maroulaki μιλάμε για ένα
κείμενο που δημοσιεύεται και αναδημοσιεύεται και όχι για μια κουβέντα που λέει κάποιος στον αέρα. Όχι ότι δεν τίθεται το θέμα και στον προφορικό λόγο, αλλά πόσο μάλλον στο γραπτό οφείλει κανείς να είναι προσεκτικός.
Το "είναι μ@λ@κας", όχι ότι είναι αθώο, αλλά είναι άλλη κατηγορία νομίζω, αφού
δεν προσβάλει κάποια συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων. Έχει άλλη προβληματική ως λέξη (ότι ενοχοποιείται στο μυαλό των ανθρώπων μία πράξη που είναι φυσιολογική), αλλά δεν τίθεται θέμα ρατσισμού, είναι μια γενικευμένη βρισιά (αλλά και φιλική προσφώνηση) και τίποτ' άλλο, δεν βρίσκω λόγο να το πάω πολύ μακριά με αυτό όσον αφορά τις προεκτάσεις του (αν και υπάρχουν), γιατί δεν είναι
ρατσιστικό προς κάποιους (αφού όλοι είναι μ@λάκες), και άρα δεν αντανακλά πραγματικές κοινωνικές
συνέπειες, είναι μια λέξη. Αντίστοιχα το "οι άνθρωποι είναι τρελοί" αν αναφέρεται σε όλους τους ανθρώπους πάλι δεν είναι τόσο προβληματικό -ανάλογα πάντα με το πλαίσιο μέσα στο οποίο λέγεται, και την έννοια που προσδίδεται σε αυτό. Το "ψυχικά ασθενής" όμως είναι προσβλητικό γιατί υπάρχει συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων που
είναι ψυχικά ασθενείς, που είναι σχιζοφρενείς, κλπ., και δεν χρειάζεται κανείς να πάει πολύ μακριά για να το καταλάβει αυτό. Γενικά πάντως σημασία έχει το πλαίσιο μέσα στο οποίο λέγεται κάτι και όχι οι ξεκομμένες φράσεις και οι ίδιες οι λέξεις (δεν υπάρχουν "κακές" λέξεις), μα ο τρόπος χρήσης τους. Το "καθυστερημένος" ως υβριστικός/εξευτελιστικός χαρακτηρισμός και βέβαια είναι πολύ προσβλητικό για τους ανθρώπους με νοητική στέρηση, που έχουν κάθε δικαίωμα στο σεβασμό.
Γενικά το θέμα μου δεν είναι να βάλω "πιπέρι στο στόμα" και να πω σε κάποιον τι να λέει και τι να μη λέει, ο καθένας είναι ελεύθερος να λέει ό,τι θέλει. Το πρόβλημα το οποίο επισημαίνω, είναι η νοοτροπία η οποία αντανακλάται πίσω από μία διατύπωση, κι αυτό γιατί υπάρχει ένα συγκεκριμένο στερεότυπο που αναπαράγεται και έχει ως συνέπεια το ρατσισμό και αποκλεισμό
συγκεκριμένων καταπιεσμένων κοινωνικών ομάδων. (Δεν με αφορούν δηλαδή οι "μ@λάκες" και αν είναι political correct η βρισιά, γιατί δεν έχει αυτές τις κοινωνικές προεκτάσεις, και δεν με αφορά το political correct γενικότερα.) Και όταν αυτό συμβαίνει μέσα σε ένα
κείμενο γραπτό που δημοσιεύεται και αναδημοσιεύεται και διαδίδεται παντού, αυτό αποκτά μεγάλη βαρύτητα, και πρέπει να αλλάξει.
Συμφωνώ απόλυτα με την παρέμβαση της Αννας, αν και στο όλο κείμενο αυτό είναι το τελευταίο που με ενόχλησε. (για να είμαι ειλικρινής, πριν διαβάσω τα σχόλιά σου , Αννα, ουτε κάν που το πρόσεξα, και κακώς...)
Εμένα ήταν το πρώτο που με ενόχλησε, και μ' έχει λυπήσει και η αναδημοσίευση-διάδοσή του από τους βέγκαν (το έχω δει αναδημοσιευμένο σε πάρα πολλά μπλογκ) . Εμείς οι βέγκαν που είμαστε τόσο ευαισθητοποιημένοι σε θέματα ρατσισμού, που έχουμε το σεβασμό στη διαφορετικότητα ως αξία μας, που έχουμε διευρύνει τόσο τη συνείδησή μας ώστε να συμπεριλαμβάνει κάθε όψη του φαινόμενου που λέγεται ρατσισμός, θα έπρεπε να είμαστε περισσότερο ευαισθητοποιημένοι-υποψιασμένοι σε αυτό το θέμα. Οι ψυχικά ασθενείς είναι η πλέον καταπιεσμένη κοινωνική ομάδα. Υφίσταται πολύ μεγάλο ρατσισμό, αποκλεισμό, έλλειψη σεβασμού σε σημείο εξευτελισμού και βίας, και προκαταλήψεις σε βαθμό ταμπού, και εμάς ως βέγκαν αυτό θα έπρεπε να μας αφορά περισσότερο. Γι' αυτό κατά τη γνώμη μου κακώς αναδημοσιεύεται αυτό το κείμενο, αν δεν αλλάξει αυτό το σημείο. Θα το αναδημοσίευαν αν μέσα αντανακλούσε παραπληροφόρηση για το κρέας ή ρατσιστική νοοτροπία προς τους βέγκαν; Για μένα είναι μεγάλο θέμα και ζήτημα αρχής.