συνταγή για "block cheez" με πικάντικη γεύση που κόβεται σε φέτες κι είναι ιδανικό για σάντουιτς!
(από το The Ultimate Uncheese Cookbook -Jo Stepaniak)
Colby Cheez
1 ½ κούπα νερό
5 κ.σ. νιφαδες αγαρ ή 1 ½ κ.σ. σκόνη άγαρ
2 κ.σ. πάστα τομάτας ή 2-3 κ.γ. πάπρικα ή 1/2 κούπα βρασμένα καρότα ή πιπεριές Φλωρίνης
½ κούπα ωμά κάσιους
½ κούπα νιφάδες θρεπρικής μαγιάς
3 κ.σ. χυμό λεμονιού
2 κ.σ. ταχίνι
2 κ.γ. σκόνη κρεμμυδιού
1 κ.γ. αλάτι
¼ κ.γ. σκόνη σκόρδου
¼ κ.γ. σκόνη μουστάρδας
Λαδώνουμε ένα τάπερ χωρητικότητας 3 κουπών.
Σε μια κατσαρολίτσα βάζουμε το νερό και το άγαρ να βράσουν. Χαμηλώνουμε τη φωτιά κι αφήνουμε να σιγοβράσουν ανακατεύοντας για 5-10 λεπτά, μέχρι το άγαρ να διαλυθεί εντελώς. Μεταφέρουμε σε ένα μπλέντερ/μουλτι κλπ και προσθέτουμε κι όλα τα υπόλοιπα. Χτυπάμε αρκετά, ώστε να γίνουν εντελώς λεία. Μετά βάζουμε το μείγμα στο τάπερ και το αφήνουμε να κρυώσει στο ψυγείο. Όταν κρυώσει βάζουμε το σκέπασμα του τάπερ και το αφήνουμε πολλές ακόμη ώρες στο ψυγείο ή όλη τη νύχτα. Για να το σερβίρουμε αναποδογυρίζουμε το τάπερ και κόβουμε σε φέτες.
Κρατάει στο ψυγείο 5-7μέρες.
Από το βιβλίο συνταγών The Ultimate Uncheese Cookbook της Jo Stepaniak