χορτοφαγία: στάση ζωήςΑποστολέας Θέμα: Παγίδα για τα άγρια ζώα η Εγνατία  (Αναγνώστηκε 1147 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος foxy vegan

  • Διαχειρίστρια
  • Addicted
  • *****
  • Μηνύματα: 8565
  • Φύλο: Γυναίκα
    • Ανθρωποι-Ζωα-Περιβαλλον: Ειμαστε ΕΝΑ
Παγίδα για τα άγρια ζώα η Εγνατία
« στις: Μάρτιος 24, 2009, 08:26:39 μμ »

Μετά τις αρκούδες, θύματα τροχαίων πέφτουν και οι λύκοι που διασχίζουν τον δρόμο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Φωτεινή Στεφανοπούλου
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 24 Μαρτίου 2009

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=4508659

Παγίδα θανάτου για τα άγρια ζώα αποδεικνύεται η Εγνατία. Μετά τις  αρκούδες που πέφτουν θύματα τροχαίων, ένας λύκος χτυπήθηκε επίσης  από διερχόμενο αυτοκίνητο στην περιοχή Γρεβενών.

Ένας αρσενικός λύκος παρασύρθηκε στην Εγνατία αφού είχε μπει στον αυτοκινητόδρομο υπερπηδώντας τον προστατευτικό φράχτη, ο οποίος σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις δεν έχει το κατάλληλο ύψος και ταυτόχρονα δεν είναι καλά στερεωμένος, με αποτέλεσμα τα άγρια ζώα να τον διαπερνούν και ο πληθυσμός τους να αποδεκατίζεται. Το νεκρό ζώο, που περιλαμβάνεται στα προστατευόμενα είδη, εντόπισε στο 7ο χιλιόμετρο του τμήματος Γρεβενά- Σιάτιστα ένας θηροφύλακας της κυνηγετικής ομοσπονδίας Μακεδονίας- Θράκης, ο οποίος ειδοποίησε την περιβαλλοντική οργάνωση Καλλιστώ. Όταν οι άνθρωποι της οργάνωσης έφτασαν στο σημείο της σύγκρουσης, το ζώο είχε ήδη περισυλλεγεί από τους υπεύθυνους συντήρησης της Εγνατίας Οδού. Διερευνώντας την περιοχή του δυστυχήματος, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο ενήλικος λύκος είχε προσπαθήσει να διασχίσει τον δρόμο για να τραφεί από σκοτωμένα ζώα που κείτονταν στο πλάι, έχοντας περάσει τον προστατευτικό φράχτη- που σε πολλά σημεία του είναι ασταθής, η πρόσφυσή του στο έδαφος χαλαρή με πολλά κενά και το ύψος του χαμηλό.

Δεκάδες περιστατικά
Όπως είπε στα «ΝΕΑ» ο υπεύθυνος της Καλλιστώ Νίκος Νικήσιανης, μόνο στην ίδια περιοχή έχουν καταγραφεί πέντε θανατηφόρα τροχαία τον τελευταίο χρόνο, ενώ σε ολόκληρο το οδικό δίκτυο της χώρας οι λύκοι που αποδεδειγμένα παρασύρθηκαν από αυτοκίνητα ανέρχονται σε αρκετές δεκάδες. Ωστόσο, όπως επισήμανε, τα καταγεγραμμένα περιστατικά είναι μόνο ένα μικρό δείγμα του τι πραγματικά συμβαίνει, δεδομένου ότι συχνά η οργάνωση δεν ενημερώνεται γι΄ αυτά, ενώ επιπλέον ο λύκος είναι πιο μικρόσωμο είδος σε σχέση με τις αρκούδες, οπότε εύκολα απομακρύνεται από το οδόστρωμα.

Παγίδα για την άγρια πανίδα έχει αποδειχτεί και το τμήμα Σιάτιστα- Κρυσταλλοπηγή, γεγονός που για τις περιβαλλοντικές οργανώσεις καταδεικνύει την αναγκαιότητα ενίσχυσης των προστατευτικών φραγμάτων και τη διαμόρφωση κατάλληλων τεχνικών περασμάτων, προτάσεις που έχουν επανειλημμένα θέσει στους αρμόδιους φορείς.

Αποδεκατίζονται από δηλητηριασμένα δολώματα


ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία της Καλλιστώ, ζουν περίπου 700 λύκοι, σε μικρές αγέλες των δύοτριών ζώων, στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας, σε έκταση 30.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Όπως ανέφερε στα «ΝΕΑ» ο κ. Νικήσιανης, ο πληθυσμός τους είναι σχετικά σταθερός, ενώ τα τελευταία 20 χρόνια σε περιοχές όπως στην Ευρυτανία έχει επανακάμψει, γεγονός που αποδίδεται κυρίως στη βελτίωση της ποιότητας του βιοτόπου για το είδος. Ωστόσο, σε άλλες περιοχές, και ιδιαίτερα στην οροσειρά της Πίνδου, ο πληθυσμός του λύκου έχει μειωθεί και αυτό που ανησυχεί τις περιβαλλοντικές οργανώσεις είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί τα κρούσματα θανάτωσης, είτε με πυροβόλα όπλα είτε με δηλητηριασμένα δολώματα. «Προφανώς οι δολοφονίες γίνονται για να αποφευχθούν οι ζημιές στην κτηνοτροφία. Γι΄ αυτό κι έχουμε επανειλημμένα πει ότι ο Ελληνικός Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων πρέπει να καλύπτει όλο το ποσό των ζημιών που προκαλεί η άγρια πανίδα και όχι μέρος του, όπως κάνει τώρα», τόνισε ο κ. Νικήσιανης. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 25% του πληθυσμού των λύκων χάνεται εξαιτίας του ανθρώπου.
Σεξισμός=Ρατσισμός=Σπισισμός
No one is free when others are oppressed.

 

Copyright © χορτοφαγία: στάση ζωής
Contact