χορτοφαγία: στάση ζωής

Αποστολέας Θέμα: Vegan Κατοικίδια  (Αναγνώστηκε 14215 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Incognito

• Addicted
  • Φύλο: Γυναίκα
Απ: Vegan Κατοικίδια
« Απάντηση #30 στις: Ιούνιος 05, 2012, 01:12:23 μμ »
Αν μας ενημέρωνε και για τα αρνητικά μιας βίγκαν διατροφής στις γάτες δεν θα φαινόταν τόσο διαφημίστικο αυτό το άρθρο. Επίσης μπορεί να συμφωνώ πως μια γάτα δεν είναι τόσο "φυσικό" (η λέξη μπαλαντερ) να τρώει σολωμό ας πούμε αλλά σίγουρα δεν βρίσκω καλύτερο να τρώει σόγια ή καλαμπόκι. Οι γάτες τρώνε περιστέρια δεν νομίζω οτι είναι τόσο περίεργο να φάνε κότες. Επίσης οι σκύλοι μπορούνε να φάνε μεγάλα ζώα, πολλοί βοσκοί σκοτώνουν τους σκύλους τους γιατί τους τρώνε τα πρόβατα. Άρα τα πρόβατα είναι "φυσική" τροφή.

Κάποτε είχα έναν γάτο με διαβήτη. Του έκανα ενέσεις ινσουλίνης. Του έδινα ειδική ξηρά τροφή για διαβητικές γάτες. Διάβασα αρκετά γιατί κανείς γιατρός δεν ήταν ενημερωμένος για τον διαβήτη των γατιών και έμαθα πως είναι συχνά αντιστρέψιμος. Όμως επειδή οι γάτες είναι σαρκοφάγες (καμία χέση με τους ινουίτ) δεν ανέχονται μεγάλη ποσότητα υδατανθράκων. Η λύση ήταν το σκέτο κρέας το οποίο τον τάισα για ένα διάστημα και ο διαβήτης έφυγε (με ενδεχόμενο να ξαναγυρίσει αν τον τάιζα βλακείες ή κορτιζόνη).
http://www.felinediabetes.com/diet.htm
http://www.fabcats.org/owners/diabetes/info.html

Το να παίρνεις όλα τα συστατικά που χρειάζεσαι είναι ένα θέμα. Το άλλο είναι οι αναλογίες Ω3-Ω6, ποσοστό υδατανθράκων/πρωτείνης, αν μπορείς να διασπάσεις κάποια συστατικά ή να χωνέψεις καλά. Και αν σε βάθος χρόνου θα σου βγει σε καλό. Και η σπογκώδη εγκεφαλοπάθεια στις αγελάδες μπορεί να πάρει χρόνια να εκδηλωθεί. Επίσης αν η κακή διατροφή των ανθρώπων οδηγεί σε ένα κάρο αρρώστιες δεν νομίζω πως η φυτοφαγία και οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες (άσπρο ρύζι) στα σαρκοφάγα μπορεί να είναι ακίνδυνα.

Από wikipedia:
"Corn gluten meal is used as an inexpensive protein source for pet foods. However, some dogs and cats may develop an allergy to corn after eating CGM for an extended amount of time[citation needed]. It is an especially good source of the amino acid cysteine,[5] but must be balanced with other proteins for lysine. It is also used for livestock and poultry feeds."

Ένα συχνό πρόβλημα στους σκύλους που οδηγεί και σε θάνατο είναι η συστροφή στομάχου. Αυτή συμβαίνει όταν εγκλωβίνεται αέρας στο στομάχι. Αυτό δεν συμβαίνει ποτέ σε σκύλους που δεν τρώνε ξηρά τροφή.
Από wikipedia:
"Some of the more widely acknowledged factors for developing bloat include increased age, breed, having a deep and narrow chest, stress, eating foods such as kibble that expand in the stomach, overfeeding, too much water consumption in a small period of time; before or after exercise and other causes of gastrointestinal disease and distress."

Από http://www.totallyrawdogfood.com:
"The key to preventing bloat and torsion is maintaining a healthy digestive system. Bloat and torsion is extremely rare in dogs that consume a high protein, raw meat based diet, containing less than 25% carbohydrates."
"A 170% increase of GDV was found in dogs that consume, dry foods containing fat among the first four ingredients. The risk of GDV was increased 320% in dogs that consumed dry foods containing citric acid and that were moistened prior to feeding. Occurrences of GDV were also found when kibble was moistened prior to being fed. "

Δεν έχω κανένα πρόβλημα προσωπικά με τους συγκάτοικους μου που τρώνε ζώα, το μόνο που με πειράζει είναι οτι τρώνε ζώα από βιομηχανικά εκτροφεία. Άλλοι χαλιούνται και αν οι γάτες τους κυνηγάνε ποντίκια ή περιστέρια, εμένα αν ο γάτος μου πιάσει και φάει κάτι απλά δεν του βάζω κροκέτες (λες και θα ήταν καλύτερο να φάει αποξηραμένο πολτοποιημένο κοτόπουλο).

Αποσυνδεδεμένος Χλόη

• Addicted
« Απάντηση #31 στις: Ιούνιος 05, 2012, 02:45:31 μμ »
Μια γνωστή μου "ευαίσθητη"  έκλαιγε όταν ο γάτος της έπιανε πουλάκια.  Όχι μόνο έκλαιγε, αλλά τον μάλωνε, του φώναζε, και μετά του κρατούσε μούτρα.  Ναι δεν του μιλούσε καθόλου, ενώ έτρωγε την ωραιότατη μπριζόλα της. frustrated

• Addicted
« Απάντηση #32 στις: Ιούνιος 05, 2012, 03:21:07 μμ »
Μια γνωστή μου "ευαίσθητη"  έκλαιγε όταν ο γάτος της έπιανε πουλάκια.  Όχι μόνο έκλαιγε, αλλά τον μάλωνε, του φώναζε, και μετά του κρατούσε μούτρα.  Ναι δεν του μιλούσε καθόλου, ενώ έτρωγε την ωραιότατη μπριζόλα της. frustrated

Έπρεπε να την κλείσεις τιμωρία μόνη της στο δωμάτιο! :P

Αποσυνδεδεμένος giorgosdelta

• Πλήρες μέλος
  • Φύλο: Άντρας
    • facebook
« Απάντηση #33 στις: Ιούνιος 05, 2012, 04:48:47 μμ »
Πως θα καταφέρουμε να ταΐσουμε μια γάτα, άχυρο κι ένα πρόβατο, γάτες;

Αποσυνδεδεμένος xristoforos_

• Addicted
  • Φύλο: Άντρας
  • διάφανες αυλαίες
« Απάντηση #34 στις: Ιούνιος 05, 2012, 05:49:08 μμ »
inco, μετέφερα ένα άρθρο που διάβασα και μου φάνηκε ενδιαφέρον, δεν έχω ιδιαίτερη γνώση πάνω στο θέμα, ούτε κατοικίδιο ... :/

απλά συνεισέφερα στη κουβέντα :)

Αποσυνδεδεμένος go vegan

• Addicted
  • Question authority!
« Απάντηση #35 στις: Ιούνιος 05, 2012, 06:24:25 μμ »
inco, μετέφερα ένα άρθρο που διάβασα και μου φάνηκε ενδιαφέρον, δεν έχω ιδιαίτερη γνώση πάνω στο θέμα, ούτε κατοικίδιο ... :/

:D όπως κατάλαβες όμως η incognito έχει κάνει διατριβή πάνω στο θέμα! nanana

• Addicted
« Απάντηση #36 στις: Ιούνιος 05, 2012, 06:38:57 μμ »

:D όπως κατάλαβες όμως η incognito έχει κάνει διατριβή πάνω στο θέμα! nanana

Ε κουβέντα κάνουμε! :)

Αποσυνδεδεμένος Χλόη

• Addicted
« Απάντηση #37 στις: Ιούνιος 05, 2012, 08:46:56 μμ »

Έπρεπε να την κλείσεις τιμωρία μόνη της στο δωμάτιο! :P
Αν μπορούσα θα το είχα κάνει :D

Αποσυνδεδεμένος gypsy

• Θαμώνας
« Απάντηση #38 στις: Ιούνιος 05, 2012, 09:26:44 μμ »
Incognito αν ο σκυλος σου πηγαινε να πιασει μια γατα να τη φαει θα τον αφηνες; Σε ρωταω γιατι και εγω ειμαι πολυ μπερδεμενη με αυτά τα θέματα.. 

• Addicted
« Απάντηση #39 στις: Ιούνιος 05, 2012, 10:15:42 μμ »
Incognito αν ο σκυλος σου πηγαινε να πιασει μια γατα να τη φαει θα τον αφηνες; Σε ρωταω γιατι και εγω ειμαι πολυ μπερδεμενη με αυτά τα θέματα.. 

Αν ήθελε να την φάει ίσως, αλλά από οτι έχω δει σπάνια οι σκύλοι εντός πόλης σκοτώνουν γάτες για να τις φάνε. Ο γάτος μου όμως έχει πιάσει και φάει διάφορα και βρίσκω λάθος να με ενδιαφέρει αποκλειστικά για τις γάτες. Βέβαια επειδή έχω φροντίσει πολλές γάτες θα ήταν πολύ στενάχωρο να πρέπει να βλέπω κάποιον να τις κυνηγάει και να τις τρώει. Αλλά ούτε θα μου άρεσε να τον βλέπω να τρώει κότες ή κάτι άλλο όμως τον ταίζω η ίδια. Όμως έχω δει και άγνωστο σκύλο στον δρόμο να σκοτώνει γάτα και δεν μου έκανε κάποια εντύπωση. Βασικά αν είχα έναν σκύλο που έτρωγε γάτες στα σοβαρά, δεν θα τον είχα μέσα στο σπίτι θα μπορούσε να είναι ανεξάρτητος οπότε και δεν θα τον φρόντιζα ούτε θα με ενοιαζε τι κάνει.

Είναι και λίγο θέμα ταμπού γιατί σκέφτομαι πως κανονικά ένας σκύλος ιδανικά θα έπρεπε να κυνηγάει και να τρώει, αλλά σίγουρα επειδή οι περισσότεροι έχουμε προσωπικές σχέσεις με γάτες μας φαίνεται δύσκολο να τις σκεφτούμε ως φαί. Όμως εγώ κάποτε είχα χάμστερ (κάποτε που ήταν της μόδας  sigh) και είχα ρίξει μαύρο δάκρυ όταν πέθανε αλλά ξέρω οτι είναι απλά λογικό ο γάτος μου να τρώει ποντίκια και χαίρομαι όταν το κάνει γιατί αν καταφέρει να γίνει ανεξάρτητος δεν θα χρειάζεται να τον ταίζω εγώ ζώα (τα ποντίκια τα κυνηγάει αλλά θέλει και καναπέ για ύπνο!). Πιστεύω πρέπει να συνηδειτοποιούμε πως μπορούμε να έχουμε φίλους ζώα αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε οτι ενώ είναι άτομα μπορεί να είναι το φαί για άλλα άτομα.

Ο σκύλος μου btw είναι πολύ χαζοχαρούμενος για να κυνηγήσει γάτα και να την φάει το πολύ πολύ να την γλύψει! :P

Αποσυνδεδεμένος foxy vegan

• Διαχειρίστρια
  • Addicted
    • Ανθρωποι-Ζωα-Περιβαλλον: Ειμαστε ΕΝΑ
« Απάντηση #40 στις: Ιούνιος 06, 2012, 12:41:06 πμ »
Εμένα τα γατόνια μου είναι βίγκαν και τα πηγαίνουν περίφημα. Τα συγκεκριμένα είναι μόνο εντός σπιτιού. Η Σβουρίτα μου -που την πάτησε αυτοκίνητο- κυνηγούσε ελεύθερα έξω. Μόνο μία φορά έσωσα από τα δόντια της ένα μωρό ποντικάκι, αλλά δεν την μάλωσα κιόλας. Απλά επειδή έπαιζε μαζί του, δεν άντεξα και έγινα σωτήρας του. Καλά, δεν έπαθε και ψυχολογικά, βρήκε κάτι άλλο να παίξει. Πάντως κυκλοφορεί κολπάκι για να μην σκοτώνουν πουλιά (ειδικά στην Αμερική, από ό,τι έχω ψάξει, οι γάτες έχουν προκαλέσει αρκετά προβλήματα με αφανισμό τοπικών άγριων ωδικών πουλιών). http://www.catgoods.com/ (Αν και δεν νομίζω η Σβούρα μου να καθόταν να της βάλω τέτοιο πράγμα. Ήταν λίγο psychocat  :D )
Σεξισμός=Ρατσισμός=Σπισισμός
No one is free when others are oppressed.

Αποσυνδεδεμένος Χλόη

• Addicted
« Απάντηση #41 στις: Ιούνιος 06, 2012, 12:58:55 πμ »
Κι εγώ έχω γλυτώσει μια πανέμορφη πράσινη σαυρούλα απ'τα δόντια του γατούλη μου, και μετά ήταν πολύ θυμωμένος μαζί μου.  Με το δίκιο του, αλλά του είπα, ας κάνει ό,τι θέλει, αρκεί να μη βλέπω :D

Αποσυνδεδεμένος Alitakos

• Θαμώνας
    • Ζώα και Αυτοδιάθεση
« Απάντηση #42 στις: Ιούνιος 06, 2012, 12:07:49 μμ »
Εγώ πάλι είμαι σύμφωνος με την τοποθέτηση της incognito και θα συμφωνήσω πως ειλικρινά το μόνο πράγμα που με ενοχλεί στην
κατανάλωση κρέατος πάνω σε αυτά τα ζώα είναι πως κατά κύριο λόγο προέρχεται από βιομηχανικά εκτροφεία. Είχαμε κάνει στην αρχή
που είχαμε μαζέψει τον γάτο μας να τον "μαλώνουμε" που έτρωγε γυμνοσάλιαγκες στην αυλή και θεωρώ πως κάναμε λάθος. Ευτυχώς
δηλαδή που μας έγραφε στα γατίσια "τέτοια του" και δεν του δημιουργήθηκε κανά ψυχολογικό. Έχει κυνηγήσει και ποντικιά  και περιστέρια
μαζί με άλλες γάτες ή μονος του. Αυτό όμως που έχουμε παρατηρήσει κατά καιρούς είναι πως ειδικά τα ποντικιά επειδή τρέχουν γρήγορα
τα βλέπουν περισσότερο ως παιχνίδι παρά ως φαΐ (τους έχω δει δλδ να παρατάνε πολλά πτώματα χωρίς να τα καταναλώνουν) ενώ τα περιστέρια
τα τρώνε κανονικά. Άρα και πάλι δεν έχει λήξει 100 % αυτό το ζήτημα για εμάς, θέλει τουλάχιστον περισσότερη κουβέντα.

Επίσης, ένα άλλο ζήτημα το οποίο πρέπει να συζητήσουμε κάποια στιγμή είναι μέχρι που θέλουμε να φτάσει η διαχωριστική λογική μας κι αν πραγματικά
θέλουμε να οδηγηθούμε σε καταστάσεις αυτοδιάθεσης των τετράποδων φίλων μας με σποπό την πλήρη απελευθέρωση τους (τουλάχιστον αν είμαστε
διαθετειμένες να κάνουμε τα βήματα για κάτι τέτοιο και εκεί δεν βρίσκεται μονάχα το ζήτημα της διατροφής) η αν θέλουμε απλά να αναπαράγουμε τις  vegan
welfare αυταπάτες μας, διατηρώντας προβληματικές σχέσεις εξουσίας μας απέναντι τους χωρίς καμμία διάθεση και πρόσπάθεια για την αποδόμηση τους.
Τουλάχιστον ας μην καταστέλουμε τα όποια εναπομείναντα ένστικτα παρεμένουν σε αυτά τα ζώα.

Μια ερώτηση για το συνήγορο του διαβόλου: στην φύση άραγε θα σταματάγαμε τον λύγκα (αν είχαμε την δυνατότητα τουλάχιστον γιατί δεν την έχουμε τουλάχιστον χωρίς την χρήση κάποιου όπλου)
που σκοτώνει πολύ περισσότερα ζώα απ' όσα έχει ανάγκη για να τραφεί και τρέφεται πολλές φορές αποκλειστικά με  το αίμα τους και μετά τα παρατάει? Θα σταματάγαμε μια όμορφη αντιλόπη από τα δόντια ενός λιονταριού?

• Addicted
« Απάντηση #43 στις: Ιούνιος 06, 2012, 12:58:08 μμ »
Επίσης, ένα άλλο ζήτημα το οποίο πρέπει να συζητήσουμε κάποια στιγμή είναι μέχρι που θέλουμε να φτάσει η διαχωριστική λογική μας κι αν πραγματικά
θέλουμε να οδηγηθούμε σε καταστάσεις αυτοδιάθεσης των τετράποδων φίλων μας με σποπό την πλήρη απελευθέρωση τους (τουλάχιστον αν είμαστε
διαθετειμένες να κάνουμε τα βήματα για κάτι τέτοιο και εκεί δεν βρίσκεται μονάχα το ζήτημα της διατροφής) η αν θέλουμε απλά να αναπαράγουμε τις  vegan
welfare αυταπάτες μας, διατηρώντας προβληματικές σχέσεις εξουσίας μας απέναντι τους χωρίς καμμία διάθεση και πρόσπάθεια για την αποδόμηση τους.
Τουλάχιστον ας μην καταστέλουμε τα όποια εναπομείναντα ένστικτα παρεμένουν σε αυτά τα ζώα.

Νομίζω πως οι περισσότεροι απλά θέλουμε να φροντίζουμε αυτά τα ζώα γιατί μας κάνει να νιώθουμε καλά αυτό παρά μας ενδιαφέρει η απελευθέρωση τους. Ένας γάτος ευνουχισμένος και κλεισμένος επί 18 χρόνια μέσα σε ένα σπίτι βρίσκω δύσκολο να είναι αυτή η έκφραση της αυτοδιάθεσής του. Σίγουρα η πρόθεση είναι καλή όταν κάποιος προσπαθεί να βοηθήσει ένα ζώο, αλλά βρίσκω άκυρο να μιλάμε για αυτοδιάθεση και απελευθέρωση. Με προβληματίζει πως αυτό είναι και η θεωρία πολλών κτηνοτρόφων οτι φροντίζεις τα ζώα και αυτά σε ανταλλαγμα σου "δίνουν" τα προιόντα τους αλλά εντάξει τα έχεις και λίγο κλεισμένα. Η μόνη διαφορά με τα κατοικίδια είναι οτι οι βίγκανς δεν θα τα εμπορευόμαστε οικονομικά.

Αποσυνδεδεμένος blueheart