Δύο ηθικά διλήμματα που με προβλημάτισαν και ήθελα την άποψή σας.
Δίλημμα πρώτο:
Ένας φίλος βρήκε ένα παπαγαλάκι love bird αρσενικό, συγκεκριμένα ήρθε αυτό στο σπίτι του, ήταν γέρικο και ίσως κάποιος το είχε διώξει, ή είχε φύγει μόνο του από κάπου, και το κράτησε. Για να μην είναι μόνο του (μάλιστα αυτά τα πουλιά τα παίρνουν οπωσδήποτε ζευγάρια γι' αυτό τα λένε και love birds, να είμαι ειλικρινής δεν έχω καταλάβει, δεν είμαι πολύ ενημερωμένη) πήγε και αγόρασε από pet shop ένα θηλυκό. Το γέρικο αρσενικό όμως πέθανε σε λίγο καιρό, ενώ το θηλυκό είναι νεότατο, 3 χρονών, και αυτά ζουν και μέχρι 15 χρόνια. Και τώρα θέλει να αγοράσει αρσενικό από pet shop. Όταν μιλήσαμε του είπα τις απόψεις μου, και ότι βρίσκω εξ' αρχής λάθος το εμπόριο των ζώων, και τι δουλειά έχουν τα παπαγαλάκια στην Αθήνα, αφού ζουν στην Αφρική κλπ. Τώρα όμως που έχει πια βρεθεί σε αυτήν την κατάσταση τι θα ήταν σωστό να κάνει; Θα ήταν σωστό (για να μην αγοράσει/υποστηρίξει το άθλιο εμπόριο
-πόνεσε η ψυχή μου πάλι σήμερα, είδα κάτι κουνελάκια, έξω τα είχανε στη βροχή και είχανε κουρνιάσει το ένα πάνω στο άλλο αγκαλιασμένα) να αφήσει τη θηλυκιά να μαραζώσει τόσα χρόνια μόνη της; Ή να αγοράσει από πετ-σοπ; Ποια είναι η άποψή σας;
Δίλημμα δεύτερο:
Έχει ήδη βρει να αγοράσει αρσενικό, το οποίο όμως για να του το δώσουν θα πρέπει να το χωρίσουν από το θηλυκό που το έχουν μαζί. (Και καλά μετά θα βρουν να πουλήσουν αλλού το θηλυκό). Τώρα δεν ξέρω λεπτομέρειες για την ερωτική συμπεριφορά των πουλιών αυτών (αν είναι μονογαμικά κλπ), αλλά έτσι κι αλλιώς μου φαίνεται ανήθικο, να το χωρίζουν από το ταίρι του (που μπορεί να είναι και χρόνια μαζί), και γενικά να τους κανονίζουν με ποιο ταίρι θα είναι οι άνθρωποι (εδώ τα πουλάνε, έτσι κι αλλιώς είναι ανήθικο όλο το εμπόριο, αλλά είναι κι αυτή άλλη μία ανήθικη πτυχή του). Οπότε αν αγοράσει θα πρέπει να το χωρίσει από το ταίρι του. Τι λέτε για όλα αυτά; Και τι θα ήταν σωστό να κάνει κάποιος που βρέθηκε σε αυτήν την κατάσταση (ακόμα και με δική του ευθύνη, ίσως ήταν εξ' αρχής λάθος που αγόρασε τη θηλυκιά, δεν ξέρω, ή ίσως υπάρχουν σχετικά καταφύγια που θα έπρεπε να το δώσει

) αλλά πάντως βρέθηκε με ένα θηλυκό παπαγαλάκι.