Η μελάσσα είναι ένα απ΄τα συστατικά των baked beans (φασόλια στο φούρνο με κόκκινη σάλτσα - σλουρπ!), και υπάρχουν μερικές ωραίες σάλτσες για φασόλια με μελάσσα στην κουζίνα της καραϊβικής.
Μελάσσα επίσης είναι βασικό συστατικό του gingerbread (κέηκ με τζίντζερ) και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μπισκότα, κρέπες, πίτες, διάφορα κέηκ, ψωμί, κ.λ.π.
Εμένα μ'αρέσει να προσθέτω 1-2 κουταλιές μελάσσα σε μία κούπα ζεστό γάλα σόγιας - μμμ... Παρομοίως μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλα ζεστά ροφήματα, όπως αυτά που πρότεινε ο psy - όχι όμως απαραιτήτως ως γλυκαντικό, μιας και έχει ελαφρώς πικρή γεύση.
Γενικώς, θα πρότεινα να αναμειγνύεις τη μελάσσα με άλλα υλικά, μιας και δεν σ'αρέσει η γεύση. Επίσης, μην την θεωρήσεις ούτε γλυκαντικό και σίγουρα όχι "αντικατάστατο του μελιού". Δες την ως μελάσσα.