χορτοφαγία: στάση ζωής



Αποστολέας Θέμα: Η Μπουγάτσα!!!  (Αναγνώστηκε 3013 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Veggie Wedgie

  • www.veggie-wedgie.com
  • Θαμώνας
  • *****
  • Μηνύματα: 911
  • Φύλο: Γυναίκα
    • VeggieWedgie
Η Μπουγάτσα!!!
« στις: Δεκέμβριος 23, 2008, 05:33:22 μμ »
Λοιπόν σήμερα έφτιαξα την μπουγάτσα!Είμαι άρρωστη από το σαβαττοκύριακο, αλλά με κηνυγούσε και είπα να την κάνω!Δεν την έχω βάλει ακόμη στο μπλογκ μου, και ίσως να μη τη βάλω καθόλου και να την κρατήσω για το βιβλίο μου με τις συνταγές!Δυστυχώς δεν πρόλαβα να βγάλω ούτε φωτογραφία γιατί μεχρι να κρυώσει, βράδιασε...Όμως σας την δίνω εδώ 'εμπιστευτικά' στο φόρουμ να γίνετε και τέστερς των συνταγών μου!Να μου πείτε αν κάτι θέλει άλλαγμα ή όχι. Γενικά πέτυχε πολύ στην γεύση, φοβάμαι ότι η κρέμα είναι λίγο πιο ρευτή από ότι θα έπρεπε αλλά ίσως να σφίξει κιάλλο όσο κάθεται.Αλλιώς θα βάλουμε λίγο περισσότερο κορν-φλουρ.
Η μυστική συνταγή της μπουγάτσας ακολουθεί!

-6 κούπες γάλα σόγιας
-ξύσμα από ένα λεμόνι
-1 κούπα σιρόπι αγαύης [εννοείται μπορείτε να βάλετε και ζάχαρη, όποιοι την καταναλώνουν]
-4 κ.σ. αμυγδαλοβούτυρο από το άσπρο που είναι από άψητα αμύγδαλα
-3/4 της κούπας ψιλό σιμιγδάλι
-1/2 κλαράκι βανίλιας
-2 κ.σ. κορνφλουρ [δοκιμάστε και με 3 για πιο σφηχτό αποτέλεσμα]
-8 φύλλα για πίτα
-5κ.σ. λιωμένη μαργαρίνη για τα φύλλα

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα σόγιας, το σιμιγδάλι, το σιρόπι αγαύης, τη βανίλια [ανοιγμένη κατά μήκος με μαχαίρι για να βγαίνουν τα σποράκια]το ξύσμα λεμονιού και το αμυγδαλοβούτυρο. Ανακατεύουμε με σύρμα και αφήνουμε να πάρει μια βράση-προσοχή μη καεί το γάλα, ανακατεύουμε συχνά. Πέρνουμε με μια κουτάλα λίγο από το μείγμα και το βάζουμε σε ένα μπολάκι, μαζί με το κορν φλουρ και το χτυπάμε μέχρι να διαλυθεί τελείως και να μην έχει σβόλους. Το ρίχνουμε πίσω στην κατσαρόλα, απομακρύνουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε συνέχεια, επιστέφουμε πάνω στο κλειστό ζεστο μάτι και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει-περίπου πέντε με 7 λεπτά.  Σε αυτή τη φάση είναι καλύτερα να περιμένουμε να κρυώσει λίγο η κρέμα για να μη λιώσουν τα κάτω φύλλα από την κρέμα. Θα έλεγα καμιά ώρα, αλλά εγώ δεν περίμενα κακώς. Μόλις περάσει μια ώρα,Βουτυρώνουμε με ένα πινέλο ένα ταψί μεσαίου μεγέθους και βάζουμε το πρώτα φύλλο. Βουτυρώνουμε και συνεχίζουμε έτσι μέρι να έχουμε 4 φύλλα. Χύνουμε την κρέμα μέσα στο ταψί και συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία βουτυρώματος με τα 4 φύλλα από πάνω. Ψήνουμε σε 180 βαθμούς για 20-25 λεπτά και πριν κόψουμε περιμένουμε μέχρι να κρυώσει εντελώς για να σφίξει πάλι η κρέμα! Καλή όρεξη
Αυτάααααα...Περιμένω σημειώσεις...
*Επίσης παρακαλώ να μην ανατυπωθεί πουθενά αυτή η συνταγή είτε στο ιντερνετ είτε γραπτά, εκτός εάν τη βάλω στο μπλογκ μου, που τότε με λινκ και αναφορά πάντα στο πρωτότυπο ποστ, και με την άδεια μου πρώτα. [δεν πιστεύω ότι θα κλέψει κανείς τη μπουγάτσα, αλλά είμαι υποχρεωμένη να το βάλω αυτό για ευνόητους λόγους εφόσον η συνταγή δεν έχει ανέβει στη σελίδα μου]
I wake to see the world go wild.

Αποσυνδεδεμένος Δεινομάχη

  • Addicted
  • ******
  • Μηνύματα: 2283
  • κάνε κάτι μικρό σήμερα, αντί να σκέφτεσαι αιωνίως
Απ: Η Μπουγάτσα!!!
« Απάντηση #1 στις: Δεκέμβριος 23, 2008, 06:15:39 μμ »
Vedgie Wedgie, είσαι θησαυρός!

Θα τη δοκιμάσω το συντομότερο - αν όλα πάνε καλά, σημερα το βραδυ!

καμμιά ιδέα με τι να υποκαταστήσω το αμυγδαλοβούτυρο? (δεν έχω..) - χτυπημένα κάσιους με λίγο ελαιόλαδο, ίσως?

και το σιρόπι αγαύης, σε τι αναλογία αντικαθίσταται από καστανη ζάχαρη;

Μην ανησυχείς για το copyright (τουλάχιστον όχι από μένα). Αλλά αυτό το section του forum είναι ελευθερο σε όλους, και δεν ξέρω αν καλύπτεσαι...

Σε ευχαριστώ πολύ....
Περαστικά σου! (νομίζω με τέτοια μπουγάτσα δεν θα αργήσεις πολύ να γίνεις καλά)

A small change in my life today is better than ages of well-intentioned thinking.

Αποσυνδεδεμένος Veggie Wedgie

  • www.veggie-wedgie.com
  • Θαμώνας
  • *****
  • Μηνύματα: 911
  • Φύλο: Γυναίκα
    • VeggieWedgie
Απ: Η Μπουγάτσα!!!
« Απάντηση #2 στις: Δεκέμβριος 23, 2008, 06:28:56 μμ »
Ε ας είναι ελεύθερο, εγώ τα γράφω και όποιος ευαισθητοποιείται οκ...εκτός αν μπορεί η φόξυ να το κάνει να φένεται μόνο σε όσους είναι μέλη. Λοιπόν για το αμυγδαλοβούτυρο, σου προτείνω να αγοράσεις-η άλλο βούτυρο [όχι φιστίκι όμως] και από άψητο κάσιους κάνει.[γενικά ότι δεν έχει πολύ δυνατή γεύση] Απλά το λέω επειδή είναι μια πολυ απαλή και πηχτή κρέμα και δλινει πλούσια υφή, χωρίς κομματάκια!. Σχεδόν σε όλα τα βιολογικά έχει άσπρο αμυγδαλοβούτυρο!Εγώ το πήρα από το πράσινο ,αλλα το βλέπω παντού. Αν μπορείς να το κάνεις να έχει την υφή ρευστού φυστικοβούτυρου, αλλά είναι πολύ δύσκολο με τα σπιτικά μπλέντερ γιαυτό προτείνω καλύτερα να πάρεις ένα βαζάκι-είναι άλλο πράγμα!και μπορείς να το χρησιμοποιήσεις και σε σάλτσες!μιαμιαμ
I wake to see the world go wild.

Αποσυνδεδεμένος Veggie Wedgie

  • www.veggie-wedgie.com
  • Θαμώνας
  • *****
  • Μηνύματα: 911
  • Φύλο: Γυναίκα
    • VeggieWedgie
Απ: Η Μπουγάτσα!!!
« Απάντηση #3 στις: Δεκέμβριος 23, 2008, 06:30:34 μμ »
α για τη ζάχαρη 1 1/2 κούπα αν είσαι πολύ γλυκαντζού.Βάλε μια και δοκίμασε το πρώτα, νη βγει πολύ γλυκό.Και να προσέξεις να διαλυθεί τελείως στη κατσαρόλα με το γάλα σόγιας!
I wake to see the world go wild.

Αποσυνδεδεμένος foxy vegan

  • Διαχειρίστρια
  • Addicted
  • *****
  • Μηνύματα: 8566
  • Φύλο: Γυναίκα
    • Ανθρωποι-Ζωα-Περιβαλλον: Ειμαστε ΕΝΑ
Απ: Η Μπουγάτσα!!!
« Απάντηση #4 στις: Δεκέμβριος 23, 2008, 06:41:49 μμ »


Υποκλίνομαι! Θα τη δοκιμάσω μόλις μπορέσω λογικά όταν γυρίσω από Ελλάδα όμως...σνιφ σνιφ!
Ευχαριστούμε!!! (θα κοιτάξω να κλειδώσω το θέμα για τους επισκέπτες οπότε no worries)
Σεξισμός=Ρατσισμός=Σπισισμός
No one is free when others are oppressed.

Αποσυνδεδεμένος Δεινομάχη

  • Addicted
  • ******
  • Μηνύματα: 2283
  • κάνε κάτι μικρό σήμερα, αντί να σκέφτεσαι αιωνίως
Απ: Η Μπουγάτσα!!!
« Απάντηση #5 στις: Δεκέμβριος 23, 2008, 06:42:52 μμ »
σε ευχαριστω πολύ Vedgie-Wedgie!

με έπεισες... θα κοιταξω να βρω το βουτυρο από το πράσινο.
και thanks για το τιπ με τη ζάχαρη!
A small change in my life today is better than ages of well-intentioned thinking.

Αποσυνδεδεμένος Veggie Wedgie

  • www.veggie-wedgie.com
  • Θαμώνας
  • *****
  • Μηνύματα: 911
  • Φύλο: Γυναίκα
    • VeggieWedgie
Απ: Η Μπουγάτσα!!!
« Απάντηση #6 στις: Δεκέμβριος 23, 2008, 06:48:06 μμ »
Thanx Foxy!
Δεινομάχη καλά θα κάνεις!νομίζω η μάρκα ήταν rapunzel,μαζί με τα φυστικοβούτυρα είναι και προσοχή μη πάρεις το καφετί που είναι με ψημένα αμύγδαλα γιατί έχει πολύ έντονη γεύση!
I wake to see the world go wild.

Αποσυνδεδεμένος Δεινομάχη

  • Addicted
  • ******
  • Μηνύματα: 2283
  • κάνε κάτι μικρό σήμερα, αντί να σκέφτεσαι αιωνίως
Απ: Η Μπουγάτσα!!!
« Απάντηση #7 στις: Δεκέμβριος 23, 2008, 06:52:13 μμ »
ΟΚ! thanks!!
A small change in my life today is better than ages of well-intentioned thinking.

Αποσυνδεδεμένος Veggie Wedgie

  • www.veggie-wedgie.com
  • Θαμώνας
  • *****
  • Μηνύματα: 911
  • Φύλο: Γυναίκα
    • VeggieWedgie
Απ: Η Μπουγάτσα!!!
« Απάντηση #8 στις: Δεκέμβριος 23, 2008, 07:20:58 μμ »
Τελικά δεν χρειάζονται 3 κουταλιές κορν φλουρ!Ημουνα ανυπόμονη...Με τις 2 βγήκε τέλεια τώρα που κρύωσε εντελώς!Α!και μην ξεχάσετε πριν σερβίρετε να πασπαλίσετε από πάνω με καννέλα [και άχνη για τους 'αμαρτωλούς!]
I wake to see the world go wild.

Αποσυνδεδεμένος Δεινομάχη

  • Addicted
  • ******
  • Μηνύματα: 2283
  • κάνε κάτι μικρό σήμερα, αντί να σκέφτεσαι αιωνίως
Απ: Η Μπουγάτσα!!!
« Απάντηση #9 στις: Δεκέμβριος 24, 2008, 11:53:20 πμ »
Vedgie Wedgie, πηγα στο green farm και βρηκα rapunzel αμυγδαλοβουτυρο. Ήταν καφετι, και έγραφε ότι ειναι από βιολογικα αμυγδαλα 100%, δεν έγραφε καθολου αν ήταν καβουδισμένα. Τελικά τι λες, αυτό θέλουμε???  (δεν το αγορασα ακομα)
A small change in my life today is better than ages of well-intentioned thinking.

Αποσυνδεδεμένος Veggie Wedgie

  • www.veggie-wedgie.com
  • Θαμώνας
  • *****
  • Μηνύματα: 911
  • Φύλο: Γυναίκα
    • VeggieWedgie
Απ: Η Μπουγάτσα!!!
« Απάντηση #10 στις: Δεκέμβριος 24, 2008, 06:34:38 μμ »
Χμ..δεν το έχω δοκιμάσει και φοβάμαι μην έχει κομματάκια μέσα.Αν πήγες στο green farm της τατοίου, πηγαινε στο πράσινο που είναι δίπλα και έχει και το άσπρο της ίδιας εταιρίας. Ουσιαστικά το ένα είναι από αποφλοιωμένα αμύγδαλα και το καφετί από αναποφλοιωτα. Κατα προτήμηση θα έλεγα να πάρεις το αποφλοιωμένο γιατί το άλλο δεν το έχω δοκιμάσει!
I wake to see the world go wild.

Αποσυνδεδεμένος Δεινομάχη

  • Addicted
  • ******
  • Μηνύματα: 2283
  • κάνε κάτι μικρό σήμερα, αντί να σκέφτεσαι αιωνίως
Απ: Η Μπουγάτσα!!!
« Απάντηση #11 στις: Δεκέμβριος 25, 2008, 06:09:13 μμ »
τελικά μου είπαν ότι υπάρχει αμυγδαλοβούτυρο (χρώμα περίπου ταχινιού από αποφλοιωμένο σουσάμι) σε ένα μαγαζί στην κυψέλη. Όμως το κιλό έβγαινε 42 ευρώ. Μου φαινεται άσχημο να δώσω τόσα λεφτά, και θα προσπαθησω με τα κάσιους + λαδάκι.

Για το σιρόπι αγαύης θα ήθελα να αντικαταστήσω, με κάτι πιο "λαϊκό", δηλ. κανονική καστανή ζάχαρη. Καμμιά ιδέα για το αν θα είναι ΟΚ και πόση ζάχαρη να βάλω;

thanks.
A small change in my life today is better than ages of well-intentioned thinking.

Αποσυνδεδεμένος Veggie Wedgie

  • www.veggie-wedgie.com
  • Θαμώνας
  • *****
  • Μηνύματα: 911
  • Φύλο: Γυναίκα
    • VeggieWedgie
Απ: Η Μπουγάτσα!!!
« Απάντηση #12 στις: Δεκέμβριος 25, 2008, 10:41:49 μμ »
σου έγραψα πιο πάνω 1 με 1 1/2 κουπα, ανάλογα πόσο γλυκό σου αρέσει.Το κάσιους με το λ΄΄αδι θα σου βγει αν έχεις μπλέντερ τύπου vitamix που είναι πάαααρα πολυ καλό. Αλλιώς θα έλεγα να βάλεις καλύτερα βούτυρο καρύδας[αλλά θα έχει και γεύση καρύδας] Το αμυγδαλοβούτυρο υπάρχει σχεδόν σε όλα τα βιολογικά καταστήματα δεν καταλαβαίνω γιατί είναι τόσο δύσκολο να βρεθεί!Σε ποια περιοχή μένεις να σου πω μήπως ξέρω που μπορείς να βρείς!
I wake to see the world go wild.

Αποσυνδεδεμένος blueheart

  • Powered by Tofu
  • Συντονίστρια
  • Addicted
  • *****
  • Μηνύματα: 2225
  • Φύλο: Γυναίκα
  • The Spaghetti Incident?
    • VegLite
Απ: Η Μπουγάτσα!!!
« Απάντηση #13 στις: Δεκέμβριος 26, 2008, 03:35:56 μμ »
veggie-wedgie την έφτιαξα χτες την μπουγάτσα σου αλλά δεν μου πέτυχε  :'(... οπότε λέω να σας δώσω κι εγώ τη δική μου συνταγή...

για το φύλλο

150 γραμμάρια αλεύρι για όλες τι χρήσεις
250 γραμμάρια αλεύρι σκληρό
2 κουταλιές της σούπας φυτικό βούτυρο
1 1/2 ποτήρι νερό
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

για την κρέμα

1 λίτρο σογιόγαλα με άρωμα βανίλια
1 1/4 κούπα ζάχαρη
1 1/2 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
1 βανίλια
λίγο κορν φλάουερ για να πήξει η κρέμα
 
   
Εκτέλεση

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για φύλλο σε μια λεκάνη ή ακόμα καλύτερα στο μίξερ μέχρι να έχουμε ένα ομογενές μείγμα.
Κόβουμε τη ζύμη, πλάθουμε μπαλάκια και αφήνουμε να σταθούν για μιάμιση ωρίτσα περίπου. Ανοίγουμε το φύλλο πολύ λεπτό με πλάστη όπως κάνουμε και για τις πίττες. Αλείφουμε με λίγο λιωμένα φυτικό βούτυρο και βάζουμε 2-3 στρώσεις σε ένα ταψάκι.

Για την κρέμα...

Ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά το γάλα και τη ζάχαρη, ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και αφήνουμε να πάρει μία βράση. Προσθέτουμε σιγά σιγά το σιμιγδάλι ανακατεύοντας συνέχεια, ρίχνουμε τη βανίλια κι αφήνουμε να πάρει άλλη μια βράση. Αν το μείγμα μας είναι νερουλό προσθέτουμε λίγο κορν φλάουερ μέχρι να αρχίσει να πήζει. Μόλις πήξει είναι έτοιμη προς χρήση. Προσοχή η κρέμα να είναι συνέχεια σε χαμηλή φωτιά.

Επάνω στο φύλλο μας ρίχνουμε την κρέμα και ξανακαλύπτουμε με φύλλο. Αλείφουμε με λιωμένο βούτυρο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για μισή ώρα.

Σερβίρουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλλα.

φυσικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φύλλο του εμπορίου ώστε να γλιτώσετε από το κόπο του να φτιάξετε το δικό σας  ;)

Αποσυνδεδεμένος Veggie Wedgie

  • www.veggie-wedgie.com
  • Θαμώνας
  • *****
  • Μηνύματα: 911
  • Φύλο: Γυναίκα
    • VeggieWedgie
Απ: Η Μπουγάτσα!!!
« Απάντηση #14 στις: Δεκέμβριος 26, 2008, 05:00:34 μμ »
Ποιά συνταγή χρησιμοποίησες και δεν πέτυχε??Δεν έβαλες αμυγδαλοβούτυρο...?γιατί είναι σσημαντικο για να πετύχει η κρέμα.Και κορν φλυρ ωποσδήποτε! Μου φένεται δύσκολο να μη σου πέτυχε αν ακουλούθησες κατά γράμμα τις οδηγίες γιατί η κρέμα μου βγήκε καταπληκτική!
Ο μπαμπάς μου που του άρεσε πολύ είπε ότι είναι ακριβώς σαν γαλακτομπούρεκο χωρίς σιρόπι, αλλά δεν ξέρω τη διαφόρα έχει από τη μπουγάτσα.
I wake to see the world go wild.

 

Copyright © χορτοφαγία: στάση ζωής
Contact