Συνταγή της Έφης Γιαλούση από το περιοδικό
Γαστρονόμος της Καθημερινής.
http://trans.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_qsite7_1_09/04/2009_274764Τηγανίτες με φρουτοσαλάτα, ταχίνι και μέλι Προετοιμασία: 30΄, Τηγάνισμα:30΄
Υλικά (για περίπου 15 κομμάτια):
Για τη φρουτοσαλάτα:
1 μήλο καθαρισμένο, κομμένο σε μικρούς κύβους
1 αχλάδι καθαρισμένο, κομμένο σε μικρούς κύβους
1 ακτινίδιο καθαρισμένο, κομμένο σε φέτες
1 μπανάνα, κομμένη σε φέτες
10 φράουλες, στα τέσσερα
1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
ξύσμα από 1 λεμόνι (ακέρωτο, κατά προτίμηση βιολογικό)
χυμό από 1 λεμόνι
Για το χυλό:
2 ½ φλιτζ. τσαγιού νερό χλιαρό
1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
1/2 κιλό αλεύρι
χυμός από 2 λεμόνια
2 κουτ. σούπας μαγιά σε σκόνη
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Γαρνίρισμα:
200 ml ταχίνι (προαιρετικά)
κανέλα σε σκόνη
8 κουτ. σούπας μέλι (ή σιρόπι αγαύης ή σφενδάμου)
Διαδικασία:Φρουτοσαλάτα: Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τα φρούτα με τη ζάχαρη και το ξύσμα λεμονιού, τα περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού και τα αφήνουμε να μαριναριστούν.
Χυλός: Εν τω μεταξύ, χτυπάμε στον κάδο του μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα το χλιαρό νερό με το αλεύρι, τη μαγιά, το αλάτι και το λεμόνι. Προσθέτουμε το λάδι και ανακατεύουμε για 2 - 3 λεπτά μέχρι να γίνει το μείγμα ένας χυλός λείος. Τον αφήνουμε στην άκρη για να φουσκώσει ελαφρά, για περίπου 10 - 15 λεπτά.
Αλείφουμε με λάδι ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι και το βάζουμε σε χαμηλή φωτιά. Ρίχνουμε μια κουτάλα της σούπας από το χυλό στο ζεστό τηγάνι και το κινούμε κυκλικά, έτσι ώστε να σχηματιστεί ένας δίσκος διαμέτρου 6 - 7 εκ. Τηγανίζουμε για 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσει. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει ο χυλός, φροντίζοντας ανά τακτά διαστήματα να αλείφουμε το τηγάνι με λάδι. Απλώνουμε χαρτί κουζίνας πάνω σε μια πιατέλα, τοποθετούμε πάνω τις τηγανίτες και τις σκεπάζουμε με πετσέτα ώστε να διατηρηθούν ζεστές μέχρι το σερβίρισμα. Σερβίρουμε την κάθε τηγανίτα με λίγη φρουτοσαλάτα, περιχύνουμε με ταχίνι (αν θέλουμε) και μέλι και πασπαλίζουμε με κανέλα.
