Πρώτες βοήθειες για αδέσποτους φίλους
Της Ειρήνης Πολυμενάκου
Κάντε τη ζωή τους πιο εύκολη και μάθετε τι να κάνετε σε τρεις καταστάσεις ανάγκης.
Καθημερινά βλέπουμε ζώα να τριγυρνούν στους δρόμους, πεινασμένα, χτυπημένα, να κοιμούνται όπου τύχει. Διερχόμενα αυτοκίνητα, «άνθρωποι» που ενοχλούνται από την ύπαρξή τους, πείνα, κρύο και αρρώστιες είναι από τους κινδύνους που κρύβει η ζωή στους δρόμους. Σε όλους έχει τύχει να βρούμε κάποια από αυτά που έχουν άμεση ανάγκη τη βοήθειά μας. Ενώ όμως έχουμε την προθυμία, πολλές φορές δεν έχουμε τις γνώσεις για να τα βοηθήσουμε. Να λοιπόν κάποιες πληροφορίες που είναι χρήσιμες σε έκτακτη ανάγκη.
• Αν βρείτε μια σκυλίτσα που μόλις γέννησε κουτάβια.
Τα μικρά έχουν ανάγκη το μητρικό γάλα, τουλάχιστον για 2 - 3 πρώτες μέρες, το πρωτόγαλα. Αυτό περιέχει τα αντισώματα που χρειάζεται το κουτάβι. Επομένως, δεν τα παίρνουμε κατ' ευθείαν από τη μαμά, παρά φροντίζουμε να ταΐζουμε τη λεχώνα, τακτικά και σε μεγάλες ποσότητες, τροφή για κουτάβια που περιέχει πολλές θερμίδες και θρεπτικά συστατικά. Γεμίζουμε τη φωλιά της με αρκετά πανιά και υφάσματα για ζεστασιά. Αποφεύγουμε να χαϊδεύουμε τα μικρά της, πριν μας εμπιστευθεί, διότι υπερισχύει το μητρικό ένστικτο και οι αντιδράσεις της είναι απρόβλεπτες. Η μετακίνηση της οικογένειας σε ασφαλέστερο σημείο πρέπει να γίνει με αργές κινήσεις και όλα μαζί, αν είναι εφικτό, π.χ. σε μία κούτα, διαφορετικά η μαμά φοβάται πως τα χάνει και τους αλλάζει συχνά θέση για να τα κρύβει. Καλό είναι να τα κοιτάξει ένας κτηνίατρος για να τους χορηγήσει αντιπαρασιτικά.
• Σε περίπτωση φόλας
Στην περίπτωση που έχουν χρησιμοποιηθεί ισχυρά τοξικά φάρμακα, τα συμπτώματα είναι εμετός, επιληπτικές κρίσεις, τύφλωση, σπασμοί, παραπάτημα, διάρροια, αφροί από το στόμα. Επικοινωνούμε με τον κτηνίατρο αμέσως και το μεταφέρουμε στο ιατρείο ή στην κλινική. Αποφεύγουμε να του δίνουμε γάλα για να κάνει εμετό, καθώς μπορεί να φτάσει στα πνευμόνια του και να πνιγεί, ενώ σε καμία περίπτωση δεν του δίνουμε ξίδι.
Σε περίπτωση που το ζώο έχει φάει τροφή με γυαλιά, το περιστατικό είναι άκρως επικίνδυνο και χρειάζεται άμεση παρέμβαση από ειδικό. Τα γυαλιά σκίζουν τα όργανα προκαλώντας εσωτερική αιμορραγία. Τα συμπτώματα μοιάζουν με τα παραπάνω, μόνο που τρέχει και αίμα από το στόμα τους. Δεν προκαλούμε εμετό σε καμία περίπτωση, ενώ απαιτείται άμεση περίθαλψη από τον γιατρό για να σταθεροποιήσει την κατάσταση με ορό.
• Σε τραυματισμό από οχήματα
Πρώτο μας μέλημα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η μεταφορά τους σε γιατρό. Επικοινωνούμε με την Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία που διαθέτει ασθενοφόρα ζώων ή με τον κτηνίατρο για να μας βοηθήσει να το μετακινήσουμε στην κλινική του. Μόνο σε επείγουσες καταστάσεις το μεταφέρουμε εμείς οι ίδιοι, πάντα πολύ προσεκτικά. Στην εξωτερική αιμορραγία ασκούμε μέτρια πίεση με επίδεσμο. Αν το αίμα δεν σταματά, δένουμε έναν επίδεσμο λίγο πάνω από την πληγή για να το περιορίσουμε, με την προϋπόθεση ότι το τραύμα είναι στα άκρα και η επίδεση θα μείνει για λίγο χρόνο, μέχρι να μεταφερθεί στον γιατρό. Για να το μεταφέρουμε το τυλίγουμε με μια κουβέρτα με πολύ μεγάλη προσοχή.
Σε τέτοια περιστατικά τα ζώα βρίσκονται σε κατάσταση πανικού, πόνου, σοκ. Γι' αυτό καλό είναι να μεριμνούμε και για την ασφάλειά μας, κάνοντας ήπιες και φιλικές κινήσεις.
• Φτιάξτε τους ένα καταφύγιο
Ακόμη, όμως, κι όταν δεν υπάρχει έκτακτη ανάγκη, τις χειμωνιάτικες ημέρες τα αδέσποτα σκυλιά προσπαθούν να βρουν καταφύγιο, για να μη βρέχονται ή κρυώνουν. Στα σημεία όπου τα έχουμε δει να κρύβονται, μπορούμε να ενισχύσουμε το καταφύγιό τους με λίγη ευρηματικότητα. Αν υψώσουμε το επίπεδο με μια παλέτα και ένα κομμάτι φελιζόλ ή τοποθετήσουμε μερικές κούτες με παλιά υφάσματα και κουβέρτες, εξασφαλίζουμε λίγη ζεστασιά παραπάνω. Μία επίσης καλή συνήθεια είναι να μαζεύουμε τα αποφάγια από το σπίτι καθημερινά και να τα αφήνουμε σε 2 - 3 μέρη για να φαγωθούν. Είναι καλύτερο από το να τα πετάμε στα σκουπίδια.
Ευχαριστούμε τον κ. Βασίλη Σακελλαρίου, T.V.M. κτηνίατρο, για την πολύτιμη βοήθειά του.
Info:
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Τ 210 60 20 202
Fax: 210 60 21 353
ΦΙΛΟΖΩΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
Τ 210 60 20 202, 210 66 26 061,
Fax: 210 60 21 353
ΚΤΗΝΙΑΤΡΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Αγίων Αναργύρων 34, 111 44, Νέα Χαλκηδόνα
Τ 210 25 31 977, 210 25 81 391,
Fax: 210 25 31 977