χορτοφαγία: στάση ζωήςΑποστολέας Θέμα: Κίνδυνος για τα 6 στα 10 προστατευόμενα είδη στην Ελλάδα  (Αναγνώστηκε 788 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος foxy vegan

  • Διαχειρίστρια
  • Addicted
  • *****
  • Μηνύματα: 8565
  • Φύλο: Γυναίκα
    • Ανθρωποι-Ζωα-Περιβαλλον: Ειμαστε ΕΝΑ
Διαθέτουμε απόθεμα προστατευόμενων ειδών αλλά δυστυχώς δεν γνωρίζουμε σε τι κατάσταση βρίσκεται… Αυτό αποδεικνύουν τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την κατάσταση της βιοποικιλότητας στη χώρα μας, καθώς για το 63% των προστατευόμενων οικοτόπων και ειδών έχουμε… πλήρη μεσάνυχτα.

Αν και η σχετική οδηγία  έχει ενσωματωθεί στο ελληνικό δίκαιο πριν από 17 χρόνια, η χώρα μας εμφανίζει σημαντική υστέρηση στην καταγραφή τους, έχοντας στο ενεργητικό της άλλη μια αρνητική πρωτιά αφού διαθέτουμε το μεγαλύτερο ποσοστό άγνοιας μεταξύ των 25 μελών της ΕΕ.

Την ίδια ώρα ανησυχητικά εμφανίζονται τα στοιχεία για την συμπεριφορά των Ελληνίδων νοικοκυρών σχετικά με την κλιματική αλλαγή, η οποία συνδέεται άμεσα με την υποβάθμιση της παγκόσμιας χλωρίδας και πανίδας.

Το εντυπωσιακό, σύμφωνα με τηΝ έρευνα που διεξήγαγε η πολυεθνική εταιρεία Reckitt Benckiser στο πλαίσιο του προγράμματος «Our Home Our Planet», είναι ότι οι ηλικίες μεταξύ 18-24 είναι λιγότερο ευαισθητοποιημένες στα περιβαλλοντικά θέματα συγκριτικά με μεγαλύτερα ηλικιακά γκρουπ καθώς ανακυκλώνουν ή εξοικονομούν ενέργεια σε μικρότερο βαθμό! Καταρρίπτεται ο μύθος; Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα μιας και οι νεαρές ηλικίες θεωρούνται μέχρι σήμερα από τις πιο οικολογικά αναπτυγμένες γενιές...

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως το τελευταίο τρίμηνο οι νοικοκυρές εμφανίζονται να υιοθέτησαν συνήθειες περισσότερο φιλικές προς το περιβάλλον όπως η εξοικονόμηση νερού σε ποσοστό 86% και η ανακύκλωση σε ποσοστό 75%.

Προβληματισμός και στην Ευρώπη

Η κλιματική αλλαγή θεωρείται ο βασικός παράγοντας μείωσης της βιοποικιλότητας για τη οποία η ΕΕ πασχίζει να λάβει δραστικά μέτρα πριν το 2010, που είναι αμφίβολο εάν θα τα καταφέρει.

Για την Ελλάδα το ανησυχητικό είναι ότι ακόμη και τα προστατευόμενα είδη για τα οποία η χώρα μας έχει στοιχεία, κινδυνεύουν. Σύμφωνα με την WWF Hellas μόνο για 12% των προστατευόμενων ειδών η κατάσταση διατήρησης δηλώθηκε ως ικανοποιητική.

Προβληματισμό προκαλούν τα δεδομένα για τα θαλάσσια είδη, για τα οποία σε ποσοστό 65% κρίνεται από κακή έως μη ικανοποιητική. Ιδιαιτέρως ανησυχητικό είναι επίσης το γεγονός ότι η κατάσταση διατήρησης των θαλάσσιων οικοτόπων κρίνεται ως μη ικανοποιητική σε ποσοστό 80%, ενώ για το υπόλοιπο 20% καταγράφεται ως άγνωστη.

Πέρα από την ελληνική πρωτιά, η κατάσταση για την προστασία της βιοποικιλότητας σε ολόκληρη την Ευρώπη προκαλεί μεγάλη ανησυχία.

Το 65% των προστατευόμενων οικοτόπων και 52% των προστατευόμενων ειδών βρίσκονται σε μη ικανοποιητική κατάσταση διατήρησης, με αποτέλεσμα ο παγκόσμιος στόχος για μείωση του ρυθμού απώλειας της βιοποικιλότητας μέχρι το 2010, να μην επιτυγχάνεται από πλευράς ΕΕ.

«Δεν μπορείς να προστατεύσεις κάτι που δεν το γνωρίζεις! Πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις στις χώρες που υποβάλλουν καθυστερημένες και ελλιπείς αναφορές, αν θέλουμε να εξασφαλίσουμε ένα υγιές και βιώσιμο μέλλον για τις επόμενες γενιές» τονίζει ο Αντρέας Μπαουμούλερ, υπεύθυνος πολιτικής για τη βιοποικιλότητα στο Γραφείο Ευρωπαϊκής Πολιτικής του WWF.

http://www.protothema.gr/content-perivallon.php?id=38645
Σεξισμός=Ρατσισμός=Σπισισμός
No one is free when others are oppressed.

 

Copyright © χορτοφαγία: στάση ζωής