χορτοφαγία: στάση ζωής



Αποστολέας Θέμα: Δικαστικό «όχι» στην αναγνώριση ανθρώπινων δικαιωμάτων σε χιμπατζή  (Αναγνώστηκε 2316 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος foxy vegan

  • Διαχειρίστρια
  • Addicted
  • *****
  • Μηνύματα: 8566
  • Φύλο: Γυναίκα
    • Ανθρωποι-Ζωα-Περιβαλλον: Ειμαστε ΕΝΑ

Μια πρωτοφανής υπόθεση θα εκδικαστεί σύντομα στην Αυστρία με πρωταγωνιστή - αν και όχι διάδικο - έναν χιμπαντζή: τον Hiasl. Είναι μια υπόθεση ζωής και θανάτου, αφού θα κριθεί αν ο χιμπαντζής δικαιούται να εισπράξει τη δωρεά ευεργέτη του προκειμένου να παρατείνει τη ζωή του ή θα καταλήξει σε εργαστήριο ως πειραματόζωο. Με ποια επιστημονικά και κοινωνικά κριτήρια θα ληφθεί η απόφαση; Πόσο μοιάζουν τα πρωτεύοντα θηλαστικά με τους ανθρώπους;

ΤΗΣ ΙΩΑΝΝΑΣ ΣΟΥΦΛΕΡΗ

Τον λένε Hiasl και είναι 26 ετών. Το 1982, όταν ήταν ακόμη μωρό, απήχθη από την οικογένειά του και την πατρίδα του Σιέρα Λεόνε και εισήχθη κρυφά στην Αυστρία. Σήμερα περιμένει την εκδίκαση της υπόθεσής του που θα κρίνει πολλά - και όχι μόνο για τον ίδιο. Ποια είναι η υπόθεσή του; Χμ, το θέμα δεν είναι εκεί. Το θέμα είναι ποιος είναι ο Hiasl και τι αντιπροσωπεύει. Ο Hiasl είναι χιμπαντζής και η ζωή του υπήρξε εξαιρετικά περιπετειώδης. Στόχος των απαγωγέων του ήταν να τον πουλήσουν σε ιδιωτική εταιρεία ανατομίας, με σκοπό να χρησιμεύσει ως βιολογικό πειραματικό «υλικό». Εγιναν όμως αντιληπτοί και έτσι ο Hiasl οδηγήθηκε σε καταφύγιο ζώων, όπου πέρασε όλη τη ζωή του. Δυστυχώς, το καταφύγιο δεν διαθέτει πλέον χρήματα για να μπορεί να λειτουργήσει και ο Hiasl επρόκειτο να πάρει τελικά τον δρόμο για την ίδια εταιρεία. Τότε εμφανίστηκε ένας αυστριακός επιχειρηματίας ο οποίος έκανε μια δωρεά ώστε να καλυφθούν τα έξοδα συντήρησης του Hiasl. Αν νομίζετε ότι αυτό είναι το ευτυχές τέλος της υπόθεσης, κάνετε λάθος! Ο Hiasl δεν μπορεί να διαχειριστεί τα χρήματά του και θα απαιτηθεί κηδεμόνας. Αλλά σύμφωνα με την αυστριακή νομοθεσία, μόνο οι άνθρωποι δικαιούνται να έχουν κηδεμόνα. Ή τουλάχιστον αυτό ίσχυε ως τώρα. Σε μερικούς μήνες η αυστριακή Δικαιοσύνη θα κληθεί να αποφασίσει αν ο Hiasl (και μαζί με αυτόν και τα άλλα πρωτεύοντα θηλαστικά) είναι ένας από μας.


Είμαστε το ίδιο;

Η δρ Τζέιν Γκούνταλ (Jane Goodal), χάρη στις πρωτοποριακές εργασίες της οποίας από τη δεκαετία του '60 και ένθεν ο κόσμος πληροφορήθηκε τις ικανότητες των χιμπαντζήδων και άλλων πρωτευόντων θηλαστικών, δεν έχει καμία αμφιβολία σχετικά με το στάτους τους. «Πώς θα πρέπει να σταθούμε απέναντι σε όντα τα οποία κοιτάζουν σε καθρέφτη και αναγνωρίζουν τον εαυτό τους ως ξεχωριστό άτομο, τα οποία πενθούν τους συντρόφους τους και μπορούν να πεθάνουν από θλίψη, τα οποία διαθέτουν συνείδηση του εαυτού τους; Δεν αξίζουν να αντιμετωπίζονται με την ίδια ευγένεια και υπόληψη που αποδίδουμε σε άλλα υψηλά ευαίσθητα όντα: τους εαυτούς μας;» διερωτάται η Γκούνταλ, η οποία πρόκειται να καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισης του Hiasl. Μαζί της θα καταθέσει και ο καθηγητής του University College του Λονδίνου κ. Φόλκερ Ζόμερ (Volker Sommer), ο οποίος τόνισε ότι «δεν μπορεί κανείς να μιλάει για διαχωρισμό ανθρώπων και ανθρωποειδών πιθήκων, γιατί δεν υπάρχουν σαφή κριτήρια, ούτε βιολογικά, ούτε πνευματικά, ούτε κοινωνικά».

Συνέχεια του άρθρου
http://tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=15038&m=H10&aa=1
Σεξισμός=Ρατσισμός=Σπισισμός
No one is free when others are oppressed.

Αποσυνδεδεμένος dreamlife

  • Sr. Member
  • ****
  • Μηνύματα: 381
  • Φύλο: Άντρας
  • Νους υγιής εν σώματι υγιεί
Οργάνωση για την προστασία των ζώων, την οποία ίδρυσαν δεκάδες νομικοί και επιστήμονες, καταθέτει αγωγές στη Νέα Υόρκη με τις οποίες ζητά να αναγνωριστούν ως νομικά πρόσωπα οι χιμπατζήδες που ζουν σήμερα «ως σκλάβοι» σε εργαστήρια και ιδιωτικούς χώρους.

Η οργάνωση Nonhuman Rights Project (ΝhRP, «Πρόγραμμα Μη Ανθρώπινων Δικαιωμάτων») υποστηρίζει ότι τα ζώα με ανώτερες νοητικές ικανότητες, τα οποία αποδεδειγμένα διαθέτουν αυτοσυνείδηση, πρέπει να καλύπτονται από το δικαίωμα στη σωματική ελευθερία που ισχύει για τον άνθρωπο.

«Γορίλες, ουραγκοτάγκοι, ελέφαντες, φάλαινες, δελφίνια -θα ήμασταν πρόθυμοι να καταθέσουμε αγωγές στο όνομα οποιουδήποτε ζώου διαθέτει τέτοιες γνωσιακές ικανότητες» λέει ο δικηγόρος Στίβεν Ουάις, ιδρυτής της NhRP.

Οι νομικοί της οργάνωσης επεξεργάζονταν από το 2007 τη βέλτιστη στρατηγική για την απελευθέρωση των αιχμάλωτων χιμπατζήδων με δικαστική παρέμβαση, και αποφάσισαν τελικά να καταθέσουν ξεχωριστές αγωγές για λογαριασμό καθενός από τους χιμπατζήδες που ζουν στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Η πρώτη από τις τρεις αγωγές που ετοίμασαν κατατέθηκε τη Δευτέρα και αφορά τον Τόμι, έναν χιμπατζή «που κρατείται αιχμάλωτος στο κλουβί σε ένα παλιό χώρο στάθμευσης για τροχόσπιτα». Η δεύτερη θα αφορά τον Κίκο, έναν κωφό χιμπατζή που ζει σε ιδιωτικό χώρο, ενώ η τρίτη δύο χιμπατζήδες που χρησιμοποιούνται ως πειραματόζωα. Η NhRP ζητά τη μεταφορά των ζώων αυτών σε κατάλληλο χώρο όπου ζουν και άλλοι εκπρόσωποι του είδους τους.

Ενδεχόμενη νίκη της οργάνωσης θα μπορούσε να αποτελέσει δικαστικό προηγούμενο για μελλοντικές υποθέσεις που αφορούν ζώα σε αιχμαλωσία. Ενδεχόμενη ήττα, όμως, θα μπορούσε να επιφέρει πλήγμα στο κίνημα για τα δικαιώματα των ζώων.

Αντίπαλοι της NhRP στα εργαστήρια θα είναι μεταξύ άλλων η αμερικανική Εθνική Ένωση για τη Βιοϊατρική Έρευνα και επιστήμονες που πειραματίζονται σε χιμπατζήδες.

Η συζήτηση για την ηθική διάσταση της χρήσης χιμπατζήδων και άλλων πρωτευόντων θηλαστικών στην έρευνα συνεχίζεται εδώ και καιρό, αναζωπυρώνεται όμως από πρόσφατα γενετικά δεδομένα, τα οποία δείχνουν ότι ο άνθρωπος και ο στενότερος συγγενής του είναι μοιάζουν γενετικά κατά τουλάχιστον 95%. Επιπλέον, συμπεριφορικές μελέτες δείχνουν ότι ο συναισθηματικός κόσμος, η κοινωνική ζωή και η ευφυΐα του χιμπατζή δεν απέχουν από τον άνθρωπο όσο πιστεύαμε.

Στις αρχές του έτους, τα αμερικανικά Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH), ένας από τους μεγαλύτερους δημόσιους οργανισμούς έρευνας στις ΗΠΑ, αποφάσισαν να διακόψουν σταδιακά τη χρηματοδότηση επεμβατικών πειραμάτων στους χιμπατζήδες και να συνταξιοδοτήσουν σχεδόν όλους τους χιμπατζήδες που διατηρούσαν μέχρι σήμερα σε ερευνητικές εγκαταστάσεις.

Στα μέσα Νοεμβρίου, η αμερικανική κυβέρνηση ενέκρινε κονδύλι έως και 12 εκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο για τη συνταξιοδότηση δεκάδων χιμπατζήδων σε κατάλληλο κέντρο.

Επιπλέον, η ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ιχθύων και Άγριας Ζωής πρότεινε πρόσφατα την αναγνώριση των χιμπατζήδων που ζουν σε αιχμαλωσία ως απειλούμενου είδους, κάτι που θα περιόριζε τη συμμετοχή τους σε πειράματα που δεν αποσκοπούν στη διατήρηση του είδους.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231277944
"H χώρα μου είναι ολόκληρη η γη... ενώ η θρησκεία μου είναι να αφήσω θετικό αποτύπωμα πάνω της..." Ανώνυμος

Αποσυνδεδεμένος Viky

  • Sr. Member
  • ****
  • Μηνύματα: 487
  • Φύλο: Γυναίκα
 thumbsup καλή τύχη λοιπόν!!!

Αποσυνδεδεμένος Agriokoniklos

  • Πλήρες μέλος
  • ***
  • Μηνύματα: 187
"Αντίπαλοι της NhRP στα εργαστήρια θα είναι μεταξύ άλλων η αμερικανική Εθνική Ένωση για τη Βιοϊατρική Έρευνα και επιστήμονες που πειραματίζονται σε χιμπατζήδες."




Μου ρθε η εικόνα,ενός ανθρώπινου επαγγελματικού είδους,που συμφωνεί με τους"πειραματισμούς"της βιο"ϊατρικής"...τα τρία πρώτα γράμματα αλλάζουν μονάχα.


Πφφφφ...αυτολογοκρίθηκα..


Αποσυνδεδεμένος dreamlife

  • Sr. Member
  • ****
  • Μηνύματα: 381
  • Φύλο: Άντρας
  • Νους υγιής εν σώματι υγιεί
Νέα Υόρκη
Οι χιμπατζήδες δεν μπορούν να αναγνωριστούν ως νομικά πρόσωπα με το δικαίωμα της σωματικής ελευθερίας, έκρινε εφετείο της Νέας Υόρκης, απορρίπτοντας το αίτημα μιας οργάνωσης για την απελευθέρωση του «αιχμάλωτου» χιμπατζή Τόμι.

Η οργάνωση NhRP (Nonhuman Rights Project, «Πρόγραμμα Μη Ανθρώπινων Δικαιωμάτων») υποστηρίζει ότι τα ζώα με ανώτερες νοητικές ικανότητες, τα οποία αποδεδειγμένα διαθέτουν αυτοσυνείδηση, πρέπει να καλύπτονται από το δικαίωμα στην ελευθερία που ισχύει για τον άνθρωπο.

Πρωτόδικα, η αμερικανική δικαιοσύνη είχε απορρίψει τις προσφυγές που υπέβαλε η οργάνωση για την απελευθέρωση τεσσάρων συνολικά χιμπατζήδων στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Η πρώτη αφορούσε τον Τόμι, έναν χιμπατζή «που κρατείται αιχμάλωτος στο κλουβί σε ένα παλιό χώρο στάθμευσης για τροχόσπιτα». Η δεύτερη αφορά τον Κίκο, έναν κωφό χιμπατζή που επίσης ζει σε ιδιωτικό χώρο, ενώ η τρίτη δύο χιμπατζήδες που χρησιμοποιούνται ως πειραματόζωα. Η NhRP ζητά τη μεταφορά των ζώων αυτών σε κατάλληλο χώρο όπου ζουν και άλλοι εκπρόσωποι του είδους τους.

Την Πέμπτη, το εφετείο της Νέας Υόρκης απέρριψε την πρώτη έφεση της οργάνωσης, η οποία αφορά τον Τόμι.

Το δικαστήριο έκρινε ότι μόνο οι χιμπατζήδες δεν μπορεί να έχουν δικαιώματα επειδή δεν μπορεί να θεωρηθούν νομικά υπεύθυνοι για τις πράξεις τους. «Κατά την άποψή μας, η αδυναμία τους να βαρύνονται από νομικές υποχρεώσεις και κοινωνικά χρέη καθιστά ανάρμοστη την αναγνώριση νομικών δικαιωμάτων για τους χιμπατζήδες» γράφει το σκεπτικό της απόφασης.

Η συζήτηση για την ηθική διάσταση της χρήσης χιμπατζήδων και άλλων πρωτευόντων θηλαστικών στην έρευνα συνεχίζεται εδώ και καιρό, αναζωπυρώνεται όμως από πρόσφατα γενετικά δεδομένα, τα οποία δείχνουν ότι ο άνθρωπος και ο στενότερος συγγενής του είναι μοιάζουν γενετικά κατά τουλάχιστον 95%. Επιπλέον, συμπεριφορικές μελέτες δείχνουν ότι ο συναισθηματικός κόσμος, η κοινωνική ζωή και η ευφυΐα του χιμπατζή δεν απέχουν από τον άνθρωπο όσο πιστεύαμε.

Το 2013, τα αμερικανικά Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH), ένας από τους μεγαλύτερους δημόσιους οργανισμούς έρευνας στις ΗΠΑ, αποφάσισαν να διακόψουν σταδιακά τη χρηματοδότηση επεμβατικών πειραμάτων στους χιμπατζήδες και να συνταξιοδοτήσουν σχεδόν όλους τους χιμπατζήδες που διατηρούσαν μέχρι σήμερα σε ερευνητικές εγκαταστάσεις.

Το ίδιο έτος, η αμερικανική κυβέρνηση ενέκρινε κονδύλι έως και 12 εκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο για τη συνταξιοδότηση δεκάδων χιμπατζήδων σε κατάλληλο χώρο.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΔΟΛ

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231368913
"H χώρα μου είναι ολόκληρη η γη... ενώ η θρησκεία μου είναι να αφήσω θετικό αποτύπωμα πάνω της..." Ανώνυμος

Αποσυνδεδεμένος foxy vegan

  • Διαχειρίστρια
  • Addicted
  • *****
  • Μηνύματα: 8566
  • Φύλο: Γυναίκα
    • Ανθρωποι-Ζωα-Περιβαλλον: Ειμαστε ΕΝΑ
 :( Αυτό το θέμα παλεύεται τουλάχιστον μία δεκαετία (θυμάμαι ότι ήταν ένα από τα φλέγοντα ζητήματα, διάβαζα συνεχώς γι'αυτό, τότε που πρωτοέγινα βίγκαν). Είναι απίστευτο ότι ούτε στα ζώα που μας μοιάζουν τόσο πολύ, μπορούμε να αναγνωρίσουμε τα αυτονόητα. Πόσο μάλλον να το προχωρήσουμε και στα είδη που βιολογικά και εμφανισιακά δεν μας μοιάζουν.
Σεξισμός=Ρατσισμός=Σπισισμός
No one is free when others are oppressed.

Αποσυνδεδεμένος foxy vegan

  • Διαχειρίστρια
  • Addicted
  • *****
  • Μηνύματα: 8566
  • Φύλο: Γυναίκα
    • Ανθρωποι-Ζωα-Περιβαλλον: Ειμαστε ΕΝΑ
Ουρακοτάγκος αναγνωρίστηκε ως μη-ανθρώπινο «άτομο»!!!
« Απάντηση #6 στις: Δεκέμβριος 22, 2014, 07:13:02 μμ »
Ευχάριστα νέα!


Ουρακοτάγκος αναγνωρίστηκε ως μη-ανθρώπινο «άτομο»

Η 29χρονη Σάντρα, η ουρακοτάγκος που ζούσε τα τελευταία είκοσι χρόνια σε ζωολογικό κήπο στην Αργεντινή, αναγνωρίστηκε από το δικαστήριο ως μη-ανθρώπινο άτομο με δικαίωμα στην ελευθερία.

Μετά από σχετική αίτηση που κατέθεσαν ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων τον Νοέμβρη, ενάντια στην παράνομη κράτηση του ουρακοτάγκου, η υπόθεση εξετάστηκε και αποφασίστηκε ότι η Σάντρα έχει νομικά δικαιώματα, κι έτσι μπορεί πλέον να απελευθερωθεί και να μεταφερθεί σε καταφύγιο στη Βραζιλία. Η υπόθεση είχε να κάνει με το αν η Σάντρα είναι πρόσωπο ή αντικείμενο.

Οι δικηγόροι του Συλλόγου Επαγγελματιών Δικηγόρων Αργεντινής για τα Δικαιώματα των Ζώων (Afada), είπαν πως η Σάντρα είναι "πρόσωπο" με την φιλοσοφική έννοια, και όχι με την βιολογική. Και ως μη-ανθρώπινο πρόσωπο βρισκόταν σε μία κατάσταση παράνομης κράτησης. Ο δικηγόρος της Afada, Πολ Μπουομπάδρε, δήλωσε στην τοπική εφημερίδα Λα Νασιόν: "Αυτή η απόφαση ανοίγει τον δρόμο όχι μόνο για τα πιθηκοειδή, αλλά για όλα τα ενσυναίσθητα όντα που στερούνται άδικα και παράνομα την ελευθερία τους μέσα σε ζωολογικούς κήπους, τσίρκο, υδάτινα πάρκα, και επιστημονικά εργαστήρια."

Η Σάντρα γεννήθηκε το 1986 σε έναν γερμανικό ζωολογικό κήπο και μεταφέρθηκε στο Μπουένος Άιρες τον Σεπτέμβρη του 1994. Ήταν ιδιαίτερα ντροπαλή και πάντα απέφευγε τον κόσμο. Κρυβόταν μέσα στο κλουβί της και είχε κατάθλιψη.

Αν δεν υπάρξει έφεση από την πλευρά του ζωολογικού κήπου του Μπουένος Άιρες στις επόμενες δέκα ημέρες, η Σάντρα θα μεταφερθεί σε ειδικό καταφύγιο της Βραζιλίας όπου θα ζει σε μερική ελευθερία. Εκπρόσωπος του ζωολογικού κήπου αρνήθηκε να σχολιάσει. Ωστόσο, η δήλωση του  επικεφαλής της ομάδας βιολόγων του ζωολογικού κήπου, Αντριάν Σεστέλο, είναι ενδεικτική της νοοτροπίας όσων δουλεύουν σε τέτοιους χώρους. Είπε στην εφημερίδα Λα Νασιόν ότι οι ουρακοτάγκοι είναι από τη φύση τους ντροπαλοί και μοναχικοί, και ότι έρχονται κοντά μόνο για να ζευγαρώσουν και να φροντίσουν τα μικρά τους."Όταν δεν γνωρίζεις τη βιολογία ενός είδους, και χωρίς στοιχεία λες ότι υποφέρει ή ότι έχει στρες ή κατάθλιψη, κάνεις το μεγαλύτερο λάθος που μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος, και αυτό είναι η απόδοση ανθρώπινων χαρακτηριστικών στην συμπεριφορά ζώων".

Ας ελπίσουμε τα καλύτερα από δω και πέρα για τη Σάντρα και να ανοίξει ο δρόμος ώστε να έρθουν στα δικαστήρια κι άλλες τέτοιες υποθέσεις.

Με πληροφορίες από:
http://www.huffingtonpost.com/2014/12/21/orangutan-argentina_n_6363582.html
http://www.theguardian.com/world/2014/dec/21/orangutan-argentina-zoo-recognised-court-non-human-person
http://www.bbc.com/news/world-latin-america-30571577

Το ανέβασα εδώ:
http://animalrightsgr.blogspot.gr/2014/12/blog-post.html
Σεξισμός=Ρατσισμός=Σπισισμός
No one is free when others are oppressed.

 

Copyright © χορτοφαγία: στάση ζωής