χορτοφαγία: στάση ζωής



Αποστολέας Θέμα: Πορτοκαλόπιτα (κατάλληλη και για βασιλόπιτα!)  (Αναγνώστηκε 1844 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

aliena

  • Επισκέπτης
Πορτοκαλόπιτα (κατάλληλη και για βασιλόπιτα!)
« στις: Δεκέμβριος 31, 2008, 12:52:37 μμ »
Σκόπευα να την ποστάρω λίγες μέρες αργότερα, γιατί την έχω σε ένα βιβλίο στο σπίτι -και έχω βγάλει και φωτογραφία που όμως θα πρέπει να την περάσω στον υπολογιστή και δεν μπορεί να γίνει άμεσα ούτε κι αυτό, αλλά σκέφτηκα μήπως ενδιαφέρεται κανείς να την φτιάξει για βασιλόπιτα! Οπότε κάνω τώρα ένα ποστ πολύ πρόχειρα, και αργότερα θα ακολουθήσει επίσημα η συνταγή από το βιβλίο, θα σας πω ακριβώς από πού είναι, θα βάλω και τη φωτό κλπ.

Είναι πορτοκαλόπιτα, πολύ εύκολη, την έφτιαξα χτες βράδυ για βασιλόπιτα.

3 ποτήρια αλεύρι
2 ποτήρια ζάχαρη
1 ποτήρι λάδι
2 ποτήρια πορτοκαλόζουμο
ξύσμα 1 λεμονιού + 2 πορτοκαλιών
1 κουταλ. γλυκού μαγειρική σόδα
1 κουταλ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 ρακοπότηρο κονιάκ
(κανέλα, γαρύφαλο, δε θυμάμαι αναλογίες, εγώ λόγω ομοιοπαθητικής δεν έβαλα, έβαλα μια βανίλια -μπορείτε να βάλετε μαστίχα, ή ό,τι άλλο θέλετε)
Αν χρειάζεστε πείτε μου και μπορώ να μάθω λεπτομέρειες -εγώ δε σημείωσα καθόλου χτες γιατί δε θα έβαζα έτσι κι αλλιώς, αλλά μπορώ να μάθω.

Χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη.
Προσθέτουμε τη σόδα διαλυμένη στο πορτοκαλόζουμο (μη βάλετε όλη τη σόδα στο ποτήρι το γεμάτο γιατί θα ξεχειλίσει, χρησιμοποιήστε ένα άλλο ποτήρι και κάνετέ το σε δόσεις, λίγο πορτοκάλι με σόδα, μετά άλλο λίγο κ.ο.κ.)
Προσθέτουμε το ξύσμα, το μπέικιν διαλυμένο στο κονιάκ, την κανέλα-γαρύφαλο(ή ό,τι βάλετε), και τέλος το αλεύρι.
Ανακατεύουμε, αδειάζουμε σε λαδωμένο ταψί, το βάζουμε σε προθερμασμένο μέτριο φούρνο (κάτι λιγότερο από 200 βαθμούς) και ψήνουμε περίπου μία ώρα (μέχρι να βγαίνει το μαχαίρι καθαρό, εμένα ήταν έτοιμη στα 50 λεπτά.)

Άμα θέλετε να την κάνετε βασιλόπιτα, βάζετε το φλουρί. Εγώ δεν το έβαλα στη ζύμη, αλλά αφού ψήθηκε, χρησιμοποίησα ένα μεγαλύτερο ταψί, την καπάκωσα ώστε να τη γυρίσω ανάποδα, έβαλα το φλουρί και την ξαναγύρισα. Μετά έβαλα από πάνω ζάχαρη άχνη, και μπορείτε να γράψετε ό,τι θέλετε από πάνω με οδοντογλυφίδα ή με αμύγδαλα κλπ. Επίσης μπορείτε στη ζύμη να βάλετε και καρύδια χοντροκομμένα. (Ήθελα να βάλω αλλά το ξέχασα   ::))

aliena

  • Επισκέπτης
Απ: Πορτοκαλόπιτα (κατάλληλη και για βασιλόπιτα!)
« Απάντηση #1 στις: Δεκέμβριος 31, 2008, 12:57:33 μμ »
Ά, ξέχασα: Είναι και υγρή  ;D  ;D χαχχαχχαχα

(...με την καλή έννοια, χμ-χμ..  angel  ;D)

aliena

  • Επισκέπτης
Απ: Πορτοκαλόπιτα (κατάλληλη και για βασιλόπιτα!)
« Απάντηση #2 στις: Δεκέμβριος 31, 2008, 01:08:40 μμ »
χαχαχαχα!! Κάτι η μπουγάτσα, κάτι τα υγρά τα κέηκ, γίνανε τα "γλυκά & ροφήματα" ανοιχτά μόνο στα μέλη και ησυχάσαμε! Μπορούμε να εκφραζόμαστε ελεύθερα! Άμα πια, επιτέλους!  ;D Μα να μην μπορείς να πεις ένα κέηκ υγρό εδώ μέσα!  :P  ;D

Αποσυνδεδεμένος elsa

  • Συντονίστρια
  • Addicted
  • *****
  • Μηνύματα: 6819
  • Φύλο: Γυναίκα
  • Αποσυντονίστηκα...
    • elsa's blog
Απ: Πορτοκαλόπιτα (κατάλληλη και για βασιλόπιτα!)
« Απάντηση #3 στις: Δεκέμβριος 31, 2008, 01:44:25 μμ »

Φαίνεται πολύ νόστιμη, Αλιένα ! Ευχαριστούμε!
(Πάντα μου άρεσαν τα λίγο υγρά κέικ και τσουρέκια)  ;)

Αποσυνδεδεμένος Veggie Wedgie

  • www.veggie-wedgie.com
  • Θαμώνας
  • *****
  • Μηνύματα: 911
  • Φύλο: Γυναίκα
    • VeggieWedgie
Απ: Πορτοκαλόπιτα (κατάλληλη και για βασιλόπιτα!)
« Απάντηση #4 στις: Δεκέμβριος 31, 2008, 02:20:23 μμ »
Τα υγρά κεϊκ είναι τα καλύτερα!ωραία φένεται η συνταγή σου...
I wake to see the world go wild.

aliena

  • Επισκέπτης
Απ: Πορτοκαλόπιτα (κατάλληλη και για βασιλόπιτα!)
« Απάντηση #5 στις: Ιανουάριος 08, 2009, 10:15:09 μμ »
Η επίσημη συνταγή από το βιβλίο "Ψωμί και γλυκίσματα των Ελλήνων", Νίκου & Μαρίας Ψιλάκη :

Πορτοκαλόπιτα

1 ποτήρι ελαιόλαδο
1,5 ποτήρι ζάχαρη
ξύσμα 2 πορτοκαλιών και 1 λεμονιού
1 ποτήρι πορτοκαλόζουμο
1 κουταλάκι σόδα
1/2 ποτήρι νερό χλιαρό
1/2 κιλό αλεύρι
1 κουταλιά μπείκιν πάουντερ
1 ποτήρι καρύδια κοπανισμένα (προαιρετικά)

Χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη και προσθέτουμε το ξύσμα, τη σόδα διαλυμένη στο πορτοκάλι, την μπέικιν πάουντερ διαλυμένη στο νερό, το αλεύρι και τα καρύδια. Αδειάζουμε το χυλό σε λαδωμένο ταψί Νο 24 και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 45 λεπτά περίπου.

- - - - - - - - - -

Τελικά δεν έχει κανελο-γαρύφαλα η συνταγή, ήταν στη version της μαμάς μου.
Είναι πάρα πολύ εύκολη!!!! Εγώ έκανα την πρώτη εκδοχή, (έχει μια μικρή διαφοροποίηση από την "κανονική"), και βγήκε πάρα πολύ νόστιμη!!!!

Τη χρησιμοποίησα για βασιλόπιτα:


 

Copyright © χορτοφαγία: στάση ζωής