Ανοιγω ενα θεμα διοτι πολλες φορες λανθασμένα χρησιμοποιούμε τον ορο "αδεσποτο ζωο".
Για την ακριβεια ομως μιλαμε για αστεγα ζωα και οχι για αδέσποτα οταν αναφερομαστε στα "Αδεσποτα" των πόλεων.
Για την γατα ο ορος αδεσποτο ειναι ετσι κι αλλιώς αδόκιμος. Στο μυαλο μας μπορει να υπαρχει, στο μυαλο της γατας ποτε. Ισως να ειναι αδοκιμος και ορος της αστεγης γατας και οποισδηποτε ορος προσπαθουμε να της προσδώσουμε, λογω της ανεξαρτησίας της.
Για τον κακομοιρο σκυλο των πόλεων ομως ο ορος αστεγος ειναι πιο ακριβης απο τον ορο αδεσποτος.
Ασχετα με την οποια δουλοπρέπεια εχει εμφυσήσει ο ανθρωπος στο DNA του εδω και χιλιάδες χρονια ο σκυλος εξω στις πολεις δεν ειναι τιποτα αλλο παρα ενα πλασμα περιπλανώμενο χωρις στεγη. Ρωτηστε εναν αστεγο ανθρωπο να σας πει τι ομοιοτητες εχει με τον αστεγο σκυλο και πως τον βλεπει. Εξαθλιωμένος, εισπρατει καθημερινα την αδιαφορια του κοσμου, δεν εχει καμια χρησιμότητα η ζωη του στους δρομους των πολεων, αδυνατει να βρει την τροφη του μονος του, δεν μπορει να κυνηγήσει και ζει απο τα υπολειματα των σκουπιδιων περιμενοντας το gourmet γευμα που ισως του προσφερει καποιος διποδος φιλος του. Ζει οπως ακριβως και ο αστεγος ανθρωπος. Και απλα περιμενει να περασει η ζωη του.
Τα γραφω ολα αυτα , γιατι ορισμενοι αδυνατουν να κατανοήσουν τις διαφορες που εχουν τα ποντικάκια και τα μυρμηγκάκια με τις γατες και πολυ περισσοτερο με τους σκυλους. Λες και ζουμε σε διαφορετικο κοσμο. Δεν ειναι θεμα ανωτεροτητας του ενος ειδους εναντι του αλλου. Ειναι θεμα διαφορετικότητας της προσωπικότητας. Μιας προσωπικότητας που ο ανθρωπος δημιουργησε και για αυτο εχει την ηθικη ευθυνη απεναντι σε αυτα τα πλασματα.
Οποιος θελει να δει ποια ειναι η πραγματικη φυση του σκυλου ας μελετησει λιγο τη συμπεριφορά και τη ζωη των αφρικανικων αγριοσκυλων. Πως ζουνε, πως κυνηγάνε, ποσο σημαντικος ειναι για αυτα ο θεσμος της οικογένειας και τι ρολο παιζει μεσα στην αγέλη κτλ
Το οτι ειναι καποιος βιγκαν 5-10-20 χρονια δε σημαινει οτι γνωριζει το πως πρεπει να ζουνε τα ζωα. Δεν μπορει να τα βαλει ολα κατω απο γενικούς κανονες. Ειναι λαθος γιατι μιλαμε για παρα πολλα και διαφορετικα ειδη ζωων. Δυστυχως διαπιστώνω οτι παρα πολλοι ενω δεν εχουν καμια κατάρτιση και γνωση πανω σε βασικοτατα ζητηματα επιμενουν σε γενικες θεωριες περι δικαιωματων και φυσιολογιας των ζωων. Ο βιγκανισμος και η θεωρια του απο μονα τους δεν δινουν καμια γνωση πανω σε αυτον το τεραστιο κλαδο που λεγεται ζωολογία. Υπαρχει μια γενικη θεωρια για την ηθικη και τη σταση μας απεναντι στα ζωα, την οποια οι περισσοτεροι αποδεχομαστε. Υπαρχουν ομως και πολλοι αλλοι παραγοντες που παιζουν ρολο και οριζουν τη συμπεριφορα και την δραση μας απεναντι στα ζωα.
Στο αλλο τοπικ με τις στειρωσεις ηθελα να γραψω για τα τετραγωνικα μετρα που χρειαζεται ενα ζωο ωστε να ζει σχετικα ανετα εκτος και εντος σπιτιων, και πως τα υπολογιζουμε στις πολεις και τις κατοικίες μας. Τελικα παρασύρθηκα και αναλώθηκα στο να αντικρούω επιχειρήματα ανάλογα με αυτα των κρεοφαγων. Τέλος παντων. Ολα για τον ανθρωπο ειναι.