Σήμερα -όπως και πέρσι- φτιάξαμε και κόψαμε στο στέκι την βίγκαν βασιλόπιτα. Ως ένδειξη σεβασμού στη «διαφορετικότητα» μου. :*
Πέρσι η πρωτοβουλία ήταν μιας συντρόφισσας για να μου κάνει ὲκπληξη, αλλά φέτος μαζευτήκαμε 2-3 άτομα και την φτιάξαμε όλοι μαζί, οπότε ανεβάζω και την συνταγή. Βγήκε τέλεια!!
Εγώ θα την κάνω και για κέικ για πρωινό! Δεν έμεινε ψίχουλο και ήταν κοινή ομολογία ότι η βίγκαν είναι πολύ πιο νόστιμη από την άλλη!
Υλικά για τη ζύμη- 1/2 κιλ. Φαρινάπ
- 3/4 φλιτζανιού ζάχαρη
- 1/2 λίτρο φρεσκοστιμμένο χυμό ποτροκάλι
- 1 κ.γ ξύσμα πορτικαλόφλοδα
- 1+1/2 κ.γ κανέλα
- 1/2 κ.γ γαρίφαλο τριμμένο
- 1/8 μαχλέπι*
- 1/8 μαστίχα (κρύσταλλοι)*
- 1 φλιτζάνι (200ml περίπου) ελαιόλαδο
- 1 κ.σ σιμιγδάλι (γεμάτο-γεμάτο!!!)
- 1 πρέζα αλάτι (μην πάει ο νους σας στο κακό, λίγο με τα δαχτυλάκια εννοώ!
) - 70gr σταφίδες
- 150gr καρύδια (σπασμένα σε μεγαλούτσικα κομμάτια)
- 3 σφινάκια αλκοόλ εσπεριδοειδών (εγώ έβαλα Koum-Kouat, ιδανικά πάει λικέρ πορτοκάλι ή μανταρίνι. Ή και κονιάκ που πάει παντού.)
Το αποτέλεσμα πρέπει να είναι ένας παχύρρευστος χυλός.*Το μαχλέπι και η μαστίχα πρέπει να χτυπηθούν στο γουδί. Για να σπάσουν πιο εύκολα τα χτυπάμε μαζί με λίγη ζάχαρη.
Υλικά για το γλάσο- 1/2 λίτρο χυμό πορτοκάλι
- 1/2 κ.γ ξύσμα πορτοκάλι
- 2 κ.σ ζάχαρη
- 1 σφινάκι από το ίδιο αλκοόλ που χρησιμοποιήσαμε για τη ζήμη
ΕκτέλεσηΠανεύκολη! Χτυπάω τη ζάχαρη με το λάδι για να λιώσει (εγώ χειροκίνητα σε μπόλ, αλλά μάλλον και σε multi η ίδια φάση είναι), προσθέτω πρώτα τα υπόλοιπα
υγρά και ανακατεύω, μετά τα
στερεά και ανακατεύω. Όπως προείπα το αποτέλεσμα πρέπει να είναι ένας παχύρρευστος χυλός. Αν δεν είναι, έχω κάνει μ@λ@κί@ στη δοσολογία, οπότε παίζω με αλεύρι ή χυμό πορτοκάλι για να το διορθώσω!

Αλείφω το ταψί με λάδι και πασπαλίζω 1 κ.σ σιμιγδάλι, για να μην κολλήσει η πίτα.
Έχω προθερμάνει τον φούρνο στους 200 για 5 λεπτά. Κατεβάζω στους 180 και ψήνω για 35-45 λεπτά
χωρίς αέρα, στη ρύθμιση πάνω-κάτω.
Τσεκάρω αν είναι έτοιμο με τον mainstream τρόπο, χώνοντας το μαχαίρι στην μέση της πίτας. Αν βγεί υγρό θέλει κι άλλο, αν είναι στεγνό είναι οκ η πίτα, έτοιμη.
Το γλάσο το βράζω σε
αντικολλητικό τηγάνι. Όλα τα υλικά μαζί, γύρω στα 7 λεπτά, με διαρκές ανακάτεμα, μέχρι να γίνει παχύρρευστο.
Περιμένω να κρυώσει η πίτα και μετά αλείφω το γλάσο από πάνω, για να μη το απορροφήσει.Πέρσι τον στολισμό (τη χρονιά) τον είχαμε κάνει με φλούδα πορτοκαλιού, φέτος το κάναμε με γλυκό σταφύλι που είχαμε έτοιμο!

Πήγαινε-πήγαινε!