χορτοφαγία: στάση ζωήςΑποστολέας Θέμα: Τα βιοκαύσιμα δεν είναι αθώα.  (Αναγνώστηκε 2144 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος foxy vegan

 • Διαχειρίστρια
 • Addicted
 • *****
 • Μηνύματα: 8566
 • Φύλο: Γυναίκα
  • Ανθρωποι-Ζωα-Περιβαλλον: Ειμαστε ΕΝΑ
Τα βιοκαύσιμα δεν είναι αθώα.
« στις: Απρίλιος 08, 2007, 09:27:52 μμ »
[30/03/2007]
Τα βιοκαύσιμα δεν είναι αθώα.
Επιζήμια για τον άνθρωπο, τα δάση και το περιβάλλον

Κάποτε ήταν θέμα καλών προθέσεων, που τελικά ναυάγησαν. Σήμερα, πρόκειται για καθαρή απάτη. Οι κυβερνήσεις που χρησιμοποιούν βιοκαύσιμα για να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου γνωρίζουν προ καιρού ότι αυτά μάλλον βλάπτουν παρά ωφελούν. Στη θεωρία, τα καύσιμα προερχόμενα από φυτά μειώνουν την ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπεται από αυτοκίνητα και φορτηγά. Ενθαρρύνοντας τις πετρελαιοβιομηχανίες να χρησιμοποιούν βιοκαύσιμα, οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας ισχυρίζονται ότι ωφελούν το περιβάλλον.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι παρατείνονται οι φοροαπαλλαγές για τα βιοκαύσιμα έως το 2010. Επιπλέον, από τον επόμενο χρόνο, όλοι οι προμηθευτές θα πρέπει να βεβαιώνονται ότι το 2,5% των καυσίμων που πωλούν παράγεται από φυτά και αν όχι, να πληρώνουν πρόστιμο. Ως το 2050, η κυβέρνηση ελπίζει ότι το 33% των βρετανικών καυσίμων θα προέρχεται από καλλιέργειες. Τον περασμένο μήνα, ο Τζορτζ Μπους ανακοίνωσε ότι θα πενταπλασιάσει την ποσότητα των αμερικανικών βιοκαυσίμων και ότι μέχρι το 2017 θα χρησιμοποιούνται για το 24% των εθνικών μεταφορών.

Συνεπώς, ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα με αυτά τα προγράμματα; Απλώς, ότι οδηγούν στον όλεθρο. Το 2004 είχα προειδοποιήσει ότι τα βιοκαύσιμα θα παρασύρουν τα αυτοκίνητα και τους ανθρώπους σ’ έναν σκληρό ανταγωνισμό για την τροφή. Και οι άνθρωποι είναι βέβαιο ότι θα χάσουν: όσοι έχουν την πολυτέλεια να οδηγούν είναι πλουσιότεροι από εκείνους που απειλούνται από την πείνα. Θα προκαλέσουν επίσης την καταστροφή των τροπικών δασών και άλλων σημαντικών οικοσυστημάτων. Μου είπαν τότε ότι οι ισχυρισμοί μου είναι γελοίοι, απίθανοι. Από μία άποψη, ναι, έσφαλα. Νόμιζα ότι αυτές οι επιπτώσεις θα φανούν ύστερα από χρόνια, αλλά συμβαίνουν ήδη...

Από τις αρχές του περασμένου χρόνου, η τιμή του καλαμποκιού έχει διπλασιαστεί. Η τιμή του σιταριού επίσης είναι η υψηλότερη της δεκαετίας, ενώ τα παγκόσμια αποθέματα έχουν αγγίξει το χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας 25ετίας. Ήδη έχουν ξεσπάσει ταραχές για τα τρόφιμα στο Μεξικό και οι πληροφορίες φέρουν τους φτωχούς ανά τον κόσμο να υφίστανται επιπλέον στερήσεις. Το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας προειδοποιεί ότι «σε περίπτωση ξηρασίας ή πολύ φτωχής σοδειάς θα αντιμετωπίσουμε αστάθεια ανάλογη εκείνης της δεκαετίας του 70». Σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ, ο βασικός λόγος είναι η αυξημένη ζήτηση για αιθανόλη, καύσιμο που μπορεί να παραχθεί από καλαμπόκι και σιτάρι. Οι αγρότες ναι μεν θα ανταποκριθούν στις καλύτερες τιμές καλλιεργώντας περισσότερο, αλλά δεν είναι σαφές ότι μπορούν να καλύψουν τη ζήτηση. Ακόμη κι αν το καταφέρουν, θα το κάνουν οργώνοντας παρθένα γη.

Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ, το 98% των τροπικών δασών της Ινδονησίας θα καταστραφεί έως το 2022. Πριν από πέντε χρόνια, οι ίδιες υπηρεσίες προέβλεπαν ότι η καταστροφή θα επέλθει το 2032. Αλλά υπολόγιζαν χωρίς την παραγωγή φοινικέλαιου για βιοκαύσιμα με προορισμό την ευρωπαϊκή αγορά. Καθώς τα δάση καίγονται, μετατρέπονται σε διοξείδιο του άνθρακα. Κάθε τόνος φοινικόδενδρου παράγει 33 τόνους αερίων ή δεκαπλάσια ποσότητα μόλυνσης από αυτήν που παράγει το πετρέλαιο. Ο αντίκτυπος είναι αισθητός σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στη Βραζιλία, οι παραγωγοί ζάχαρης μετακινούνται προς νέες παρθένες εκτάσεις, ενώ οι παραγωγοί σόγιας σαρώνουν τα τροπικά δάση του Αμαζονίου. Μετά την υπογραφή της συμφωνίας για τα βιοκαύσιμα μεταξύ των προέδρων Μπους και Λούλα, η κατάσταση ενδέχεται να επιδεινωθεί αισθητά. Οι πληθυσμοί της Νότιας Αμερικής, της Ασίας και της Αφρικής έχουν ήδη αρχίσει να διαμαρτύρονται για την εισβολή των παραγωγών βιοκαυσίμων στη γη τους. Αίτηση που υπογράφουν συνολικά 250 οργανώσεις καλεί τις κυβερνήσεις να σταματήσουν την καταστροφή. Ενθαρρυμένοι, όμως, από την κυβερνητική πολιτική, οι παραγωγοί έχουν κάνει τεράστιες επενδύσεις στον τομέα. Για να τους σταματήσεις χρειάζεται μάχη. Και η μάχη πρέπει να δοθεί

Πηγή : Guardian
Σεξισμός=Ρατσισμός=Σπισισμός
No one is free when others are oppressed.

ΕΛΕΝΗ

 • Επισκέπτης
Απ: Τα βιοκαύσιμα δεν είναι αθώα.
« Απάντηση #1 στις: Απρίλιος 10, 2007, 05:50:12 μμ »
       Με πιάνει φόβος βρε παιδί μου μ' όλα αυτά... Ήθελα νάξερα δεν φοβούνται τίποτα αυτοί, ούτε την πιθανότητα αφανισμού τους αυτών και των παιδιών τους; Τι θα τα κάνουν τα λεφτά, καθώς προχωράει αυτή η καταστροφή; Δεν μπορώ να καταλάβω! Κάπου διάβασα για την ύπνωση της επιδίωξης της επιτυχίας, νομίζω στο
www.siniparxi.blogspot.com, ήταν αποκαλυπτικό.

Αποσυνδεδεμένος fidaki

 • Θαμώνας
 • *****
 • Μηνύματα: 784
 • Φύλο: Γυναίκα
 • ΣΣΣΣΣσσσσσσσ
Απ: Τα βιοκαύσιμα δεν είναι αθώα.
« Απάντηση #2 στις: Απρίλιος 11, 2007, 03:40:43 πμ »
Πολύ θλιβερά τα μαντάτα...Τι να πω; Κι εγώ γελάστηκα και το νόμιζα πιο ανώδυνο από τις συμβατικές πηγές καυσίμων. Αλλά και πάλι, όσο αφορά τα αλλοιώς άχρηστα απόβλητα της καλλιέργειας δασών, κοπριά, ή απόβλητα φυτών όπως κοτσάνια, φλούδες, κτλ. μέσα είμαι αλλά όχι για την αποκλειστική καλλιέργεια ολόκληρων φυτών μόνο γι'αυτόν τον σκοπό. Αυτό σημαίνει πως για να καλύψουμε τις ενεργειακές απαιτήσεις μας πρέπει να κοιτάξουμε και αλλού, όπως την ηλιακή ενέργεια. Δεν θα μας σώσει μόνο μία πηγή.
Μακάρι να είχα κι εγώ λειρί.

 

Copyright © χορτοφαγία: στάση ζωής
Contact