από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Υλικά για την ζύμη
2 κύβοι νωπή μαγιά
1 φακελάκι ξερή μαγιά
1+1/4 φλυτζάνι ζάχαρη
1/2 φλυτζάνι χλιαρό νερό
1/2 κ.γ. μαστίχα
1 κ.γ. μαχλέπι
1 βανίλια
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 πρεζα αλάτι
1 φλυτζάνι σπορέλαιο
1/2 λίτρο χυμό πορτοκάλι
1150 γρ. αλεύρι σκληρό
λίγο σιρόπι αγαύης
Υλικά για την γέμιση
θρυμματισμενη κουβερτούρα
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
Εκτέλεση
Μίγμα μαγιάς
- Βάζουμε σε ένα μπολ την νωπη μαγια, την ξερη μαγια, 1 κ.σ. από την συνολική ζάχαρη, το χλιαρό νερο και ανακατευουμε με ένα κουτάλι ώστε να λιωσει η μαγια
- Προσθέτουμε 3-4 κουταλιες απο το συνολικο αλευρι ώστε να γινει ενας αραιος χυλος
- Σκεπάζουμε καλα το μπολ με μια μεμβράνη και τοποθετουμε στον φουρνο για περιπου μιση ωρα ωστε να φουσκωσει
Ο φουρνος θα πρεπει να ειναι ηδη αναμμενος στους 50 βαθμους με ανοιχτη την πορτα.
Τοποθετουμε το μπολ, όχι κατευθείαν πάνω στην σχάρα, αλλά τοποθετώντας μία πετσέτα από κάτω του, για να μην καταστραφει η μαγια.
Ζύμη
- Σε ενα μεγάλο μπολ βάζουμε τον χυμό από τα πορτοκάλια, το σπορελαιο, την ζαχαρη, το μαχλεπι, την μαστιχα, το αλατι, την βανιλια και ανακατευουμε με ενα συρμα μεχρι να λιωσει η ζαχαρη
- Προσθέτουμε το ξυσμα, το μιγμα της μαγιάς και έπειτα το αλευρι ζυμώνοντας μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη
Ισως χρειαστεί λίγο λιγότερο ή λίγο περισσότερο αλεύρι. Η ζυμη θα πρέπει να μην κολλαει στα χέρια.
- Σκεπάζουμε καλα το μπολ και αφηνουμε να διπλασιαστει σε όγκο βάζοντάς το και πάλι στον φούρνο, όπως κάναμε με το μίγμα της μαγιάς
Πλάσιμο
- Κόβουμε την ζυμη σε 4 κομμάτια και πλαθουμε το καθένα έτσι ωστε να ανοιξουμε ενα μακροστενο οβαλ κομματι, ίσου πάχους σε όλο το φύλλο
- Βάζουμε στο κεντρο σε όλο το μάκρος τα κομματια της κουβερτούρας κουβερτουρας με το ξυσμα και κλεινουμε καλά τις ακρες ωστε να δημιουργηθεί ενα ρολο
- Είτε κάνουμε ένα σαλιγκαράκι με κάθε ρολό ή ενώνουμε ανά δύο τις άκρες τους και πλέκουμε τα ρολά
- Αλείφουμε τα τσουρέκια με σιρόπι αγαύης διαλυμένο σε λίγο νερό ώστε να γυαλίσουν
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμους στην μεσαία σχαρα πανω σε λαδοκολλα για 35 λεπτα
Καλή σας επιτυχία!