χορτοφαγία: στάση ζωής



Αποστολέας Θέμα: Μανιτάρια, μελιτζάνα, κρέμα σε "ψωμακι"..  (Αναγνώστηκε 1038 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος sonaht

  • Θαμώνας
  • *****
  • Μηνύματα: 544
  • Φύλο: Γυναίκα
  • Η άγνοια δεν είναι δικαιολογία...
    • Ορειβασία...
Μανιτάρια, μελιτζάνα, κρέμα σε "ψωμακι"..
« στις: Αύγουστος 17, 2009, 12:10:29 πμ »
Ξεφτισμένα καστανά μανιτάρια σε "Ψωμάκι"


Η συνταγή μεταφράστηκε από το newsletter που έλαβα από το http://therawchefblog.com/ του Russell James.

Σερβίρονται 2 μερίδες με περίσσευμα!!!

Εξοπλισμός: Μπλέντερ, Αφυγραντής

Για το "ψωμάκι"

Φτιάχνει 18 ‘φέτες’

6 κούπες όχι πιεσμένο, φυτρό φαγόπυρο
1 κούπα λιναρόσπορο, χρυσός / αλεύρι*
2 κούπες λιαστές ντομάτες, μουλιασμένες για 1 - 2 ώρες και μετά τις κόβουμε
1/2 κούπα ελαιόλαδο
400γρ. (3 μέτρια) μήλα κομμένα
500γρ. (3 μέτρια) κρεμμύδια (courgette) ξεφλουδισμένα, κομμένα
2 ματσάκια σέλερι, χοντροκομμένα
3 κουτάλια χυμός λεμόνι
2 κουτάλια ταμάρι

*Λιναρόσπορος / αλεύρι, είναι ο λιναρόσπορος περασμένος από το μπλέντερ και έγινε αλέυρι.

•    Ανακατέψτε όλα τα υλικά μαζί μέσα σε ένα μπολ με το χέρι.
•    Σε μικρές δόσεις αλέστε το μείγμα στο μπλέντερ μέχρι να επιτύχετε μια υφή ζύμης.
•    Χωρίστε το μείγμα σε δύο ταψάκια του αφυγραντή με αντικολλητικό υλικό (σ.μ. χαρτί μαγειρικής). Απλώστε το μείγμα ομοιόμορφα στα ταψάκια ώστε να καλύπτει
     ολόκληρη την επιφάνεια. Χρησιμοποιείστε μια σπάτουλα για να τετραγωνίσετε το μείγμα.
     Υπόψιν ότι το μείγμα αρχίζει να γίνεται κολλώδες αρκετά. Εάν γίνει κάτι τέτοιο, περιστασιακά βρέξτε τη σπάτουλα σε νερό για να απλώνετε ομοιόμορφα.
•    Χωρίστε το μείγμα σε 9 κομμάτια σε κάθε ταψάκι, 18 στο σύνολο.
•    Τοποθετήστε στον αφυγραντή στους 115 F για τις 3 πρώτες ώρες και κατόπιν αντιστρέψτε το υλικό σε άλλο δίσκο του αφυγραντή (σ.μ. χωρίς χαρτί από κάτω) για ακόμη
      10 - 15 ώρες ή μέχρι το ψωμάκι να στεγνώσει αρκετά αλλά όχι να γίνει κρακεράκι !!

Για τα ξεφτισμένα καστανά μανιτάρια

300γρ. καστανά, κομμένα σε κύβους των 2 εκ.
2 κουτάλια ταμάρι
2 κουτάλια ελαιόλαδο

•    Αναμίξτε όλα τα υλικά σε εένα μπόλ και αφήστε να μαριναριστούν για 2 ώρες, μετά μεταφέρετε τα στον αφυγραντή σε αντικολλητικό χαρτί και αφήστε τα εκεί στου 115 F για 2 ακόμη ώρες.

Για την κρέμα

1 κούπα κάσιους
1 κουτάλι διατροφική μαγιά (σ.μ. δεν είχα και δεν έβαλα)
1/2 κουτάλι πάπιρκα
1/2 ασκαλώνιο (σ.μ. μικροσκοπικά κρεμμύδια, δεν είχα δεν έβαλα)
1 κουταλάκι χυμός λεμόνι
3 κουταλάκια μυλόξυδο
1/2 κουταλάκι αλάτι
1/2 κούπα νερό
1/2 σκελίδα σκόρδο

•    Αναμίξτε όλα τα υλικά στο μπλέντερ μέχρι να γίνει μια απαλή κρέμμα.
•    Αφήστε στην άκρη μέχρι το σερβίρισμα. (σ.μ. στο ψυγείο, θα σερβιριστεί δροσερή)

Για τις καβουρδισμένες μελιτζάνες

1 μελιτζάνα (μέτρια)
2 κουταλάκια σκόνη κρεμμύδι
1/2 κουταλάκι κύμινο
1/2 κουταλάκι σκόνη σκόρδο
1/4 κούπας ταμάρι
3 κουτάλια ελαιόλαδο
1/4 κούπας σιρόπι σφένδαμου/αγάβης
1/2 τσίλι

•    Κόψτε την μελιτζάνα κατά μήκος στα τέσσερα και μετά κάντε την φέτες με τον τρίφτη για φέτες.
•    Ετοιμάστε μια μαρινάδα με τα υπόλοιπα υλικά στο μπλέντερ (σ.μ. καλύτερα σε μικρό σέϊκερ μαγειρικής η ένα απλό σκεύος λόγω μικρής ποσότητας).
•    Μαρινάρετε τις φέτες σας για 2 ώρες ή όλη τη νύχτα εάν είναι δυνατόν (το μείγμα είναι δυνατό και πολύ πικάντικο, 2 ώρες ήταν αρκετές).
•    Τις ξαπλώνετε σε αντικολλητικό χαρτί στο ταψάκι του αφυγραντή και αφυδατώνετε μέχρι να γίνουν τραγανές (περίπου 2,5 ώρες, μετά την 1,5 ώρες γυρίστε και αφήστε χωρίς χαρτί).

Συναρμολόγηση :)

Κόβετε ντομάτα roma, ή οποιαδήποτε άλλη ντομάτα σε φέτες.
Μια μικρή χούφτα μαϊντανός ψιλοκομμένη

•    Τοποθετήστε 2 τρίγωνα από το ψωμάκι στο πιάτο.
•    Τοποθετήστε μερικές φέτες ντομάτας στο ψωμάκι
•    Τοποθετήστε ίση ποσότητα μανιταριών στο επάνω μέρος της ντομάτας και καλύψτε μα κρέμα κάσιους.
•    Γαρνίερετε με 3 φέτες μελιτζάνας καβουρδισμένης στην κορυφή του τρίγωνου (εάν η μελιτζάνα ήταν πολύ μακριά θα πρέπει να κοπεί στη μέση)
•    Γαρνίρετε με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.
•    Σερβίρετε με ένα ποτήρι φρέσκο χυμό πορτοκαλιού.


Σημειώσεις (δικές μου):
Το ψωμάκι βγαίνει με απίστευτη γεύση!! Δοκιμάστε να το κάνετε σχετικά λεπτό... Χρησιμοποιείται και για διάφορα άλλα, η φαντασία είναι το μόνο όριο.
Οι μελιτζάνες βγήκαν ΠιΚάΝτΙκΕς ΠοΛυ! :)
Η κρέμα κάσιους απίστευτης γεύσης.
Η μαρινάδα για τα μανιτάρια πεντανόστιμη. Φαγώθηκαν αρκετά από αυτά πριν φτάσουν στον αφυγραντή. ΓιΑμ!!



Φωτογραφία από την ιστοσελίδα του rawchef.com


Φωτογραφία από τα δικά μου...  blush


Καλή σας όρεξη!!

Αποσυνδεδεμένος elsa

  • Συντονίστρια
  • Addicted
  • *****
  • Μηνύματα: 6819
  • Φύλο: Γυναίκα
  • Αποσυντονίστηκα...
    • elsa's blog
Απ: Μανιτάρια, μελιτζάνα, κρέμα σε "ψωμακι"..
« Απάντηση #1 στις: Αύγουστος 17, 2009, 12:34:29 πμ »
Γειά στα χέρια σου, βρε! Από τη φωτό, τολμώ να πω οτι οι δικιά σου εκδοχή  φαίνεται πιο ορεκτική... winking
(αυτή την κρέμα κάσιους πολύ την λιμπίστηκα, με τι άλλο θα μπορούσαμε να τη συνδυάσουμε; )

Αποσυνδεδεμένος sonaht

  • Θαμώνας
  • *****
  • Μηνύματα: 544
  • Φύλο: Γυναίκα
  • Η άγνοια δεν είναι δικαιολογία...
    • Ορειβασία...
Απ: Μανιτάρια, μελιτζάνα, κρέμα σε "ψωμακι"..
« Απάντηση #2 στις: Αύγουστος 17, 2009, 12:46:44 πμ »
Η κρέμα είναι απλά απίστευτη. (προσοχή στο νερό, το βάζουμε λίγο λίγο, για να πετύχουμε την υφή της κρέμας)
Το σκέφτομαι και εγώ να την έχω στα πρόχειρα, για κάτι σε γρήγορο dip.
Καρδιές μαρουλιού μου ήρθαν στο μυαλό όταν την έφτιαχνα..

Μπορεί επίσης να αλειφθεί και στο ψωμάκι, κομμένο σε μπουκίτσες και από επάνω να βάλει κάποιος όσο πιο μικρά ντοματάκια μπορεί να βρει γαρνιρισμένα με λίγο φρέκο ψιλοκομμένο βασιλικό.

(ιδέα είναι, θα το δοκιμάσω αύριο με αυτά που μου έχουν μείνει..  questionmark)

Αποσυνδεδεμένος foxy vegan

  • Διαχειρίστρια
  • Addicted
  • *****
  • Μηνύματα: 8565
  • Φύλο: Γυναίκα
    • Ανθρωποι-Ζωα-Περιβαλλον: Ειμαστε ΕΝΑ
Απ: Μανιτάρια, μελιτζάνα, κρέμα σε "ψωμακι"..
« Απάντηση #3 στις: Αύγουστος 17, 2009, 12:56:09 πμ »
Συμφωνώ με την Έλσα!!! clapper
Σεξισμός=Ρατσισμός=Σπισισμός
No one is free when others are oppressed.

Αποσυνδεδεμένος Δεινομάχη

  • Addicted
  • ******
  • Μηνύματα: 2283
  • κάνε κάτι μικρό σήμερα, αντί να σκέφτεσαι αιωνίως
Απ: Μανιτάρια, μελιτζάνα, κρέμα σε "ψωμακι"..
« Απάντηση #4 στις: Αύγουστος 17, 2009, 01:44:48 μμ »
ένα αστέρι γεννιέται.  τι όμορφες φωτό έχεις ποστάρει!

σε ευχαριστούμε επίσης για τον κόπο της μετάφρασης.
A small change in my life today is better than ages of well-intentioned thinking.

 

Copyright © χορτοφαγία: στάση ζωής