χορτοφαγία: στάση ζωής



Αποστολέας Θέμα: Ναξιώτικη πίτα με σέσκουλα  (Αναγνώστηκε 1834 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος mazikeen

  • Addicted
  • ******
  • Μηνύματα: 2702
  • Φύλο: Γυναίκα
Ναξιώτικη πίτα με σέσκουλα
« στις: Ιανουάριος 05, 2009, 07:53:37 μμ »
Συνταγή από την Εύη Βουτσινά, δημοσιευμένη στο περιοδικό Γαστρονόμος.

Υλικά:


Για τη γέμιση:

4 κιλά σέσκουλα
1 ματσάκι άνηθος, ψιλοκομμένος
1 ματσάκι μάραθος, ψιλοκομμένος
2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1 φλυτζανάκι άσπρο ρύζι
2 φλυτζάνια τσαγιού σταφίδες
1/2 φλυτζάνι τσαγιού λάδι
1 κουταλιά ζάχαρη
1 κουταλάκι αλάτι
1-1,5 κουταλάκι κανέλα
Λίγο σουσάμι

Για το φύλλο:

600-700γρ. αλεύρι
1 κουταλιά ελαιόλαδο
1/2 κουταλάκι αλάτι
Χλιαρό νερό

Οδηγίες

Για τη γέμιση:

Πλένουμε τα χόρτα και τα ζεματίζουμε σε μία μεγάλη κατσαρόλα με νερό για 1 λεπτό, και μετά τα σουρώνουμε. Όταν κρυώσουν λίγο, τα κόβουμε σε κομμάτια, και τα αφήνουμε να στραγγίσουν τα υγρά τους. Στο μεταξύ, σωτάρουμε τα κρεμμύδια στο λάδι μέχρι να μαλακώσουν λίγο. Προσθέτουμε τα σέσκουλα, τον άνηθο, το μάραθο και τα κρεμμυδάκια και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε το ρύζι, ανακατεύουμε και κλείνουμε τη φωτιά. Προσθέτουμε τις σταφίδες, τη ζάχαρη και το αλάτι, ανακατεύουμε, και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.

Για το φύλλο:

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπωλ και προσθέτουμε όσο νερό χρειαστεί για να γίνει μία ελαστική ζύμη. Σκεπάζουμε το μπωλ με μία πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να "ξεκουραστεί" για 15 λεπτά. Κατόπιν, την χωρίζουμε σε 2 κομμάτια, το ένα μεγαλύτερο από το άλλο. Ανοίγουμε φυλλό με το μεγάλο κομμάτι της ζύμης, και το απλώνουμε στο λαδωμένο ταψί που έχουμε ετοιμάσει, έτσι ώστε να καλύπτεται ο πάτος και τα πλαϊνά, και να περισσεύει και από γύρω φύλλο. Πασπαλίζουμε τον πάτο με λίγη κανέλλα και στρώνουμε το 1/3 της γέμισης. Ξαναπασπαλίζουμε με λίγη κανέλα, και απλώνουμε άλλο 1/3 της γέμισης, και επαναλαμβάνουμε άλλη μία φορά. Ανοίγουμε και το δεύτερο φύλλο και το στρώνουμε πάνω στην πίτα. Γυρίζουμε τις άκρες του κάτω φύλλου που έχουν περισσέψει και τις διπλώνουμε για να κλείσουμε την πίτα. Αλείφουμε την επιφάνεια με λάδι, πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C περίπου 1 ώρα.
"Futurama is brought to you by: Glagnar's Human Rinds - It's a buncha, muncha, cruncha... human" - Futurama

 

Copyright © χορτοφαγία: στάση ζωής
Contact