Ένα παραδοσιακό πιάτο της εξωτικής Κούβας!

Λέγεται Moros-y-Cristianos που θα πει Μαυριτανοί και Χριστιανοί, γιατί στο ίδιο πιάτο ανακατεύονται μαύρα φασόλια και άσπρο ρύζι, όπως κάποτε ζούσαν στην Ιβηρική χερσόνησο Άραβες και Ισπανοί.
Μετά οι Ισπανοί εξωπέταξαν τους Άραβες που τόσα πρόσφεραν στην Ισπανία αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία...Το βρήκα
εδώ αλλά υπάρχει σε πολλά sites με συνταγές.
Υλικά:1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο κρεμμύδι
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένη πράσινη πιπεριά
2 κουτ. του γλυκού ψιλοκομμένο σκόρδο
1,5 κουτ. του γλυκού κύμινο
1 κουταλάκι θυμάρι
Μισό κουταλάκι κόκκινο πιπέρι
1 φύλλο δάφνης
1 κουταλιά ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι ρύζι
1 κονσέρβα ψιλοκομμένα ντοματάκια με πράσινη πιπεριά (εγώ έβαλα σκέτα)
1 κονσέρβα μαύρα φασόλια ή 1,5 φλιτζάνι μαγειρεμένα μαύρα φασόλια
2 φλιτζάνια νερό
1 κουταλιά μηλόξιδο
Μισό με 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι (προαιρετικό)
Μισό κουταλάκι μαύρο πιπέρι
Τσιγαρίστε σε κατσαρόλα το κρεμμύδι, την πιπεριά, το σκόρδο, το κύμινο, το θυμάρι, το κόκκινο πιπέρι και τη δάφνη στο ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι, περίπου 5 λεπτά. Ρίξτε μέσα τα υπόλοιπα συστατικά και βάλτε στη φωτιά μέχρι να πάρουν βράση. Χαμηλώστε τη θερμοκρασία και σιγοβράστε με σκεπασμένη κατσαρόλα, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι, περίπου 20 λεπτά. Αφήστε το φαγητό να σταθεί 5 λεπτά πριν το σερβίρετε.
Βγάζει 4 πιάτα περίπου.
Θερμίδες 341, λιπαρά 5g (θερμίδες από λιπαρά 13%), Κάλιο 536mg Υδατάνθρακες 65g, Φολικό οξύ 133mcg, Νάτριο 917mg, Ασβέστιο 118mg, πρωτεΐνες 10g, διαιτητικές ίνες Fiber 10g, Χοληστερόλη 0mgΣτο
http://eatair.blogspot.com/2008/01/moros-y-cristianos.html βρήκα μια παραλλαγή που έχει επιπλέον, ρίγανη και ζωμό λαχανικών αντί νερό.
Το έχω φάει σε δύο παραλλαγές, στη μια ήταν χυλωμένο και με αρκετό ζουμί και στην άλλη στεγνό και σπυρωτό. Σε κάθε περίπτωση είναι πεντανόστιμο!