμού που προμηθευόμαστε από το δίκτυο της ΔΕΗ παράγεται από ορυκτά καύσιμα και επιβαρύνει την ατμόσφαιρα με ένα τουλάχιστον κιλό διοξειδίου του άνθρακα.

Το διοξείδιο του άνθρακα είναι, ως γνωστόν, το σημαντικότερο «θερμοκηπιακό» αέριο που συμβάλλει στις επικίνδυνες κλιματικές αλλαγές.

Τα ηλιακά φωτοβολταϊκά συστήματα είναι λειτουργικά καθώς προσφέρουν επεκτασιμότητα της ισχύος τους και δυνατότητα αποθήκευσης της παραγόμενης ενέργειας.

Η συνέχεια του άρθρου εδώ
http://news.pathfinder.gr/ecology/404812.html
Σεξισμός=Ρατσισμός=Σπισισμός
No one is free when others are oppressed.

ΕΛΕΝΗ

  • Επισκέπτης
Απ: Ηλιακή ενέργεια στη Μεσόγειο
« Απάντηση #6 στις: Ιούνιος 04, 2007, 10:22:41 πμ »


     <<Το όφελος για το περιβάλλον είναι σημαντικό, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς ότι κάθε κιλοβατώρα ηλεκτρισμού που προμηθευόμαστε από το δίκτυο της ΔΕΗ παράγεται από ορυκτά καύσιμα και επιβαρύνει την ατμόσφαιρα με ένα τουλάχιστον κιλό διοξειδίου του άνθρακα.>>!!!!!!
       ΦΟΒΕΡΟ!!!!  Δυστυχώς, ούτε τα παιδιά σας δεν βλέπω να τα έχουν αυτά, τόσο απογοητευμένη είμαι για την Ελλήνική πραγματικότητα!!

Αποσυνδεδεμένος psyhunterson

  • Addicted
  • ******
  • Μηνύματα: 2140
  • human mind is a parachute.It works when it is open
Απ: Ηλιακή ενέργεια στη Μεσόγειο
« Απάντηση #7 στις: Ιούνιος 04, 2007, 03:22:53 μμ »
για αυτά ενδιαφέρεται ο αδερφός μου και ο πατέρας μου. Μάλιστα ρωτήσανε (δεν ξέρω που) και μάθανε οτι μπορείς να πουλάς το ρέυμα σου στη ΔΕΗ η οποία με κρατική επιδότηση θα σε πληρώνει αδρά. έτσι σαν κίνητρο για να ασχοληθεί ο κόσμος.  Επίσης για τις ανεμογεννήτριες, οι απόψεις δυίστανται καθότι λέγεται οτι η λειτουργία τους παραιμβαίνει στην ομαλή διαβίωση των πτηνών που σκοτώνονται ξαφνιασμένα μιας και είναι κάτι καινούργιο και αφύσικο για τα ζωντανά.  Πάντως διάβαζα στο national Geographic οτι η πιο τεράστια ανεμογεννήτρια στον κόσμο βρίσκεται στην Γερμανία, της οποίας γεννήτριας ο κάθε έλικας είναι τόσο τεράστιος που απο κάτω του χωράνε 50 άνθρωποι ο ένας δίπλα στον άλλον. Η συγκεκριμένη γεννήτρια ηλεκτροδοτεί μια ολόκληρη πόλη όμως υπάρχουν προβλήματα με οικολόγους που θέτουν (όχι άδικα) το θέμα των πτηνών....   Δεύτερη ακολουθεί η Δανία.   Εδώ να προσθέσω οτι η Γερμανία αποφάσισε να δώσει βάρος στην αιολική ενέργεια παρά στην ηλιακή για προφανείς γεωγραφικούς λόγους (λίγος ήλιος, αλλά πολύ άνεμος).
Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΟ ΕΠΙΜΟΝΗ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΗ...     Άλμπερτ Αϊνστάϊν

Αποσυνδεδεμένος V3G4N

  • Addicted
  • ******
  • Μηνύματα: 1322
  • Red Blood Black Tears
    • Αντισπισιστική Δράση
Απ: Ηλιακή ενέργεια στη Μεσόγειο
« Απάντηση #8 στις: Ιούνιος 04, 2007, 03:41:54 μμ »
είναι γεγονός αυτό που αναφέρεις σχετικά με τα φωτοβολταϊκά psyhunterson, αλλά έχω την εντύπωση ότι δε μπορεί να το κάνει ιδιώτης αυτό, μόνο εταιρία.
For animals, every second is a 9/11 attack. This is a fuckin' war. GO VEGAN

Αποσυνδεδεμένος foxy vegan

  • Διαχειρίστρια
  • Addicted
  • *****
  • Μηνύματα: 8566
  • Φύλο: Γυναίκα
    • Ανθρωποι-Ζωα-Περιβαλλον: Ειμαστε ΕΝΑ
Απ: Ηλιακή ενέργεια στη Μεσόγειο
« Απάντηση #9 στις: Ιούνιος 04, 2007, 04:52:11 μμ »
Ένας φίλος μου στη Θεσσαλονίκη άνοιξε εταιρεία εγκατάστασης φωτοβολταϊκών
 - φυσικά είχαν πάει στη Γερμανία για επιμόρφωση -
Θα τον ρωτήσω τι παίζει.
Σεξισμός=Ρατσισμός=Σπισισμός
No one is free when others are oppressed.

Αποσυνδεδεμένος pella

  • Sr. Member
  • ****
  • Μηνύματα: 282
  • Φύλο: Γυναίκα
Απ: Ηλιακή ενέργεια στη Μεσόγειο
« Απάντηση #10 στις: Μάρτιος 14, 2009, 03:52:25 μμ »
Πηγή Ελευθεροτυπία:
http://www.enet.gr/online/online_text/c=114,dt=24.11.2008,id=6807444

Δώρον-άδωρον τα φωτοβολταϊκά στα σπίτια.


Η μία παράγραφος νομοσχεδίου του ΥΠΑΝ άνοιξε τον δρόμο για εγκατάσταση μικρών φωτοβολταϊκών στις κατοικίες και η επόμενη τον έκλεισε. Το αναμενόμενο εδώ και καιρό νομοσχέδιο για τις ανανεώσιμες πηγές κατατέθηκε επιτέλους στη Βουλή, την περασμένη Παρασκευή. Με αυτό, επιχειρείται να μπει μια τάξη στο χάος των περίπου 7.500 αιτήσεων που κατατέθηκαν για φωτοβολταϊκές μονάδες και σε κάποιο βαθμό ο στόχος επιτελείται.
Με τα όσα προβλέπει, θα μπορούν να γίνουν πραγματικότητα και οι «ηλιακές» στέγες, δηλαδή η εγκατάσταση μικρών φωτοβολταϊκών συστημάτων σε κατοικίες και κάθε είδους κτίρια, χωρίς να απαιτείται οικοδομική άδεια ή έναρξη επιτηδεύματος για τον εκμεταλλευτή τους. Ωστόσο, αφ' ενός οι λεπτομέρειες για τη διαδικασία που θα ακολουθείται παραπέμπεται σε υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί, ενώ από την άλλη, παρ' ότι καταργείται η οικοδομική άδεια, και για το μικρότερο φωτοβολταϊκό, θα απαιτείται έγκριση εργασιών υπογεγραμμένη από μηχανικό με πληθώρα σχεδίων, δικαιολογητικών κ.λπ., των οποίων το κόστος σε κάποιες περιπτώσεις θα υπερβαίνει και το κόστος του ίδιου του φωτοβολταϊκού.
Από τη μία ανοίγουν τον δρόμο στις «ηλιακές στέγες» από την άλλη βάζουν φραγμούς
Ειδικότερα, στο νομοσχέδιο του ΥΠΑΝ, θα επιτρέπεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε στέγες και προσόψεις κτιρίων. Για την απορρόφηση της ενέργειας των φωτοβολταϊκών, «μπορεί να προβλέπεται ο συμψηφισμός της παραγόμενης και της καταναλισκόμενης ενέργειας». Στην ουσία το νομοσχέδιο υιοθετεί το σύστημα που ακολουθείται σε πολλές χώρες, με αποτέλεσμα να εγκατασταθούν χιλιάδες φωτοβολταϊκά σε κατοικίες και κάθε είδους κτίρια, συμβάλλοντας έτσι στην παραγωγή καθαρής ενέργειας με μηδενικούς ρύπους.
Ωστόσο, η επιτυχία του προγράμματος θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από αυτά που θα προβλέπει η υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί, καθώς θα καθορίζει την τιμολόγηση της παραγόμενης ενέργειας, το περιεχόμενο των συμβάσεων και το πώς θα γίνεται ο συμψηφισμός της αξίας του ρεύματος που παράγεται με αυτό που καταναλώνεται.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα παραπάνω θα ισχύουν για φωτοβολταϊκά μέχρι 5 κιλοβάτ.
Την ευνοϊκή αυτή εξέλιξη αναιρεί η επόμενη παράγραφος του νομοσχέδιου, η οποία αν και εξαιρεί τα φωτοβολταϊκά από την έκδοση οικοδομικής άδειας, επιβάλλει την έγκριση εργασιών από την πολεοδομία. Για την έκδοσή της, προβλέπει το νομοσχέδιο υπεύθυνες δηλώσεις αναθέσεων και αναλήψεων μελετών και επιβλέψεων του... έργου, τοπογραφικό διάγραμμα με σαφές οδοιπορικό, διάγραμμα κάλυψης, σχέδια κατόψεων, τομών και όψεων, προϋπολογισμό του έργου, αποδεικτικά πληρωμής φόρων, εισφορών και αμοιβών μηχανικών.
Οπως λέει στην «Ε» ο Στέλιος Ψωμάς, διευθυντής του Συνδέσμου Φωτοβολταϊκών Εταιρειών, «οι ρυθμίσεις αυτές μπορεί να ακούγονται λογικές για μεγάλα έργα. Αγγίζουν όμως τα όρια του παραλόγου στα μικρά έργα». Ως παράδειγμα, αναφέρει ότι «για έργα μικρότερα των 20 κιλοβάτ, το ΤΕΕ κοστολόγησε τις υπηρεσίες αυτές, που πρακτικά δεν χρειάζονται, σε πάνω από 12.000 ευρώ. Ετσι, στην περίπτωση ενός μικρού οικιακού συστήματος, υπερδιπλασιάζεται ο προϋπολογισμός».
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες από τα αρμόδια υπουργεία, οι παραπάνω διατάξεις θα επιδιωχθεί να γίνουν περισσότερο ήπιες, καθώς το κόστος για φωτοβολταϊκά πάνελ του 1 κιλοβάτ ανέρχεται σε περίπου 5.500-6.000 ευρώ. Δεν είναι δυνατό δηλαδή μια επένδυση των 18.000-20.000 ευρώ να επιβαρύνεται πάνω από 50% του κόστους της, από την αμοιβή του μηχανικού.
Πάντως κατά τα άλλα, ο Σύνδεσος Φωτοβολταϊκών αξιολογεί θετικά τις διατάξεις του νομοσχέδιου, που θα επιτρέψει την προώθηση των μεγαλύτερων επενδύσων, για τις οποίες έχουν κατατεθεί αιτήσεις. Ταυτόχρονα ωστόσο ζητεί να επιτραπεί η κατάθεση νέων αιτήσεων αδειών και εξαιρέσεων και να μην τεθεί πλαφόν. Οπως σημειώνεται, η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι όπου εφαρμόστηκε «πλαφόν», η αγορά αντιμετώπισε προβλήματα, ενώ επιπλέον η κατάθεση νέων αιτήσεων μειώνει δραστικά φαινόμενα εμπορίας αδειών.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΪΤΑΝΤΖΙΔΗΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 24/11/2008

Φυλάξου από λογική κι επιστήμη,των πιο τρανών όπλων του ανθρώπου την ανίερη συμμαχία,θ'ἀφήσεις να σε παρασύρουν με εκτυφλωτικές μαγγανίες,σε κβαντικά πεδία
Καίσλ

 

Copyright © χορτοφαγία: στάση ζωής