Συνταγή της Μυρσίνης Λαμπράκη από το βιβλίο
Τα Χόρτα (εκδόσεις Τροχαλία)
Υλικά:2 κιλά χαρούπια κομμένα σε μικρά κομμάτια
3 λίτρα νερό χλιαρό
Εκτέλεση:Τοποθετείτε τα κομμένα χαρούπια σε δύο μεγάλες λεκάνες και αδειάζετε μέσα το χλιαρό νερό. Αφήνετε τα χαρούπια 24 ώρες να φουσκώσουν στο νερό και να αποβάλλουν το "μέλι" τους. Σουρώνετε το νερό και πετάτε τα χαρούπια.
Βάζετε το νερό, που έχει ωστόσο πάρει χρώμα σκούρο καφέ, σε δύο κατσαρόλες με βαρύ πάτο και βράζετε, μέχρι το νερό να αρχίσει να μετατρέπεται σε ένα σκούρο σιρόπι, που θυμίζει έντονα πετιμέζι. Αν θέλετε, μπορείτε να "δέσετε" περισσότερο το χαρουπόμελο, αλλά τότε θα γίνει παχύρρευστο και θα αποκτήσει μία έντονη μυρωδιά καραμέλας. Η διαδικασία του βρασίματος μπορεί να κρατήσει σε μέτρια θερμοκρασία και δύο ώρες.
Αφήνετε το χαρουπόμελο να κρυώσει και το διατηρείτε σε μικρά γυάλινα σκούρα μπουκάλια. Τα κλείνετε καλά και τα διατηρείτε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος.