χορτοφαγία: στάση ζωής



Αποστολέας Θέμα: Εξωτικό φακόρυζο  (Αναγνώστηκε 2839 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος mazikeen

  • Addicted
  • ******
  • Μηνύματα: 2702
  • Φύλο: Γυναίκα
Εξωτικό φακόρυζο
« στις: Ιανουάριος 06, 2009, 04:52:00 μμ »
Συνταγή της Έφης Γιαλούση από το περιοδικό Γαστρονόμος

http://trans.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_qsite7_1_24/11/2008_257427

Υλικά:


1½ φλιτζ. τσαγιού (300 γρ.) φακές χοντρές πλυμένες και στραγγισμένες
2½ φλιτζ. τσαγιού νερό
1/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
3 σποράκια κάρδαμου
1 κουτ. γλυκού σποράκια κύμινου
2 κουτ. γλυκού σποράκια κόλιαντρου
1 κουτ. γλυκού κουρκουμάς σε σκόνη
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
2 φύλλα δάφνης
1 κουτ. σούπας τζίντζερ
φρέσκο τριμμένο
1/3 κουτ. γλυκού μπούκοβο (προαιρετικά)
αλάτι, πιπέρι
ελαιόλαδο έξτρα

Για το ρύζι
2 φλιτζ. τσαγιού (400 γρ.) ρύζι μπασμάτι
4 φλιτζ. τσαγιού νερό

Οδηγίες:


Τοποθετούμε τα μπαχαρικά (κάρδαμο, κύμινο, κόλιαντρο, κουρκουμά) σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και τα ψήνουμε στεγνά σε χαμηλή φωτιά μέχρι να «σκάσει» το άρωμά τους. Στη συνέχεια, τα κοπανίζουμε στο γουδί ή στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν σκόνη.

Ζεσταίνουμε 1 κουταλιά της σούπας από το μετρημένο ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το τζίντζερ και το μπούκοβο (αν βάλουμε). Ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να μαραθούν ελαφρά χωρίς να καούν. Προσθέτουμε τα κοπανισμένα μπαχαρικά και τη δάφνη. Ανακατεύουμε για 1 λεπτό, δυναμώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε τις φακές, το νερό και αλάτι. Μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 35 λεπτά, ανακατεύοντας πού και πού μέχρι να μαλακώσουν οι φακές και να εξατμιστούν τα υγρά.

Ρύζι: Παράλληλα, ξεπλένουμε το ρύζι με μπόλικο κρύο νερό. Το βάζουμε σε μέτρια κατσαρόλα μαζί με το νερό και ανακατεύουμε. Μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και αφήνουμε για 12 λεπτά μέχρι να μαλακώσει και να εξατμιστεί όλο το νερό.

Φακόρυζο: Οταν οι φακές είναι έτοιμες ρίχνουμε το λεμόνι, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 3 - 4 λεπτά μέχρι να χυλώσουν. Πασπαλίζουμε με πιπέρι φρεσκοτριμμένο, ανακατεύουμε ελαφρά και αφαιρούμε τα φύλλα δάφνης. Σερβίρουμε τις φακές πάνω από το ρύζι, περιχύνουμε με έξτρα ωμό ελαιόλαδο και σερβίρουμε.

"Futurama is brought to you by: Glagnar's Human Rinds - It's a buncha, muncha, cruncha... human" - Futurama

aliena

  • Επισκέπτης
Απ: Εξωτικό φακόρυζο
« Απάντηση #1 στις: Ιανουάριος 06, 2009, 06:45:18 μμ »
χε-χε, έτσι, έτσι, το πιάσαμε το υπονοούμενο, δεν είναι ένα οποιοδήποτε φακόρυζο, είναι ένα εξωτικό φακόρυζο!  ;)

Ευχαριστούμε πολύ, ωραίο φαίνεται!  :)

 

Copyright © χορτοφαγία: στάση ζωής