χορτοφαγία: στάση ζωήςΑποστολέας Θέμα: Kαύσιμα από γαϊδουράγκαθα  (Αναγνώστηκε 2051 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος foxy vegan

  • Διαχειρίστρια
  • Addicted
  • *****
  • Μηνύματα: 8566
  • Φύλο: Γυναίκα
    • Ανθρωποι-Ζωα-Περιβαλλον: Ειμαστε ΕΝΑ
Kαύσιμα από γαϊδουράγκαθα
« στις: Απρίλιος 19, 2007, 09:04:11 μμ »

«EΘΝΟΣ» 19/4
Kαύσιμα από γαϊδουράγκαθα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ
ritzal@pegasus.gr

Ευλογημένο φυτό του αύριο είναι για τους επιστήμονες το... γαϊδουράγκαθο. Η αγριοαγκινάρα, όπως είναι η επιστημονική του ονομασία, ανήκει στην κατηγορία των ενεργειακών φυτών και μπορεί να δώσει μεγάλες αποδόσεις σε ενέργεια, πολύ υψηλές τιμές στους αγρότες και το κυριότερο χωρίς σταγόνα νερό και ίχνος λιπάσματος.

«Το «τιποτένιο» γαϊδουράγκαθο, που οι δύσπιστοι βλάχοι αποκαλούν «γκαγκάνι» και φυτρώνει μόνο του στις ράχες και στα βράχια, έχει να πει πολλά. Το ζιζάνιο αυτό, που οι βιολόγοι το τρέμουν ως τρομερό εισβολέα, μπορεί να καλλιεργηθεί και να δώσει πολλά λεφτά στον Ελληνα γεωργό, χωρίς να ζητήσει σχεδόν τίποτα. Να γίνει καύσιμο και να μετατραπεί σε ενέργεια φτηνή που θα έχει παραχθεί στην ελληνική γη», λέει στο «Εθνος», ο καθηγητής Γεωργίας και διευθυντής του ομώνυμου εργαστηρίου, του τμήματος Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Νίκος Δαναλάτος.

Ο κ. Δαναλάτος ασχολείται εδώ και χρόνια με τα ενεργειακά φυτά και προτείνει στους αγρότες να στραφούν σε νέες καλλιέργειες. Με την αγριοαγκινάρα τα κατάφερε, καθώς εδώ και λίγες ημέρες ζεσταίνει το γραφείο του ρίχνοντας μικρά ξυλάκια από αυτήν στη σόμπα του και έτσι η Γεωπονική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας είναι το πρώτο δημόσιο κτίριο στη χώρα που θερμαίνεται με στερεό καύσιμο παραγωγής... γαϊδουράγκαθου.

Η μελέτη χρόνων έδειξε ότι πρόκειται για μια πολύ συμφέρουσα καλλιέργεια, αφού το κόστος είναι μόλις 2,5 ευρώ/στρέμμα για τον πρώτο χρόνο και μηδενικό για όλα τα υπόλοιπα, -ζει 8-12 χρόνια-, όταν για τα άλλα ενεργειακά φυτά είναι πολύ υψηλότερο, για τον σόργο, για παράδειγμα, φτάνει στα 60-70 ευρώ/στρέμμα και για την ελαιοκράμβη στα 40-45 ευρώ/στρέμμα.

Οι παραγωγοί χρειάζεται μόνο να αγοράσουν τον σπόρο της αγριοαγκινάρας που κοστίζει 12 ευρώ/κιλό και κάθε κιλό φτάνει για 4-5 στρέμματα. Φυτεύεται τον Οκτώβριο και μεγαλώνει με τις βροχές του χειμώνα. Δεν χρειάζεται καθόλου νερό, καθόλου λίπασμα και φυσικά ως ζιζάνιο δεν επιτρέπει την ανάπτυξη άλλων ζιζανίων και έτσι δεν χρειάζεται ζιζανιοκτόνα.

Επεξεργασία
Τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο μαζεύεται από το χωράφι με τις μηχανές σε μπάλες και μεταφέρεται σε μονάδες επεξεργασίας. Στο εργοστάσιο σπάει με σπαστήρες και γίνεται πούδρα, που μετά συμπιέζεται και παράγονται οι πελλέτες - μικρά κυλινδρικά τεμάχια κάπως λεπτότερα από τα φίλτρα του τσιγάρου. Δύο είναι τα πιο σημαντικά σημεία της καλλιέργειας γαϊδουράγκαθου: το πρώτο ότι καλλιεργείται σε όλα τα εδάφη, ακόμη και τα πιο ξερά και τα πιο δύσβατα, αφού θεωρείται σκληροτράχηλο φυτό και το δεύτερο ότι μέχρι στιγμής υπάρχει ένα εργοστάσιο παραγωγής πελλετών στο Συκούριο Λάρισας, ενώ ένα ακόμη ανοίγει μετά τις γιορτές στον κόμβο του Βελεστίνου.

Η απόδοση σε κάθε στρέμμα είναι 1,5 τόνος, ενώ αν τα φυτά ποτιστούν, μπορούν να δώσουν και 2 τόνους στο στρέμμα.

Οι παραγωγοί μπορούν να υπογράψουν συμβόλαια και να διεκδικήσουν 60-70 ευρώ/στρέμμα έως και 150 ευρώ/στρέμμα, ανάλογα με την εταιρεία, ενώ επιπλέον παίρνουν και την επιδότηση των 4,5 ευρώ/στρέμμα. Κι όλα αυτά καθαρά με μηδενικά έξοδα.

Ιταλοί έμποροι έχουν μπει δυναμικά τον τελευταίο καιρό στην ελληνική αγορά και ζητούν να καλύψουν μέρος των αναγκών τους σε πελλέτες ενεργειακών φυτών που φτάνουν τα 2 εκατομμύρια τόνους τον χρόνο.

«Αναφορικά με τη θερμαντική ικανότητα δύο κιλά ξηρής αγριοαγκινάρας ισοδυναμούν με ένα λίτρο πετρελαίου και σχετικά με την τιμή η αγριοαγκινάρα κοστίζει το μισό της τιμής του πετρελαίου στο λίτρο», μας λέει ο κ. Δαναλάτος και προσθέτει ότι σήμερα στη χώρα μας καλλιεργούνται περίπου 3.000 στρέμματα, κυρίως στον Θεσσαλικό κάμπο. Επιπλέον ο ίδιος και η ερευνητική του ομάδα έχουν υπολογίσει ότι η αντικατάσταση 2.000.000 στρεμμάτων σιταριού (που ισοδυναμούν με το 5% της ελληνικής γεωργικής γης) με αγριοαγκινάρα, γεγονός που θεωρείται άμεσα εφικτό, θα απέδιδε παραγωγή περίπου 1.500.000 κυβικά ισοδύναμου πετρελαίου θέρμανσης.

«Η παραγωγή αυτή είναι περίπου 9πλάσια της σημερινής υποχρέωσης της Ελλάδας σε βιοκαύσιμα -τα οποία και εισάγονται προς το παρόν εξ ολοκλήρου- με τεράστιο οικονομικό όφελος για τον καταναλωτή, που σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις μας μπορεί να ξεπεράσει το 1/3 της αξίας πετρελαίου», επισημαίνει ο κ. Δαναλάτος και προσθέτει:

«Θα πρέπει, επίσης, να αναφέρουμε και τις δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας στη συλλογή, τη μεταφορά, τη μεταποίηση και τη διακίνηση του προϊόντος».

ΒΟΤΑΝΟ ΜΕ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Τα άνθη του έχουν έντονα χρώματα, συνήθως κίτρινα, μοβ ή κόκκινα, τα φύλλα του όμως είναι αγκαθωτά, γι αυτό και σε πολλές περιοχές ονομάζεται και «Αγκαθιάρης». Το γαϊδουράγκαθο ανήκει στην οικογένεια των Συνθέτων και σε μεγάλες εκτάσεις απαντάται στη Μάνη, λόγω της εγκατάλειψης των εδαφών. Είναι φυτό τονωτικό, διουρητικό, εφιδρωτικό, αντιπυρετικό, αποχρεμπτικό και ταινιοκτόνο. Ως αφέψημα συνιστάται κατά της ηπατίτιδας, του ίκτερου, για την πέτρα στη χολή και τους τακτικούς πυρετούς.

Σεξισμός=Ρατσισμός=Σπισισμός
No one is free when others are oppressed.

 

Copyright © χορτοφαγία: στάση ζωής
Contact