Σκόπευα να την ποστάρω λίγες μέρες αργότερα, γιατί την έχω σε ένα βιβλίο στο σπίτι -και έχω βγάλει και φωτογραφία που όμως θα πρέπει να την περάσω στον υπολογιστή και δεν μπορεί να γίνει άμεσα ούτε κι αυτό, αλλά σκέφτηκα μήπως ενδιαφέρεται κανείς να την φτιάξει για βασιλόπιτα! Οπότε κάνω τώρα ένα ποστ πολύ πρόχειρα, και αργότερα θα ακολουθήσει επίσημα η συνταγή από το βιβλίο, θα σας πω ακριβώς από πού είναι, θα βάλω και τη φωτό κλπ.
Είναι πορτοκαλόπιτα, πολύ εύκολη, την έφτιαξα χτες βράδυ για βασιλόπιτα.
3 ποτήρια αλεύρι
2 ποτήρια ζάχαρη
1 ποτήρι λάδι
2 ποτήρια πορτοκαλόζουμο
ξύσμα 1 λεμονιού + 2 πορτοκαλιών
1 κουταλ. γλυκού μαγειρική σόδα
1 κουταλ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 ρακοπότηρο κονιάκ
(κανέλα, γαρύφαλο, δε θυμάμαι αναλογίες, εγώ λόγω ομοιοπαθητικής δεν έβαλα, έβαλα μια βανίλια -μπορείτε να βάλετε μαστίχα, ή ό,τι άλλο θέλετε)
Αν χρειάζεστε πείτε μου και μπορώ να μάθω λεπτομέρειες -εγώ δε σημείωσα καθόλου χτες γιατί δε θα έβαζα έτσι κι αλλιώς, αλλά μπορώ να μάθω.Χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη.
Προσθέτουμε τη σόδα διαλυμένη στο πορτοκαλόζουμο (μη βάλετε όλη τη σόδα στο ποτήρι το γεμάτο γιατί θα ξεχειλίσει, χρησιμοποιήστε ένα άλλο ποτήρι και κάνετέ το σε δόσεις, λίγο πορτοκάλι με σόδα, μετά άλλο λίγο κ.ο.κ.)
Προσθέτουμε το ξύσμα, το μπέικιν διαλυμένο στο κονιάκ, την κανέλα-γαρύφαλο(ή ό,τι βάλετε), και τέλος το αλεύρι.
Ανακατεύουμε, αδειάζουμε σε λαδωμένο ταψί, το βάζουμε σε προθερμασμένο μέτριο φούρνο (κάτι λιγότερο από 200 βαθμούς) και ψήνουμε περίπου μία ώρα (μέχρι να βγαίνει το μαχαίρι καθαρό, εμένα ήταν έτοιμη στα 50 λεπτά.)
Άμα θέλετε να την κάνετε βασιλόπιτα, βάζετε το φλουρί. Εγώ δεν το έβαλα στη ζύμη, αλλά αφού ψήθηκε, χρησιμοποίησα ένα μεγαλύτερο ταψί, την καπάκωσα ώστε να τη γυρίσω ανάποδα, έβαλα το φλουρί και την ξαναγύρισα. Μετά έβαλα από πάνω ζάχαρη άχνη, και μπορείτε να γράψετε ό,τι θέλετε από πάνω με οδοντογλυφίδα ή με αμύγδαλα κλπ. Επίσης μπορείτε στη ζύμη να βάλετε και καρύδια χοντροκομμένα. (Ήθελα να βάλω αλλά το ξέχασα :
