1 ¾ κούπα νερό
½ κούπα καρότα κομμένα σε κυβάκια
5 κ.σ. νιφαδες αγαρ ή 1 ½ κ.σ. σκόνη άγαρ
½ κούπα ωμά κάσιους τριμμένα
¼ κούπα νιφάδες θρεπρικής μαγιάς
3 κ.σ. χυμό λεμονιού
3 κ.σ. ταχίνι
1 κ.σ. μουστάρδα Dijon
2 κ.γ. σκόνη κρεμμυδιού
1 κ.γ. αλάτι
½ κ.γ. σκόνη σκόρδου
½ κ.γ. σκόνη μουστάρδας
¼ κ.γ. τουρμερικ
¼ κ.γ. πάπρικα
¼ κ.γ. κύμινο
Λαδώνουμε ένα τάπερ χωρητικότητας 3 κουπών.
Σε μια κατσαρολίτσα βάζουμε το νερό και τα καρότα να βράσουν για 10-15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Έπειτα βγάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το άγαρ, ανακατεύουμε και ξαναβάζουμε στη φωτιά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά κι αφήνουμε να σιγοβράσουν ανακατεύοντας για 5-10 λεπτά, μέχρι το άγαρ να διαλυθεί εντελώς.
Μεταφέρουμε σε ένα μπλέντερ/μουλτι κλπ και προσθέτουμε κι όλα τα υπόλοιπα. Χτυπάμε αρκετά, ώστε να γίνουν εντελώς λεία. Μετά βάζουμε το μείγμα στο τάπερ και το αφήνουμε να κρυώσει στο ψυγείο. Όταν κρυώσει βάζουμε το σκέπασμα του τάπερ και το αφήνουμε πολλές ακόμη ώρες στο ψυγείο ή όλη τη νύχτα. Για να το σερβίρουμε αναποδογυρίζουμε το τάπερ και κόβουμε σε φέτες.
Κρατάει στο ψυγείο 5-7μέρες.
Από το βιβλίο συνταγών The Ultimate Uncheese Cookbook της Jo Stepaniak