χορτοφαγία: στάση ζωής

Αποστολέας Θέμα: διλήμματα για love birds (παπαγαλάκια)  (Αναγνώστηκε 3776 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

aliena

• Επισκέπτης
διλήμματα για love birds (παπαγαλάκια)
« στις: Δεκέμβριος 02, 2009, 09:36:08 μμ »
Δύο ηθικά διλήμματα που με προβλημάτισαν και ήθελα την άποψή σας.

Δίλημμα πρώτο:
Ένας φίλος βρήκε ένα παπαγαλάκι love bird αρσενικό, συγκεκριμένα ήρθε αυτό στο σπίτι του, ήταν γέρικο και ίσως κάποιος το είχε διώξει, ή είχε φύγει μόνο του από κάπου, και το κράτησε. Για να μην είναι μόνο του (μάλιστα αυτά τα πουλιά τα παίρνουν οπωσδήποτε ζευγάρια γι' αυτό τα λένε και love birds, να είμαι ειλικρινής δεν έχω καταλάβει, δεν είμαι πολύ ενημερωμένη) πήγε και αγόρασε από pet shop ένα θηλυκό. Το γέρικο αρσενικό όμως πέθανε σε λίγο καιρό, ενώ το θηλυκό είναι νεότατο, 3 χρονών, και αυτά ζουν και μέχρι 15 χρόνια. Και τώρα θέλει να αγοράσει αρσενικό από pet shop. Όταν μιλήσαμε του είπα τις απόψεις μου, και ότι βρίσκω εξ' αρχής λάθος το εμπόριο των ζώων, και τι δουλειά έχουν τα παπαγαλάκια στην Αθήνα, αφού ζουν στην Αφρική κλπ. Τώρα όμως που έχει πια βρεθεί σε αυτήν την κατάσταση τι θα ήταν σωστό να κάνει; Θα ήταν σωστό (για να μην αγοράσει/υποστηρίξει το άθλιο εμπόριο -πόνεσε η ψυχή μου πάλι σήμερα, είδα κάτι κουνελάκια, έξω τα είχανε στη βροχή και είχανε κουρνιάσει το ένα πάνω στο άλλο αγκαλιασμένα) να αφήσει τη θηλυκιά να μαραζώσει τόσα χρόνια μόνη της; Ή να αγοράσει από πετ-σοπ; Ποια είναι η άποψή σας;

Δίλημμα δεύτερο:
Έχει ήδη βρει να αγοράσει αρσενικό, το οποίο όμως για να του το δώσουν θα πρέπει να το χωρίσουν από το θηλυκό που το έχουν μαζί. (Και καλά μετά θα βρουν να πουλήσουν αλλού το θηλυκό). Τώρα δεν ξέρω λεπτομέρειες για την ερωτική συμπεριφορά των πουλιών αυτών (αν είναι μονογαμικά κλπ), αλλά έτσι κι αλλιώς μου φαίνεται ανήθικο, να το χωρίζουν από το ταίρι του (που μπορεί να είναι και χρόνια μαζί), και γενικά να τους κανονίζουν με ποιο ταίρι θα είναι οι άνθρωποι (εδώ τα πουλάνε, έτσι κι αλλιώς είναι ανήθικο όλο το εμπόριο, αλλά είναι κι αυτή άλλη μία ανήθικη πτυχή του). Οπότε αν αγοράσει θα πρέπει να το χωρίσει από το ταίρι του. Τι λέτε για όλα αυτά; Και τι θα ήταν σωστό να κάνει κάποιος που βρέθηκε σε αυτήν την κατάσταση (ακόμα και με δική του ευθύνη, ίσως ήταν εξ' αρχής λάθος που αγόρασε τη θηλυκιά, δεν ξέρω, ή ίσως υπάρχουν σχετικά καταφύγια που θα έπρεπε να το δώσει dunno) αλλά πάντως βρέθηκε με ένα θηλυκό παπαγαλάκι.

Αποσυνδεδεμένος maroulaki

• Θαμώνας
  • Φύλο: Γυναίκα
  • Vegan. Because the alternative is unthinkable.
Απ: διλήμματα για love birds (παπαγαλάκια)
« Απάντηση #1 στις: Δεκέμβριος 02, 2009, 09:53:44 μμ »
Η γνώμη μου είναι να μην πάρει άλλο, ακριβώς για να μην χωρίσει τα άλλα δύο, ξέρω καλά οτι υπαρχει ισχυρο δεσιμο μεταξύ των 2 και αν τα βάλεις δίπλα σε άλλο ταίρι, μπορεί το αποτέλεσμα να μην είναι καθόλου καλό.

Επίσης μπορεί να τον κρατήσει έτσι μοναχούλη του και (εάν έχει την δυνατότητα) να κάνει αυτο: http://petbirds.gr/forum/t2057/

:-)

"Our lives begin to end, the day we become silent about things that matter."
"Οι ζωές μας τελειώνουν όταν σιωπούμε για πράγματα που έχουν σημασία."

aliena

• Επισκέπτης
« Απάντηση #2 στις: Δεκέμβριος 02, 2009, 10:02:47 μμ »
ευχαριστώ maroulaki!

Αποσυνδεδεμένος Incognito

• Addicted
« Απάντηση #3 στις: Δεκέμβριος 03, 2009, 01:50:54 μμ »
Κοίτα από το να χωρίσει το ζευγάρι (νομίζω σε ένα ποσοστό του στυλ 90% τα πουλιά είναι μονογαμικά) καλύτερα να πάρει από Pet Shop (yuk).

Μισώ τα Pet Shops αλλά το να αφήσεις ένα παπαγαλάκι να μαραζώσει από την μοναξιά δεν μου φαίνεται καλύτερο από το να αγοράσει ένα άλλο. Είναι κάπως σαν να αγοράζεις μη-vegan τροφή για ένα ζώο επειδή δεν βρήκες άλλη ή σαν να ταίζεις κρέας άγρια ζώα. Δεν το κάνεις με κακή πρόθεση είναι η άμεση λύση για να τα βοηθήσεις αλλά κάνεις κάποιο κακό ωστόσο.

Εξάλλου ο φίλος σου δυστηχώς έφερε την θυληκιά παπαγαλίνα σε αυτή την κατάσταση και πρέπει να την βοηθήσει! Αν συμφωνεί βέβαια με το ότι το εμπόριο ζώων είναι κακό μπορεί να μην ξαναπάει σε Pet Shop να μην κάνει παραπάνω κακο!  :)

aliena

• Επισκέπτης
« Απάντηση #4 στις: Δεκέμβριος 03, 2009, 10:29:33 μμ »
Κοίτα από το να χωρίσει το ζευγάρι (νομίζω σε ένα ποσοστό του στυλ 90% τα πουλιά είναι μονογαμικά) καλύτερα να πάρει από Pet Shop (yuk).

Μα στα pet shop τα έχουν μαζί και τα χωρίζουν αν κάποιος θέλει το ένα sadface Αναγκαστικά θα χωρίσει ζευγάρι αν αγοράσει sadface

(Οπότε μέχρι στιγμής, η άποψη που βγαίνει είναι να αγοράσει μεν, αλλά μόνο εφόσον βρει αρσενικό μόνο του -ήδη χωρισμένο δηλαδή sadface)

...Μα πόσο άθλιο είναι αυτό το εμπόριο όμως thimos

Αποσυνδεδεμένος Incognito

• Addicted
« Απάντηση #5 στις: Δεκέμβριος 04, 2009, 12:47:53 πμ »
Α δεν το πιάσα, δεν ήξερα ότι τα έχουν ζευγάρια. Ρε συ αυτό είναι απαίσιο, διαστροφικό.  parigoria

Αποσυνδεδεμένος magicat

• Πλήρες μέλος
« Απάντηση #6 στις: Δεκέμβριος 04, 2009, 11:39:04 πμ »

(Οπότε μέχρι στιγμής, η άποψη που βγαίνει είναι να αγοράσει μεν, αλλά μόνο εφόσον βρει αρσενικό μόνο του -ήδη χωρισμένο δηλαδή sadface)

Ναι......συμφωνώ!!!!!!  winking τι να κάνεις;; όντως είναι λίγο περίεργη η κατάστασή του  dunno
Καλύτερα να μην κάνεις τίποτα απ' το να κάνεις ένα τίποτα. Oscar Wilde.

skai.ws

• Επισκέπτης
« Απάντηση #7 στις: Δεκέμβριος 04, 2009, 12:45:29 μμ »
εγώ πάντως - αν και ίσως ακουστεί λίγο σκληρό, και χωρίς να έχω ιδιαίτερες γνώσεις στο θέμα των πτηνών, θεωρώ καλύτερα να μην αγοράζει κανείς, κανένα πτηνό. πολύ απλά τα πουλιά αυτά γεννήθηκαν να ζουνν ελεύθερα! dunno

όχι για να τα σκλαβώνουμε σε κλουβάκια. thimos

αν δεν αγοράζουμε πτηνά, κάποτε δεν θα έχουν πέραση και δεν θα τα φέρνουν τα πετ σοπ! αυτή είναι η γνώμη μου!

aliena

• Επισκέπτης
« Απάντηση #8 στις: Δεκέμβριος 04, 2009, 02:54:18 μμ »
Ναι, προφανώς, κι εμείς το ίδιο θεωρούμε bored
Μιλάμε για τη συγκεκριμένη κατάσταση, αν θα αφήσει το θηλυκό -που ήδη έχει στο σπίτι- χωρίς ταίρι (αν θες διάβασε πως έχει η ιστορία στο πρώτο ποστ, για να μην επαναλαμβάνομαι)

Αποσυνδεδεμένος foxy vegan

• Διαχειρίστρια
  • Addicted
    • Ανθρωποι-Ζωα-Περιβαλλον: Ειμαστε ΕΝΑ
« Απάντηση #9 στις: Δεκέμβριος 04, 2009, 04:03:19 μμ »
Aliena, η αδερφή μου υιοθέτησε ένα lovebird πριν ένα χρόνο. Της το χάρισαν για την ακρίβεια και είναι αρσενικό. Τον έχουν μόνο του στο κλουβί και μέχρις στιγμής δεν έχει κανένα πρόβλημα. Ίσα ίσα που τον βγάζουν και έξω στο σπίτι και κάνει κόλπα, πετάει από δω κι εκεί, πειράζει τον σκύλο ( biggestgrin). Θέλω να πω πως δεν έχει πρόβλημα συμπεριφοράς.

Σε ένα σάιτ από τη Νέα Ζηλανδία, βρήκα τις παρακάτω πληροφορίες:

Πρέπει τα lovebirds να ζουν αποκλειστικά σε ζευγάρια;

Πρόκειται για μύθο ότι ένα lovebird μόνο του θα μαραζώσει. Σίγουρα είναι πολύ γλυκούλικα όταν είναι δύο μαζί και κοιμούνται αγκαλιά αλλά και ένα μόνο του δεν θα έχει πρόβλημα αρκεί να υπάρχει φροντίδα από τον ανθρωπο που το προσέχει. Δηλαδή να βγάζει το πουλάκι από το κλουβί, να παίζει μαζί του και να του προσφέρει ευκαιρία για διασκέδαση.
http://www.lovebirds.co.nz/choosing/myth.php

Η αδερφή μου με τον Τσίκο το lovebird, φροντίζει πάντα να του δίνει παιχνίδια για να παίζει μέσα στο κλουβί αλλά και έξω. Περίπου όταν έγινε 6 μηνών άρχιζε να φωνάζει και το όνομά του.  :)

Οπότε, ο φίλος σου δεν θα έχει πρόβλημα να κρατήσει το ένα πουλάκι, αρκεί να δείξει πολύ φροντίδα και να μην βαρεθεί το πτηνό. Θέλουν κοινωνικοποίηση.

winking

Σεξισμός=Ρατσισμός=Σπισισμός
No one is free when others are oppressed.

aliena

• Επισκέπτης
« Απάντηση #10 στις: Δεκέμβριος 04, 2009, 09:00:42 μμ »
ενδιαφέρον, δεν ήξερα ότι είναι μύθος.
Ακόμα κι έτσι όμως, δεν του στερεί ένα ταίρι καταδικάζοντάς το να είναι μόνο του, όσο και για οποιοδήποτε άλλο ζώο, και χωρίς την έμφαση λόγω "love bird" δηλαδή dunno

Πάντως θηλυκό αυτός μόνο του, αρσενικό η αδερφή σου, μήπως να τους φέρναμε σε επαφή; biggestgrin

Αποσυνδεδεμένος Θανάσης

• Addicted
  • Φύλο: Άντρας
    • Τσίρκο
« Απάντηση #11 στις: Δεκέμβριος 04, 2009, 09:11:58 μμ »
Ας ενημερωθεί ως προς το τι ισχύει γι αυτά τα πουλιά, ας απευθυνθεί και στο ΕΚΠΑΖ μήπως βρεθεί από κει κάποια λύση, και να μην υποκύψει αμέσως στα κωλοπετσοπ. Ας δοκιμάσει καλά πρώτα μήπως και μπορέσει να σπάσει την αλυσίδα, γιατί αλλιώς θα συνεχίσει να είναι πελάτης της ανηθικότητας αγοράζοντας συντρόφους πότε γιατί πέθανε το ένα πότε το άλλο.

Λουκέτο στα πετσοπ που πουλάνε ζώα!
Κλείστε τα ξεσκίστε τα βυθίστε τα! Τινάξτε τα στον αέρα! (οικονομικώς)
Μην στηρίζεται την αθλιότητα!

aliena

• Επισκέπτης
« Απάντηση #12 στις: Δεκέμβριος 04, 2009, 09:17:28 μμ »
Συμφωνώ κι εγώ Θανάση, δεν πρέπει να διαιωνίζει το λάθος! Για ΕΚΠΑΖ μπορώ να τον ενημερώσω, αν και αποκλείεται να το δώσει. Ξέρεις καθόλου λεπτομέρειες, γιατί εγώ μια φορά το χρέος μου να τον ενημερώσω για τις εναλλακτικές του θα το κάνω.

aliena

• Επισκέπτης
« Απάντηση #13 στις: Δεκέμβριος 04, 2009, 09:33:09 μμ »
Βγαίνω λίγο  off topic τώρα, αλλά κάτι πρέπει να κάνουμε με αυτό το θέμα των πετ σοπ. Βλέπω κάθε φορά τα κουνελάκια και όλα τα υπόλοιπα πλάσματα που έχουν στα κλουβιά και σχιζοφρενιάζω. Περνάω και κλείνω τα μάτια και σφίγγω την καρδιά μου, όμως αυτά υπάρχουν είναι εκεί, δεν εξαφανίζονται επειδή κλείνω τα μάτια. Από τη μία δεν πρέπει να τα αγοράσουμε για να μη στηρίξουμε αυτούς τους άθλιους, από την άλλη κάτι πρέπει να γίνει για να ζήσουν σε καλύτερες συνθήκες αυτά τα ζώα! Τι όμως; Για αρχή να απαγορευτεί το εμπόριο!!!!! Πρέπει να το κυνηγήσουμε αυτό περισσότερο. Γενικά πώς θα γίνει να φύγουν τα ζώα από 'κει μέσα να ζήσουν καλύτερα, είτε ελεύθερα, αν μπορούν χωρίς να κινδυνεύσουν και στο σωστό τους περιβάλλον, είτε σε καταφύγια, είτε σε σπίτια που θα τα φροντίζουν. Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση.

Αποσυνδεδεμένος Θανάσης

• Addicted
  • Φύλο: Άντρας
    • Τσίρκο
« Απάντηση #14 στις: Δεκέμβριος 04, 2009, 09:38:51 μμ »
Συμφωνώ κι εγώ Θανάση, δεν πρέπει να διαιωνίζει το λάθος! Για ΕΚΠΑΖ μπορώ να τον ενημερώσω, αν και αποκλείεται να το δώσει. Ξέρεις καθόλου λεπτομέρειες, γιατί εγώ μια φορά το χρέος μου να τον ενημερώσω για τις εναλλακτικές του θα το κάνω.
Το ΕΚΠΑΖ είναι νοσοκομείο που περιθάλπει ζώα και πουλιά. Είπα μήπως ξέρουν τι ισχύει για τους παπαγάλους, ή μήπως έχουν εκεί κάποιο για να το πάρει.

Copyright © χορτοφαγία: στάση ζωής