χορτοφαγία: στάση ζωής

Αποστολέας Θέμα: Kushari (ζυμαρικά, ρύζι και φακές με σάλτσα ντομάτας)  (Αναγνώστηκε 4289 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος elsa

• Συντονίστρια
  • Addicted
  • Φύλο: Γυναίκα
  • Αποσυντονίστηκα...
    • elsa's blog
Αυτή τη συνταγή την βάζω στα ρύζια, αλλά θα μπορούσα κάλλιστα να την βάλω στα ζυμαρικά ή και στα όσπρια!

Το Kushari είναι ένα απλό αλλά νόστιμο και υγιεινό πιάτο με ζυμαρικά, ρύζι και φακές με προσθήκη πικάντικης σάλτσας ντομάτας που συνηθίζεται πολύ στην Αίγυπτο και θεωρείται κάτι σαν εθνικό πιάτο αλλά και πιάτο των φτωχών, όπως ήταν κάποτε για μας η φασολάδα. Προφέρεται κουσαρί, κοσερί ή κοσαρί.
Βρήκα τη συνταγή εδώ.

Υλικά για 4 μερίδες:
• 1 φλιτζάνι ρύζι (έβαλα μπασμάτι)
• 1 φλιτζάνι μακαρονάκι κοφτό (έβαλα κανονικά μακαρόνια ολικής που τα έσπασα σε κομματάκια πριν τα βράσω)
• 1 φλιτζάνι φακές
• Λίγα ρεβίθια, αν έχετε έτοιμα, εγώ είχα και έβαλα (και εκεί που το έφαγα είχαν βάλει λίγα).
• 2 κουταλιές της σούπας λάδι
• 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
• 2 - 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
• 2 φλιτζάνια ντομάτες στο μούλτι ή έτοιμο ντοματάκι
• 1/2 έως 1 κουταλάκι του γλυκού νιφάδες πιπεριάς (έτσι έλεγε η συνταγή, εγώ έβαλα λίγο μπούκοβο)
• Αλάτι και πιπέρι κατά το γούστο σας
• Λάδι για το τηγάνισμα
• 1 κρεμμύδι, κομμένο σε ροδέλες

Εκτέλεση
1.Βράστε το ρύζι κανονικά και τα μακαρόνια al dente. Σιγοβράστε τις φακές με 2 φλιτζάνια νερό (να τις σκεπάζει), μέχρι να μαλακώσουν, 30-45 λεπτά.
2.Ενώ το ρύζι, τα ζυμαρικά και οι φακές μαγειρεύονται, τσιγαρίστε σε πλατύ κατσαρόλι το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαραθούν, 4-5 λεπτά. Ρίξτε τη ντομάτα και την πιπεριά, χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε τη σάλτσα για 10-15 λεπτά, προσθέτοντας λίγο νερό αν χρειαστεί. Αλατοπιπερώστε και αφήστε την στην άκρη.
3.Βάλτε λίγο λάδι σε ένα τηγάνι και τσιγαρίστε το κομμένο σε ροδέλες κρεμμύδι, μέχρι να ροδοκοκκινίσει και να γίνει τραγανό. Στραγγίστε σε απορροφητικό χαρτί.
4.Τοποθετήστε το ρύζι, τα μακαρόνια και τις φακές σε βαθιά πιατέλα, πασπαλίστε με αλάτι και πιπέρι και ανακατέψτε τα απαλά με ένα πιρούνι να αναμιχθούν ομοιόμορφα. Σερβίρετε βάζοντας σε κάθε μερίδα μπόλικη σάλτσας και πασπαλίστε με τα τηγανητά κρεμμύδια. (Εγώ ανακάτεψα και τα κρεμμύδια στην πιατέλα και έβαλα όλη τη σάλτσα από πάνω έτσι που να πάει και μέσα στο μείγμα. Έγινε μούρλια!)

Αποσυνδεδεμένος mazikeen

• Addicted
Απ: Kushari (ζυμαρικά, ρύζι και φακές με σάλτσα ντομάτας)
« Απάντηση #1 στις: Απρίλιος 05, 2010, 02:31:24 πμ »
Αχ, αυτό το πιάτο μου το φτιάχνει εδώ και χρόνια ο φίλος μου! Εκτός από το ότι του αρέσει και είναι σχετικά απλό να φτιαχτεί, ήταν ένα από τα λίγα vegan φαγητά που ήξερε να μαγειρεύει πριν με γνωρίσει.  biggestgrin Είναι όντως νοστιμότατο.

Επίσης είναι πολύ ωραίο με προτηγανισμένα, τραγανιστά κρεμμύδια (από αυτά που αγοράζεις έτοιμα σε σακουλάκι).
"Futurama is brought to you by: Glagnar's Human Rinds - It's a buncha, muncha, cruncha... human" - Futurama

Αποσυνδεδεμένος foxy vegan

• Διαχειρίστρια
  • Addicted
    • Ανθρωποι-Ζωα-Περιβαλλον: Ειμαστε ΕΝΑ
« Απάντηση #2 στις: Απρίλιος 05, 2010, 02:34:37 πμ »
Έλσα η συνταγή φαίνεται υπέροχη. Ευχαριστούμε για τον κόπο να μας την ποστάρεις!  hug
Σεξισμός=Ρατσισμός=Σπισισμός
No one is free when others are oppressed.

Αποσυνδεδεμένος Δάφνη

• Addicted
« Απάντηση #3 στις: Απρίλιος 05, 2010, 09:49:56 πμ »
Ελσα εχει βγάλει μακαρονάκι κοφτό ολικής η Μίσκο.

Μας έφερες δωράκι, βλέπω! :)

Copyright © χορτοφαγία: στάση ζωής
Contact