Yasmin, η Ecover έχει 5-year rule. Αυτό σημαίνει ότι τα προϊόντα της δεν είναι 'καθαρά' από animal testing. Έχω γράψει σε άλλο ποστ πόσο παραπλανητικό είναι το site της για το θέμα αυτό.
Η URTEKRAM είναι ΟΚ , δηλ. και cruelty-free και βιολογικά, αλλά δεν έχει απορρυπαντικά σπιτιού.
Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να πάρεις cruelty-free άσπρο σαπούνι (υπάρχει και βιολογικό, της Urtekram ή της ΤΟΠΛΟΥ) και να το τρίψεις στον τρίφτη της κουζίνας και να το χρησιμοποιείς σε πατώματα, πλύσιμο πιάτων, πλύσιμο ρούχων στο χέρι ή στο πλυντήριο.
Αν στο πλυντήριο πλύνεις σε 40 ή λιγότερους βαθμούς, καλύτερα να διαλύσεις πρώτα τη σκόνη σαπουνιού με λίγο ζεστό νεράκι για να γίνει σαν κρέμα-υγρό και μετά να το ρίξεις στη θήκη σαπουνιού του πλυντηρίου ή στον κάδο. Αν πλύνεις πιάτα στο χέρι, μπορείς να κάνεις το ίδιο - σε ένα λεκανάκι φτιάχνεις αυτήν την κρέμα ή υγρό και βουτάς το σφουγγάρι σου εκεί. Για όσους χρησιμοποιούν πλυντήριο πιάτων, ξέρω ότι το λαμπρυντικό αντικαθίσταται με βρώσιμο ξύδι (όποιος θέλει θα βρω την αναλογία ξιδιού-νερού που χρησιμοποιώ), το αλάτι πλυντηρίου με βρώσιμο χοντρό αλάτι (το αγοράζεις με το σακί στην αγορά), και το απορρυπαντικό με αυτήν την κρέμα από τριμμένο σαπούνι.
Sorry για αυτές τις παρεμβάσεις, τα ίδια είπα και στη Μαρία που φτιάχνει δικά της σαπούνια, μου φαίνεται παράξενο (για χορτοφάγους λέω) σε ότι αφορά την καθαριότητα/ομορφιά να μας νοιάζει μόνο η δική μας υγεία και να παίρνουμε/φτιάχνουμε βιολογικά σαπούνια και να μην μας νοιάζει το cruelty. Εγώ χρησιμοποιώ και κάποια αγγλικά απορρυπαντικά cruelty-free (έχουν το σωστό λαγούδι) που είναι χημικά και όχι βιολογικά. Δεν έχω κανένα απολύτως πρόβλημα με αυτό --- δεν μπορώ να βάλω την υγεία μου πιο πάνω και να αγνοήσω τα ζώα.
Αν μπορώ να βρώ cruelty-free που να είναι και βιολογικά και αγνά, ακόμα καλύτερα, αλλά η 1η προτεραιότητά μου είναι το cruelty-free.