
Μ'αρέσει που κάθε χρόνο, καθόλη τη διάρκεια της Σαρακοστής,
σε ολους τους φούρνους της Θεσσαλονίκης βρίσκεις αυτή την ταχινόπιτα!
(Δυστυχώς μόνο αυτό το διάστημα..) sadface
Υλικα για τη ζύμη:
1κιλό άσπρο σκληρό αλεύρι
50γρ. μαγιά νωπή
200γρ ζάχαρη
1πρέζα αλάτι
χλιαρό νερό για το ζύμωμα
ξυσμα πορτοκαλιού & λεμονιού
και λιγη βανίλια
για τη γέμιση:
350γρ ταχίνι
ζαχαρη 150γρ
τρίμματα μαύρης σοκολάτας
Εκτέλεση:1ωρα πριν αρχίσουμε το ζύμωμα, αφήνουμε τη μαγιά έξω απο το ψυγείο
για να ελθει σε θερμοκρασία δωματίου
Κοσκινίζουμε το αλευρι σενα μπωλ.
Σε ενα άλλο,θριμματίζουμε τη μαγιά και προσθέτουμε1 κ.γ. ζάχαρη.
Ανακατεύουμε για να λιώσει, ρίχνουμε μια χούφτα απο το κοσκινισμένο αλεύρι
και περίπου μισό ποτήρι χλιαρό νερο
**(-30 βαθμους.Οχι πολυ ζεστό γιατι θα καταστραφεί η μαγιά)Pαντίζουμε με λιγο αλεύρι και αφήνουμε σε ζεστό μερος
μεχρι να φουσκώσει και να τριπλασιαστεί σε όγκο.
Παίρνουμε τη "φουσκωμένη" μαγιά και την προσθέτουμε
στο μπώλ με το κοσκινισμένο αλεύρι (όχι το ανάποδο!)
Ρίχνουμε μια πρέζα αλάτι, τη ζάχαρη, τα αρωματικά, και λίγο-λίγο το χλιαρό νερό.
Ζυμώνουμε καλά προσθέτοντας νερό όσο παίρνει (ανάλογα το αλεύρι)
μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη ελαστική (οχι παρα πολυ σφιχτη)
που να ξεκολλάει απο τα χέρια μας και ελαφρώς απο τα τοιχώματα.
Τότε, είναι έτοιμη, για "ξεκούραση" σε ζεστό μερος
*ωστε να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
*(σε προθερμασμένο φουρνο, με θερμοκρασία οχι πάνω απο 30 βαθμους.)Οταν το ζυμάρι διπλασιαστεί σε όγκο,
το βγαζουμε απο το φουρνο και ξεκινάμε τη διαδικασία της γέμισης.
Παίρνουμε ενα μέρος απο το ζυμάρι, το απλώνουμε με πλάστη
και φτιάχνουμε ενα φύλλο πάχους περιπου 1/5 ποντου και ορθογωνιου σχήματος.
Σενα μπώλ, ανακατεύουμε το ταχίνι με τη ζάχαρη.
Το απλώνουμε πάνω στο φύλλο και ριχνουμε την τριμμένη σοκολάτα.
Έπειτα το τυλιγουμε (σαν ρολό)
Κόβουμε το ρολό σε φέτες πάχους περίπου 3εκ. και τις τοποθετούμε σενα ταψί με λαδόκολα
(κρατάμε απόσταση ανάμεσα τους γιατι φουσκώνουν στο ψησιμο)
Λιώνουμε λιγη ζάχαρη με λιγο νερό, και τα πασπαλίζουμε με ενα πινέλο.
Ψήνουμε στους 150 για περιπου 20'
Συνεχίζουμε με το υπόλοιπο ζυμαρι και τη γέμιση.