Υλικά
1/2 κιλό καταίφι
1 φλιτζάνι ψιλό σιμιγδάλι
1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
1 λίτρο γάλα της επιλογής μας (εγώ χρησιμοποίησα αμυγδάλου)
2 κ.γ. τριμμένο λιναρόσπορο
1 μπανάνα
2 βανίλιες
ξύσμα ενός πορτοκαλιού
150 γρ φυτικό βούτυρο
έξτρα βούτυρο για το βουτύρωμα του ταψιού και το ψέκασμα του καταϊφιού
για το σιρόπι:
3 φλιτζάνια ζάχαρη
2 1/2 φλιτζάνια νερό
φλούδα ενός λεμονιού
χυμός ενός λεμονιού
1 ξυλάκι κανέλας
Εκτέλεση:
Βουτυρώνουμε το ταψάκι μας πολύ καλά (πάτο και τοιχώματα). Στρώνουμε το μισό καταίφι και ψεκάζουμε (πολύ καλά) με λιωμένο φυτικό βούτυρο.
Φτιάχνουμε την κρέμα: Σε μια κατσαρόλα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά το γάλα, το σιμιγδάλι, το λιναρόσπορο, την μπανάνα (λιωμένη), τη ζάχαρη και τις βανίλιες κι ανακατεύουμε συνεχώς την κρέμα μέχρι να πήξει. Όταν πήξει αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο ανακατεύοντας συνέχεια ώστε να λιώσει και να πάει παντού και προσθέτουμε και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Ρίχνουμε την κρέμα πάνω από τη στρώση καταϊφιού που έχουμε ήδη βάλει στο ταψάκι μας και καλύπτουμε με το υπόλοιπο καταϊφι.
Περιχύνουμε την επιφάνεια με λιωμένο βούτυρο και ψεκάζουμε με λίγο νεράκι. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει (περίπου 40 λεπτά).
Σε ένα κατσαρολάκι ετοιμάζουμε το σιρόπι μας σε χαμηλή φωτιά μέχρι να αφρίσει. Αφαιρούμε τον αφρό από το σιρόπι και περιχύνουμε το γαλακτομπούρεκο μόλις το βγάλουμε από το φούρνο.
Αφήνετε να σταθεί μερικές ώρες ώστε να απορροφηθεί το σιρόπι και σερβίρετε
Έφερα ένα ταψάκι σήμερα στο γραφείο κι εξαφανίστηκε σε χρόνο dt!