ΡΕΒΊΘΙΑ ΦΟΥΡΝΟΥ ΜΕ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ
Υλικά για 4 μερίδες :
. ½ κιλό ρεβίθια
. 3 πράσα
. φλούδα από μισό μανταρίνι
. 4 κουταλιές ελαιόλαδο
. ½ κουταλάκι κοφτό κόκκινο γλυκό πιπέρι
. αλάτι, πιπέρι
. χυμό από ένα πορτοκάλι
Εκτέλεση:
Πλένετε ½ κιλό ρεβίθια και τα βάζετε να μουλιάσουν με ζεστό νερό και 1 κουταλάκι αλάτι. Τα αφήνετε εκεί οκτώ-δέκα ώρες και τα βάζετε να βράσουν για μισή μόνο ώρα. Μετά θα τα σουρώσετε και θα τα βάλετε σε πιρέξ. Επίσης θα βάλετε 3 πράσα -μόνο το τρυφερό μέρος- κομμένα λεπτές ροδέλες, τη φλούδα από μισό μανταρίνι κομμένη σε πολύ λεπτά λουριδάκια . Μαζί θα βάλετε ½ κουταλάκι κοφτό κόκκινο γλυκό πιπέρι, μαυροπίπερο , το ανάλογο αλάτι και νερό βραστό που να φτάνει 3 εκατοστά πάνω από τα ρε¬βίθια. Βάλτε τα στο φούρνο στους 200°C και αφήστε τα να ψηθούν.Παρακολουθείτε τα κάθε τόσο μήπως χρειαστούν νερό αν συμπληρώσετε, βάλτε βραστό. Όταν τα ρεβίθια είναι τρυφερά και λειώνουν με μικρή πίεση, ρίξτε στο ταψί το χυμό από 1 πορτοκάλι , το ελαιόλαδο και δοκιμάστε το αλάτι. Όταν είναι έτοιμα δεν πρέπει να είναι στεγνά' προσέξτε τα υγρά τους να είναι στο επίπεδο των ρε¬βιθιών, γιατί αφού τα ξεφουρνίσετε θ' απορροφήσουν υγρά και θα στεγνώσουν. Προσοχή λοιπόν να είναι μελάτα. Αφήστε τα πάντως να «σταθούν» 15 τουλάχιστον λεπτά πριν τα σερβίρετε.
Προσέξτε μια κρίσιμη λεπτομέρεια: Αν έχετε χρόνο, αξίζει να σιγομαγειρέψετε τη ρεβιθάδα. Σ' αυτή την περίπτωση θα σκεπάσετε το ταψί με διπλό αλουμινόχαρτο και θ' αφήσετε το φούρνο στους 200°C για 45 λεπτά, μετά θα τον χαμηλώσετε στους 120°C και θα συνεχίσετε το ψήσιμο για πέντε ώρες.