Αν μας ενημέρωνε και για τα αρνητικά μιας βίγκαν διατροφής στις γάτες δεν θα φαινόταν τόσο διαφημίστικο αυτό το άρθρο. Επίσης μπορεί να συμφωνώ πως μια γάτα δεν είναι τόσο "φυσικό" (η λέξη μπαλαντερ) να τρώει σολωμό ας πούμε αλλά σίγουρα δεν βρίσκω καλύτερο να τρώει σόγια ή καλαμπόκι. Οι γάτες τρώνε περιστέρια δεν νομίζω οτι είναι τόσο περίεργο να φάνε κότες. Επίσης οι σκύλοι μπορούνε να φάνε μεγάλα ζώα, πολλοί βοσκοί σκοτώνουν τους σκύλους τους γιατί τους τρώνε τα πρόβατα. Άρα τα πρόβατα είναι "φυσική" τροφή.
Κάποτε είχα έναν γάτο με διαβήτη. Του έκανα ενέσεις ινσουλίνης. Του έδινα ειδική ξηρά τροφή για διαβητικές γάτες. Διάβασα αρκετά γιατί κανείς γιατρός δεν ήταν ενημερωμένος για τον διαβήτη των γατιών και έμαθα πως είναι συχνά αντιστρέψιμος. Όμως επειδή οι γάτες είναι σαρκοφάγες (καμία χέση με τους ινουίτ) δεν ανέχονται μεγάλη ποσότητα υδατανθράκων. Η λύση ήταν το σκέτο κρέας το οποίο τον τάισα για ένα διάστημα και ο διαβήτης έφυγε (με ενδεχόμενο να ξαναγυρίσει αν τον τάιζα βλακείες ή κορτιζόνη).
http://www.felinediabetes.com/diet.htmhttp://www.fabcats.org/owners/diabetes/info.htmlΤο να παίρνεις όλα τα συστατικά που χρειάζεσαι είναι ένα θέμα. Το άλλο είναι οι αναλογίες Ω3-Ω6, ποσοστό υδατανθράκων/πρωτείνης, αν μπορείς να διασπάσεις κάποια συστατικά ή να χωνέψεις καλά. Και αν σε βάθος χρόνου θα σου βγει σε καλό. Και η σπογκώδη εγκεφαλοπάθεια στις αγελάδες μπορεί να πάρει χρόνια να εκδηλωθεί. Επίσης αν η κακή διατροφή των ανθρώπων οδηγεί σε ένα κάρο αρρώστιες δεν νομίζω πως η φυτοφαγία και οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες (άσπρο ρύζι) στα σαρκοφάγα μπορεί να είναι ακίνδυνα.
Από wikipedia:
"Corn gluten meal is used as an inexpensive protein source for pet foods. However, some dogs and cats may develop an allergy to corn after eating CGM for an extended amount of time[citation needed]. It is an especially good source of the amino acid cysteine,[5] but must be balanced with other proteins for lysine. It is also used for livestock and poultry feeds."Ένα συχνό πρόβλημα στους σκύλους που οδηγεί και σε θάνατο είναι η συστροφή στομάχου. Αυτή συμβαίνει όταν εγκλωβίνεται αέρας στο στομάχι. Αυτό δεν συμβαίνει ποτέ σε σκύλους που δεν τρώνε ξηρά τροφή.
Από wikipedia:
"Some of the more widely acknowledged factors for developing bloat include increased age, breed, having a deep and narrow chest, stress, eating foods such as kibble that expand in the stomach, overfeeding, too much water consumption in a small period of time; before or after exercise and other causes of gastrointestinal disease and distress."Από
http://www.totallyrawdogfood.com:
"The key to preventing bloat and torsion is maintaining a healthy digestive system. Bloat and torsion is extremely rare in dogs that consume a high protein, raw meat based diet, containing less than 25% carbohydrates.""A 170% increase of GDV was found in dogs that consume, dry foods containing fat among the first four ingredients. The risk of GDV was increased 320% in dogs that consumed dry foods containing citric acid and that were moistened prior to feeding. Occurrences of GDV were also found when kibble was moistened prior to being fed. "
Δεν έχω κανένα πρόβλημα προσωπικά με τους συγκάτοικους μου που τρώνε ζώα, το μόνο που με πειράζει είναι οτι τρώνε ζώα από βιομηχανικά εκτροφεία. Άλλοι χαλιούνται και αν οι γάτες τους κυνηγάνε ποντίκια ή περιστέρια, εμένα αν ο γάτος μου πιάσει και φάει κάτι απλά δεν του βάζω κροκέτες (λες και θα ήταν καλύτερο να φάει αποξηραμένο πολτοποιημένο κοτόπουλο).