Η panna cotta είναι μία σφιχτή πουτίγκα που συνήθως παρασκευάζεται με ζελατίνη, αυγά, κρέμα ή όλα μαζί. Αυτή η συνταγή είναι η πιο απλή που βρήκα και το πιο ωραίο είναι ότι παίρνει 10 λεπτά για να γίνει. Την φτιάχντε πριν αρχίσετε να μαγειρεύετε, τη βάζετε στο ψυγείο, και μέχρι να φτάσει η ώρα του γλυκού έχει κρυώσει όσο πρέπει!
Συστατικά3 κούπες
φυτικό γάλα (αμυγδάλου, ρυζιού, κλπ) χωρίς ζάχαρη
3/4 κούπας
ζάχαρη (αν είστε πιο γλυκατζήδες, αυξήστε σε 1 κούπα)
2/3 κούπας
νερό4 κ.σ. + 2 κ.τ.
άμυλο καλαμποκιού (=corn flour = άσπρο) ή σκόνη arrowroot
1,5 - 2 κούπες κομματάκια
κουβερτούρας (χωρίς βούτυρο χωρίς γάλα)
Εxtras (προαιρετικά)- ένα ή πολλά από τα παρακάτω - βάλτε τη φαντασία σας να δουλέψει!
Δυόσμος (αυτός μάλλον πρέπει να μπει στη φάση του μαγειρέματος, για να δώσει τη γεύση του, και μετά τον βγάζετε)
Ξύσμα πορτοκαλιού
Κανέλα σκόνη
Τζίντζερ
κλπ
Εκτέλεση1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το άμυλο (corn flour ή arrowroot) με το νερό μέχρι να διαλυθεί.
2. Σε ένα κατσαρολάκι, σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύουμε το
γάλα με τη ζάχαρη μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Προσθέτουμε
το μισό μείγμα νερού-αμύλου και δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά, ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να αρχίσει να βγαίνει ατμός από το μείγμα (προσοχή - δεν θέλουμε να φτάσει σε βρασμό).
3. Βγάζουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και προσθέτουμε τα κομματάκια της
κουβερτούρας ανακατεύοντας ώστε να μην κολλήσει η σοκολάτα στον πάτο. Αφήνουμε το κατσαρολάκι να σταθεί για 2-3 λεπτά, πάντα εκτός φωτιάς. Μετά ανακατεύουμε με ξύλινη σπάτουλα μέχρι να λιώσει εντελώς και να ενσωματωθεί η σοκολάτα στο μείγμα.
4. Επιστρέφουμε το κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά και προσθέτουμε το
άλλο μισό μείγμα νερού-αμύλου ανακατεύοντας μέχρι να ενσωματωθεί. Αυξάνουμε λίγο τη φωτιά (όχι τόσο ώστε να πάει να βράσει) και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι το μείγμα να μοιάζει με πηχτή κρέμα (να κολλάει λίγο στη σπάτουλα, και να πέφτε κάπως, αλλά όχι πολύ, διστακτικά από τη σπάτουλα). Βγάζουμε από τη φωτιά. Σε αυτό το στάδιο μπορούμε να βάλουμε τα extras που μας αρέσουν (προαιρετικά).
5. Ρίχνουμε το μείγμα σε μπωλάκια της αρεσκείας μας, ή σε γυάλινα κουπάκια, ή σε ποτήρια κρασιού. Αν θέλετε σκεπάζετε με cling για να μην κάνει 'πέτσα'. Βάζετε στο ψυγείο, ξεκαλουπώνετε αν χρειάζεται, και σερβίρετε.
Σερβίρισμα - μερικές ιδέεςΠασπαλίζετε με τρίμμα
καρύδας. Ή χτυπάτε τρίμμα καρύδας με νερό και κάνετε μία πηχτή κρέμα.
Πασπαλίζετε με πάπρικα, πιπέρι καγιέν κλπ κλπ
Εγώ χρησιμοποίησα κουπάκια σιλικόνης και ξεκαλουπώνονται σχετικά εύκολα. Αν δυσκολεύονται, με ένα μαχαιράκι "πειράζετε" ελαφρώς την περιφέρεια της επιφάνειας. Επίσης το σερβίρισμα σε ποτήρια κρασιού είναι εντυπωσιακό, και μπορείτε να γεμίσετε μέχρι τη μέση, και στο υπόλοιπο να βάλετε τη σώς που σας αρέσει.
Παραλλαγή από
http://dairyfreecooking.about.com/od/custardpuddings/r/chocpancotta.htmΣτην αρχική συνταγή έχει μία κούπα ζάχαρη αλλά το δοκίμασα με 3/4 κούπας και είναι τέλειο. Επίσης η παραλλαγή μου έχει λιγότερη σοκολάτα (η αρχική συνταγή λεει 2 κούπες).
Θα στείλω στη Φοξυ σύντομα φωτό για να τις ανεβάσει όταν μπορέσει.