χορτοφαγία: στάση ζωής



Αποστολέας Θέμα: ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ  (Αναγνώστηκε 2182 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Δάφνη

  • Addicted
  • ******
  • Μηνύματα: 1121
  • Φύλο: Γυναίκα
ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ
« στις: Οκτώβριος 30, 2009, 08:43:19 μμ »
ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ

1.280 γρ.ζάχαρη
640 γρ.νερό
1 κουταλιά χυμό λεμονιού
6 «δάκρυα» μαστίχας ή
1 κουταλάκι μαστίχα σε σκόνη
Σκεύη
1 μέτρια κατσαρόλα
1 μεγάλη γαβάθα
1 ξύλινη κουτάλα
1 γουδί και 1 γουδοχέρι (για την κονιορτοποίηση της μαστίχας)
1 αποστειρωμένο βάζο 500 γρ., με καπάκι


 
1. Βράζετε τη ζάχαρη με το νερό ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη, και το ξαφρίζετε.
2. Μετά, αφήνετε για 15 λεπτά το σιρόπι να βράσει χωρίς να το ανακατεύετε και, όταν δέσει καλά -τόσο ώστε αν ρίξετε μία σταγόνα σε ένα κρύο ποτήρι νερό, να βυθιστεί στον πάτο και να σχηματίσει ένα μαλακό μπαλάκι-, ρίχνετε το χυμό λεμονιού, ανακατεύετε και το κατεβάζετε από τη φωτιά.
3. Αφήνετε το σιρόπι να κρυώσει τόσο που να μπορείτε να βάλετε μέσα το δάχτυλό σας χωρίς να καείτε, ρίχνετε μέσα την κοπανισμένη μαστίχα σε σκόνη και ανακατεύετε.
4. Μεταφέρετε το σιρόπι σε μια μεγάλη γαβάθα και αρχίζετε να ανακατεύετε τη μαστίχα με την ξύλινη κουτάλα. Για να ασπρίσει το σιρόπι, θα χρειαστούν τουλάχιστον 25 λεπτά «γύρισμα», και προς το τέλος, καθώς η μαστίχα θα πήζει, είναι αρκετά κοπιαστικό. Σε αυτή την τελευταία φάση, λοιπόν, καλό είναι να βρείτε κάποιον πρόθυμο να σας βοηθήσει, άλλοτε κρατώντας τη γαβάθα κι άλλοτε «γυρίζοντας» με την κουτάλα.
5. Φυλάξτε το γλυκό σε ένα βάζο με καπάκι που κλείνει αεροστεγώς.





Αποσυνδεδεμένος elsa

  • Συντονίστρια
  • Addicted
  • *****
  • Μηνύματα: 6819
  • Φύλο: Γυναίκα
  • Αποσυντονίστηκα...
    • elsa's blog
Απ: ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ
« Απάντηση #1 στις: Οκτώβριος 30, 2009, 08:52:01 μμ »
Αχ! Μου θύμησες τα παιδικά μου χρόνια!  yum

Αποσυνδεδεμένος Δάφνη

  • Addicted
  • ******
  • Μηνύματα: 1121
  • Φύλο: Γυναίκα
Απ: ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ
« Απάντηση #2 στις: Οκτώβριος 30, 2009, 09:03:57 μμ »
ΧΑΙΡΟΜΑΙ!!!
Για τις υπογλυκαιμίες του καλοκαιριού και όχι μόνο...

Αποσυνδεδεμένος sardela

  • Sr. Member
  • ****
  • Μηνύματα: 404
  • Φύλο: Γυναίκα
  • we are what we eat...
Απ: ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ
« Απάντηση #3 στις: Οκτώβριος 30, 2009, 09:24:19 μμ »
Πολυ ωραια συνταγη Δαφνη!
Αν και χιωτισσα ομολογω οτι δεν ηξερα πως φτιαχνετε το υποβρυχιο... blush blush blush

Το μονο που μπορω να σας πω, ειναι οτι η καλη μαστιχα ειναι πολυ ακριβη. Εχει περιπου 100-120 ευρω ανα κιλο.
Αυτη που πουλανε μερικα σουπερ μαρκετ ειναι μεν μαστιχα, αλλα συνηθως μαζευεται μετα τις πρωτες βροχες και εχει "χαλασει". Γι'αυτο και ειναι πιο οικονομικη.
As long as humans think that animals don't feel, animals have to feel that humans don't think.

Αποσυνδεδεμένος Δάφνη

  • Addicted
  • ******
  • Μηνύματα: 1121
  • Φύλο: Γυναίκα
Απ: ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ
« Απάντηση #4 στις: Οκτώβριος 30, 2009, 10:59:08 μμ »
Φαντάζομαι στη Χίο θα φτιάχνουν καταπληκτικά γλυκά με τη μαστίχα.
Πάντως μια κουταλιά υποβρύχιο σε ταξιδεύει στα παιδικά σου χρόνια γι αυτό και είναι χρήσιμη μια σπιτική συνταγή για μας αλλά και τους φίλους μας!
Φτιάξτε την, γεμίστε τα βάζα και κάντε την δώρο στους αγαπημένους σας. Μπορείτε να φτιάξετε δικά σας αυτοκόλητα για να στολίσετε το βάζο.
Εγώ το συνηθίζω με γλυκά του κουταλιού με κουλουράκια και άλλα σπιτικά γλυκά.

Αποσυνδεδεμένος sardela

  • Sr. Member
  • ****
  • Μηνύματα: 404
  • Φύλο: Γυναίκα
  • we are what we eat...
Απ: ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ
« Απάντηση #5 στις: Οκτώβριος 30, 2009, 11:17:32 μμ »
Η Χιος εχει μεγαλη παραδοση και στα γλυκα του κουταλιου. Και βεβαια φτιαχνουν ακομα περισσοτερα με μαστιχα. yay

Η μαστιχα, ειναι το θαυματουργο "δακρυ" του μαστιχοφορου σχινου, που φυτρωνει και καλλιεργειται μονο στην Νοτια μερια της Χιου. Και εμεις ειχαμε την τυχη να εχουμε πολλα μαστιχοδεντρα στην αυλη του σπιτιου.  clapper

Αλλα, προς μεγαλη μου λυπη εμαθα φετος οτι πολλοι τονοι μαστιχας εξαγωνται διοτι στην Ελλαδα δεν υπαρχει καθολου ζητηση.
As long as humans think that animals don't feel, animals have to feel that humans don't think.

Αποσυνδεδεμένος Δάφνη

  • Addicted
  • ******
  • Μηνύματα: 1121
  • Φύλο: Γυναίκα
Απ: ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ
« Απάντηση #6 στις: Οκτώβριος 30, 2009, 11:28:25 μμ »
Σοβαρά;
Πάντα είχα την απορία πως η Χίος καλύπτει τη ζήτηση μαστίχας στην υπόλοιπη Ελλάδα αλλα και σε όλο τον κόσμο.
Μπορείς να φτιάξεις τσουρέκι χωρις μαστίχα; Και πόσα άλλα...

Αποσυνδεδεμένος sardela

  • Sr. Member
  • ****
  • Μηνύματα: 404
  • Φύλο: Γυναίκα
  • we are what we eat...
Απ: ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ
« Απάντηση #7 στις: Οκτώβριος 30, 2009, 11:37:09 μμ »
Βγαζουν πολυ μεγαλη ποσοτητα καθε χρονο γιατι η συγκομιδη γινεται δυο με τρεις φορες στα τελη του καλοκαιριου. Ασε που υπαρχουν και τεραστιες εκτασεις με μαστιχοδεντρα, παρα πολλα στρεμματα. Σε λιγες βδομαδες που θα παω θα βγαλω φωτογραφιες να τις ανεβασω.

Επισης, υπαρχει και ενα αιθεριο ελαιο απο μαστιχα, το μαστιχελαιο. Χρησιμοποιειται πολυ ως συστατικο στα καλλυντικα γιατι εχει την ιδιοτητα να καθαριζει πολυ καλα το δερμα και να του δινει "φυσικη" γυαλαδα. Κανει και για την ζαχαροπλαστικη και την παρασκευη ποτων...Το καλυτερο που εχω δοκιμασει ειναι το λικερ απο μαστιχα παντως.


Αντιγραφω απο το http://www.gummastic.gr/mastiha_oil.asp


Ο Ιπποκράτης πατέρας της ιατρικής, συνιστά τη Μαστίχα ως θεραπευτικό μέσο:

Μαστίχη η μεν λευκή και χία συνήθως ονομαζόμενη, σύνθετος πως εστίν εξ εναντίων δυνάμεων, στυπτικής και μαλακτικής διό και στομάχου, και κοιλίας, και εντέρων, και ήπατος φλεγμοναίς αρμόττει, κατά την δευτέραν απόστασιν θερμαίνουσα και ξηραίνουσα. Η δε μέλαινα, η αιγυπτία προσαγορευομένη, ξηραίνει τε μάλλον αυτής, και ήττον (επί) στυπτικής μετέχει δυνάμεως , όθεν επιτηδειοτέρα πως εστί, προς τα (επί) διαφορήσεως ισχυροτέρας δεόμενα. Ταύτη γουν και των (δοθικύων) αγαθόν εστί φάρμακον. Το μέντοι μαστίχινον έλαιον τε και μύρον, εκ μεν της χίας σκευάζουσιν, εκ δε της αιγυπτίας ου πάνυ τι. Παραπλησίας δε εστίν, αυτό δηλονότι τη μαστίχη δυνάμεως.
As long as humans think that animals don't feel, animals have to feel that humans don't think.

Αποσυνδεδεμένος Δάφνη

  • Addicted
  • ******
  • Μηνύματα: 1121
  • Φύλο: Γυναίκα
Απ: ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ
« Απάντηση #8 στις: Οκτώβριος 30, 2009, 11:42:44 μμ »
Εντυπωσιακό!!!

Αποσυνδεδεμένος Δεινομάχη

  • Addicted
  • ******
  • Μηνύματα: 2283
  • κάνε κάτι μικρό σήμερα, αντί να σκέφτεσαι αιωνίως
Απ: ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ
« Απάντηση #9 στις: Οκτώβριος 31, 2009, 12:06:23 πμ »
παράκληση: αν οι συνταγές ΔΕΝ είναι δικές σας καλό είναι να βάζετε κάποιους συνδέσμους ή κάποια αναφορά στην πηγή.

αν είναι εμπνευσμένες από άλλες συνταγές, αναγράφουμε τις πηγές και λέμε τι έχουμε αλλάξει. Δείτε π.χ. πώς το κάνει η Susan V. που έχει ένα καταπληκτικό σάιτ.:

blog.fatfreevegan.com
A small change in my life today is better than ages of well-intentioned thinking.

Αποσυνδεδεμένος Δάφνη

  • Addicted
  • ******
  • Μηνύματα: 1121
  • Φύλο: Γυναίκα
Απ: ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ
« Απάντηση #10 στις: Οκτώβριος 31, 2009, 12:08:16 πμ »
οκ Δεινομάχη.
Εχεις δίκιο.

Αποσυνδεδεμένος Δάφνη

  • Addicted
  • ******
  • Μηνύματα: 1121
  • Φύλο: Γυναίκα
Απ: ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ
« Απάντηση #11 στις: Οκτώβριος 31, 2009, 12:10:50 πμ »
Τις έχω όμως τόσο καιρό μαζεμένες που κάποιες πραγματικά δεν θυμάμαι από που τις έχω.
Την επόμενη όμως θα το προσέξω

 

Copyright © χορτοφαγία: στάση ζωής
Contact