Συνταγή της Αγλαΐας Κρεμέζη, από
εδώ.
Συστατικά: 4 φλιτζάνια νερό
1 φλιτζάνι φακές, καθαρισμένες και πλυμένες
1 φύλλο δάφνη
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι τριμμένο κρεμμύδι
1/2-1 κουτ. γλυκού μπούκοβο
3 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών
Αλάτι
1/3 φλιτζανιού ψιλή μανέστρα (κριθαράκι) ή σπασμένο φιδέ
Μαύρο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1/4 φλιτζανιού φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο και 4 κλωνάρια για γαρνίρισμα
Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Ξίδι βαλσάμικο Καλαμάτας
Οδηγίες: Σε μεγάλη κατσαρόλα βάλτε το νερό, τις φακές και το φύλλο δάφνης να πάρουν βράση. Χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε να σιγοβράσουν περίπου 20 λεπτά, ώσπου οι φακές να μαλακώσουν. Στραγγίστε, κρατώντας ένα φλιτζάνι από το ζουμί. Πετάξτε τη δάφνη, και σκουπίστε την κατσαρόλα με χαρτί κουζίνας.
Στη στεγνή κατσαρόλα βάλτε λάδι, και σε μέτρια φωτιά σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει, προσθέτοντας και το μπούκοβο, 5 λεπτά περίπου. Βάλτε και τις φακές και συνεχίστε το σοτάρισμα 1 λεπτό ακόμη. Προσθέστε το ζουμί που κρατήσατε, το ζωμό κότας ή λαχανικών, και αλάτι. Όταν πάρει βράση, χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε τη σούπα να σιγοβράσει 10-15 λεπτά.
Δυναμώστε τη φωτιά να πάρει ξανά ζωηρή βράση η σούπα, και προσθέστε τη μανέστρα ή το φιδέ. Βράστε σε χαμηλή φωτιά 5-10 λεπτά, μέχρι η τα ζυμαρικά να γίνουν al dente. Δοκιμάστε και διρθώστε τη γεύση, προσθέτοντας μαύρο πιπέρι και αλάτι, αν χρειάζεται. Ρίξτε και το δυόσμο στην κατσαρόλα, και ανακατέψτε τη σούπα.
Σερβίρετε τις φακές πολύ ζεστές σε γαβάθες, περιχύνοντας με λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και ξύδι, και στολίζοντας με φύλλα δυόσμο.
