Στα μέρη μου έχουμε ένα έθιμο: μετά την αλλαγή του χρόνου κατεβαίνουμε στο κέντρο της πόλης και τρώμε μπουγάτσα! Εμείς που δε ζούμε στα μέρη μου και δεν τρώμε γαλακτοκομικά φτιάξαμε μια ακόμα ωραιότερη μπουγάτσα. Ιδού η συνταγή για ένα μικρό ταψάκι:
½ πακέτο φύλλο κρούστας
½ φλιτζάνι λιωμένη μαργαρίνη (εγώ χρησιμοποίησα αυτή
http://www.veganbaking.net/recipes/fats/vegan-butters)
για την κρέμα
4 φλιτζάνια φυτικό γάλα (αυτή τη φορά έβαλα σόγιας της Alpro)
1 φλιτζάνι ακατέργαστη καστανή ζάχαρη (χρησιμοποίησα αυτή που παίρνω από τη Σβούρα)
1 κσ εκχύλισμα βανίλιας
1 φλιτζάνι ανάμεικτα : ρυζάλευρο σιμιγδάλι και πολέντα
Πρώτα φτιάχνουμε την κρέμα. Σε ένα κατσαρολάκι ανακατεύουμε όλα τα υλικά πάνω σε σιγανή φωτιά συνεχώς ώσπου να δέσει. Τη σκεπάζουμε με μια λαδόκολλα να μην πιάσει κρούστα και την αφήνουμε να κρυώσει.
Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι και στρώνουμε ένα ένα 3 φύλλα διπλωμένα στη μέση αφού τα λαδώσουμε πολύ καλά με πινελάκι. Πρέπει να λαδωθούν καλά αλλιώς δε θα έχουν ωραία γεύση και υφή. Γεμίζουμε με την κρέμα και σκεπάζουμε με ακόμα 3 διπλωμένα και βουτυρωμένα φύλλα. Εμείς τη βάλαμε στο ψυγείο και την ψήσαμε το πρωί στον αέρα στους 180ο C για 40 περίπου λεπτά. Από πάνω βάλαμε άχνη και κανέλλα. Μας άρεσε πολύ!