Συνταγή της Εύης Βουτσινά, δημοσιευμένη στο περιοδικό Γαστρονόμος.
Υλικά:
1/2 κιλό φασόλια γίγαντες, μουλιασμένοι αποβραδίς
750 γρ. αρωματικά χόρτα (πράσα, σπανάκι, λάπαθα, καυκαλίθρες, τσουκνίδες, άνηθος, φρέσκα κρεμμυδάκια και σκόρδάκια, κ.λ.π.)
1 φλυτζάνι πολτός ντομάτας
3/4 φλυτζανιού τσαγιού ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Οδηγίες:
Βράζουμε τους γίγαντες σε ελαφρώς αλατισμένο νερό, μέχρι να μαλακώσουν. Στο μεταξύ, πλένουμε και κόβουμε τα χόρτα που επιλέξαμε. Ζεματάμε όλα τα χόρτα για 1 λεπτό σε κατσαρόλα με καπάκι, και την αφήνουμε κλειστή εκτός φωτιάς για λίγο. Απλώνουμε τους στραγγισμένους γίγαντες σε ένα ταψί, προσθέτουμε τα χόρτα με λίγο από το ζουμί τους, το λάδι και τη ντομάτα. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά. Τα υγρά πρέπει να σκεπάζουν ίσα ίσα το φαγητό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς C για μία ώρα.