Η αρχική συνταγή είναι της Julie Hasson, και έχει λευκο αλεύρι και δενδρολίβανο
συνταγή και φωτό:
http://everydaydishtv.blogspot.com/2008/09/crackers.htmlσυνταγή και βιντεο εδώ:
http://www.everydaydish.tv/index.php?page=recipe&recipe=156Παρακάτω μία πιο hard-core παραλλαγή μου με αλεύρι ολικής
σπιτικής αλέσεως (το φτιάχνω μόνη μου από σποράκια στο blender) και λιναρόσπορο. Μπορείτε να πειραματιστείτε με ό,τι άλλο σποράκι ή ό,τι αλεύρι προτιμάτε. Πλέον φτιάχνω τη συνταγή με διπλάσιες ποσότητες από αυτήν της Julie Hasson, γιατί τα κρακεράκια αυτά είναι hit και εξαφανίζονται γρήγορα! Με έναν πρόχειρο υπολογισμό,
τα υλικά (βιολογικά, με τιμές λιανικής) κάνουν περίπου 5 ευρώ και με αυτά τα υλικά βγαίνουν 940γρ.ΕργαλείαΔύο ταψιά επιστρωμένα με λαδόκολλα (οι λαδόκολλες διπλώνονται, φυλάσσονται και επαναχρησιμοποιούνται).
Η συνταγή είναι για 4 ταψιά τα οποία ψήνονται σε 2 δόσεις στο φούρνο (θερμός αέρας plus).
Αντί για λαδόκολλα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πατάκι σιλικόνης.
Μαχαιράκι που δεν κόβει καλά ή το ειδικό εργαλείο κοπής zig-zag.
Υλικά (για 4 ταψιά, περίπου 940γρ κρακεράκια)2 κούπες (ή περίπου 380γρ) σπόρους βρώμης
2 κούπες (ή περίπου 380γρ) σπόρους φαγόπυρου
4-6 κσ λιναρόσπορο
4 κσ διατροφική μαγιά
1 κτ baking powder
4 κτ ξερό δενδρολίβανο, ή 3 κτ γλυκάνισο (τριμμένα στο γουδί ή με το χέρι ή στο blender, πριν κάνετε το αλεύρι)
1-1,5 κτ αλάτι
0,5 κτ (φρεσκοτριμμένο) πιπέρι -- προαιρετικό, αλλά είναι πράγματι πολύ καλό
1 κούπα νερό,
3-6 σκελίδες σκόρδου ή 1-2 κτ νιφάδες αποξηραμένου σκόρδου (βρίσκω ότι το φρέσκο είναι καλύτερο) -- προαιρετικό
6 κσ ελαιόλαδο
προαιρετικά, κρυστάλλους αλατιού (για γαρνίρισμα πριν το ψήσιμο)
Εκτέλεση 1. Κόψτε δύο κομμάτια λαδόκολλας για να επιστρώσετε δύο ταψιά. Προθερμάνετε το φούρνο στους 200-205 βαθμούς.
2. Χτυπήστε στο blender τη βρώμη, το φαγόπυρο και το λιναρόσπορο. Δεν πειράζει αν φαίνεται κάπως χοντροκομμένο το αλεύρι. Αδειάστε το μείγμα σε ένα μπωλ.
3. Προσθέστε στο αλεύρι: μαγιά, baking powder, δενδρολίβανο/γλυκάνισο, αλάτι, πιπέρι.
4. Χτυπήστε στο blender το μισό νερό με το φρέσκο σκόρδο. Προσθέστε στα ξηρά υλικά. Χρησιμοποιήστε το άλλο μισό νερό για να ξεπλύνετε το blender, και προσθέστε το και αυτό στα ξηρά υλικά.
5. Προσθέστε το ελαιόλαδο και ανακατέψτε χαλαρά μέχρι να γίνει ζύμη. Αν το ζυμάρι είναι στεγνό, προσθέστε ένα κτ νερό ή όσο χρειαστεί.
6. Χωρίστε τη ζύμη σε 4 κομμάτια.
7. Ανοίξτε τη ζύμη σε φύλλο --- προσοχή θα πρέπει να χωρά στο ταψί σας --- και βάλτε την στο ταψί. Επαναλάβετε για το 2ο ταψί. Αν θέλετε μπορείτε να πασπαλίσετε με κόκκους αλατιού. Σε αυτή την περίπτωση, χρησιμοποιήστε ένα μικρό στρογγυλό ποτήρι για να πατήσετε το αλάτι ώστε να ενσωματωθεί στη ζύμη.
8. Με ένα μαλακό (για να μην χαλάσετε το ταψί) εργαλείο (ή με το ειδικό εργαλείο για κοπή ζιγκ-ζαγκ) χαράξτε ελαφρώς το φύλλο στα σχήματα που θέλετε: τετράγωνα, ορθογώνια παραλληλόγραμμα, τρίγωνα, ό,τι σας βγει. Δεν χρειάζεται να κόψετε μέχρι κάτω.
9. Ψήστε τα κρακεράκια στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να φαίνονται τραγανά (περίπου 11-15 λεπτά). Ρίξτε τα δύο φύλλα σε σχάρα και αφήστε τα να κρυώσουν. Όσο κρυώνουν θα γίνονται πιο τραγανά. Αν δεν γίνουν αρκετά τραγανά, ψήστε τα για λίγο (2-5 λεπτά) ακόμα μέχρι να φαίνονται (και αυτή τη φορά να είναι) τραγανά.
10. Ετοιμάστε τη δεύτερη δόση (βήματα 7-9).
11. Διώξτε τους πάντες από την κουζίνα, και απολαύστε μόνοι σας το σπάσιμο των φύλλων!! [Είναι καλό για

.]
ΥΓ. Μία στις 3 ξεχνάω να χαράξω τη ζύμη πριν την ψήσω. Σε αυτήν την περίπτωση, απλώς σπάω το κομμάτι της ζύμης σε ακανόνιστα σχήματα!