χορτοφαγία: στάση ζωήςΑποστολέας Θέμα: Η επιβίωση του πιο ...όμορφου  (Αναγνώστηκε 1285 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος LiZaArD

 • Θαμώνας
 • *****
 • Μηνύματα: 660
 • Φύλο: Γυναίκα
  • Χορτοφαγικές Συνταγές
Η επιβίωση του πιο ...όμορφου
« στις: Φεβρουάριος 16, 2007, 05:34:38 μμ »
Η προστασία των ειδών που βρίσκονται υπό εξαφάνιση αποτελεί μια πολύ σημαντική υπόθεση για όλους μας όπως και για τις ομάδες διατήρησης του φυσικού περιβάλλοντος.

Παρόλα αυτά, είδη όπως η Φώκια Άρπα (harp seal) ή οι τίγρεις Sumatran, τα οποία διαθέτουν μια καλαίσθητη εμφάνιση, φαίνεται να έχουν τραβήξει το ενδιαφέρον του κοινού σε αντίθεση με κάποια άλλα όπως το είδος της σαύρας Antigua Ground ή του βατράχου Wyoming, των οποίων η εμφάνιση δεν φαίνεται να έχει την ίδια επίδραση.

Σύμφωνα με μια έρευνα που διενεργήθηκε πρόσφατα, αποδείχτηκε ότι είδη τα οποία υπερτερούν εμφανισιακά σε σχέση με κάποια άλλα είδη, μπορεί να είναι περισσότερο ικανά στον τομέα της επιβίωσης και της εξέλιξης στο συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον του πλανήτη μας.

Ένα είδος βρίσκεται σε κίνδυνο εξαφάνισης εάν υπάρχουν λίγα άτομα ή όταν υπάρχουν ενδείξεις για την απειλή του είδους από το συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον ή τους επίμονους θηρευτές.

Αυτό ίσως να σημαίνει ότι τα είδη διασπείρονται σε τέτοιο βαθμό ώστε είναι αδύνατο να βρουν ταίρι για να ζευγαρώσουν ή ότι υπάρχει μια διαταραχή στην διατροφική αλυσίδα. Όλα τα παραπάνω οδηγούν σε μείωση της βιοποικιλότητας. Παρόλα αυτά κάποιοι θα μπορούσαν να πουν ότι η εξαφάνιση των ειδών αποτελεί μια αέναη κατάσταση και ότι αυτό είναι αποτέλεσμα της εξελικτικής διαδικασίας.

Όμως μια δυσάρεστη πραγματικότητα είναι αυτή της εκπληκτικής αύξησης των ποσοστών της εξαφάνισης των ειδών από την εποχή της εμφάνισης του ανθρώπου στον πλανήτη.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης ανθρώπινης «διασποράς», η οποία αποτελεί την  πρώτη φάση της εξαφάνισης των ειδών (Ολοκαινική περίοδος), οι άνθρωποι εισέβαλαν στο φυσικό οικοσύστημα. Η πιο πρόσφατη δεύτερη φάση ξεκίνησε πριν από 10,000 χρόνια και αφορά την δημιουργία και χρησιμοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών στην ζωή μας. Αυτές οι δύο φάσεις σημάδεψαν την αρχή του φαινομένου του αφανισμού των ειδών.

Σημαντικό ρόλο στο φαινόμενο της εξαφάνισης των ειδών φαίνεται να έπαιξε η ανθρώπινη παρέμβαση στο ανθρώπινο περιβάλλον, όπως η διατάραξη των φυσικών ενδιαιτημάτων, η ένταξη νέων ειδών, το φαινόμενο του θερμοκηπίου και η υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης, σχεδόν 7,500 είδη θεωρείται ότι βρίσκονται υπό εξαφάνιση. Παρότι είναι πολλά τα είδη τα οποία απειλούνται με εξαφάνιση, ο περισσότερος κόσμος είναι σε θέση να ονομάσει πολύ λίγα. Για πιο λόγο όμως συμβαίνει κάτι τέτοιο;

Οι βιολόγοι που ασχολούνται με την διατήρηση του περιβάλλοντος και με ανάλογα ερωτήματα αποδίδουν αυτό το φαινόμενο στην καλαισθησία που εμφανίζουν κάποια είδη, με άλλα λόγια στον παράγοντα «ομορφιά».

Ο David Stokes, βιολόγος από το πανεπιστήμιο της Washington, στην μελέτη που εκπόνησε εστιάστηκε στους πιγκουίνους και ανακάλυψε ότι τα πιο δημοφιλή είδη πιγκουίνων είναι αυτά που διαθέτουν ζεστά χρώματα όπως το κόκκινο, το πορτοκαλί, ή το έντονο κίτρινο στο πάνω μέρος του σώματος.

Ο Stokes αναφέρει: «Οι πιγκουίνοι είναι τυχεροί διότι είναι ένα αρκετά δημοφιλές είδος, ειδικά αυτή τη περίοδο, δε συμβαίνει όμως το ίδιο με το 99,9% των άλλων ειδών».

Είναι προφανές ότι ο άνθρωπος έχει μια τάση να ανθρωπομορφοποιεί το περιβάλλον του με τέτοιο τρόπο ώστε να αποδίδει στα ζώα καλούς ή κακούς χαραχτήρες.

Ίσως αυτές οι απεικονίσεις να επηρεάζουν επίσης και την άποψη μας για την αξία ενός είδους. Ο Stokes αναφέρει ότι έχουμε την τάση να προτιμάμε είδη με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που θεωρούμε χαριτωμένα αντί των εκατομμυρίων ειδών εντόμων και πολύ μικρών ασπόνδυλων που βρίσκονται στους ωκεανούς.

«Έως ένα βαθμό αυτό αληθεύει, αλλιώς για πιο λόγο οι εκστρατείες υπέρ της διατήρησης των ειδών προβάλουν φωτογραφίες χαριτωμένων πλασμάτων για την προσέλκυση δωρεών;»

Μήπως όμως αυτές οι ομάδες καταφέρνουν το αντίθετο από αυτό στο οποίο αποσκοπούν; Χρησιμοποιώντας στις εκστρατείες τους είδη φιλικά προς τον άνθρωπο είναι πιθανόν να συμβάλουν στον αυξανόμενο ρυθμό εξαφάνισης όλων των υπόλοιπων ειδών.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι εθελοντές και υπεύθυνοι τέτοιων οργανώσεων, οι οποίοι αναζητούν δωρεές για τέτοιες έρευνες, είναι άξιοι θαυμασμού αλλά ίσως έχει έρθει η ώρα για μια αλλαγή στην στρατηγική η οποία ακολουθείται.

Ίσως τώρα είναι η κατάλληλη ώρα να μάθει ο κόσμος περισσότερα πράγματα για όλα τα είδη του ζωικού βασιλείου που βρίσκονται σε κίνδυνο. Εάν υπάρχει ένα κοινό το οποίο μπορεί να παρακολουθήσει και να συμμετάσχει σε μια συζήτηση που αφορά το φαινόμενο των κλιματικών αλλαγών, όλα είναι πιθανά.

Όμως αυτό που θα ήθελε να τονίσει ιδιαίτερα ο Stokes είναι η υπευθυνότητα την οποία θα πρέπει να επιδεικνύει καθένας μας απέναντι στο φυσικό περιβάλλον το οποίο έχουμε εκτοπίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό προς όφελος μας και από το οποίο εξαρτόμαστε άμεσα. Αυτή η ευθύνη λοιπόν θα πρέπει να υπερβεί τα όρια της εμφάνισης και της ομορφιάς.

«Για διαφορετικά είδη οργανισμών, υπάρχουν διαφορετικοί τρόπο προσέγγισης», σχολιάζει ο Stokes.

Η ουσία του θέματος συνίσταται στο ότι θα πρέπει να απαλλαχτούμε από την προτίμηση μας για το ωραίο και να συνειδητοποιήσουμε τον ρόλο τον οποίο διαδραματίζει κάθε είδος οργανισμού στο φυσικό του περιβάλλον.

Ο Stokes συνεχίζει λέγοντας: «Υπάρχουν τεράστιες διαφορές στο τι νιώθουμε για τα ζώα, θα πρέπει όμως να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτά τα αισθήματα μας αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για διατήρηση τους».

scienceagogo.com
Από: http://news.pathfinder.gr/periscopio/species-survival.html

Συνήθιζε δε να κυριαρχείς επάνω στα ακόλουθα. Στην κοιλιά και στον ύπνο, στη λαγνεία και στο θυμό. Ποτέ να μη κάνεις κάτι αισχρό, ούτε μαζί με άλλους, ούτε μοναχός.

Αποσυνδεδεμένος fidaki

 • Θαμώνας
 • *****
 • Μηνύματα: 784
 • Φύλο: Γυναίκα
 • ΣΣΣΣΣσσσσσσσ
Απ: Η επιβίωση του πιο ...όμορφου
« Απάντηση #1 στις: Φεβρουάριος 16, 2007, 05:52:59 μμ »
Πάρα πολύ ενδιαφέρον άρθρο LiZaA . Δεν το είχα ποτέ σκεφτεί έτσι...ίσως υποσυνειδητά να διάλεξα το ψευδόνυμο ΦΙΔΑΚΙ  8)
διότι πιο απεχθέστατο πλάσμα να μην υπάρχει κατά τη γνώμη πολλών >:(...μόνο ΦΙΔΑΡΑ έπρεπε αντί για το ΦΙΔΑΚΙ για να είμαστε απολύτως δίκαοι.
Μακάρι να είχα κι εγώ λειρί.

Αποσυνδεδεμένος foxy vegan

 • Διαχειρίστρια
 • Addicted
 • *****
 • Μηνύματα: 8565
 • Φύλο: Γυναίκα
  • Ανθρωποι-Ζωα-Περιβαλλον: Ειμαστε ΕΝΑ
Απ: Η επιβίωση του πιο ...όμορφου
« Απάντηση #2 στις: Φεβρουάριος 16, 2007, 05:55:56 μμ »
Χαίρομαι πάρα πολύ που βρήκες το άρθρο στα ελληνικά! Το είχα διαβάσει πριν ένα μήνα περίπου και μου έκανε τρομερή εντύπωση. Ακόμη και ο τρόπος που διαλέγουμε να βοηθήσουμε κάποια είδη να επιβιώσουν, φαίνεται πως περνά τελικά μέσα από τα δικά μας μέτρα και σταθμά...Τραγικό
Σεξισμός=Ρατσισμός=Σπισισμός
No one is free when others are oppressed.

Αποσυνδεδεμένος V3G4N

 • Addicted
 • ******
 • Μηνύματα: 1322
 • Red Blood Black Tears
  • Αντισπισιστική Δράση
Απ: Η επιβίωση του πιο ...όμορφου
« Απάντηση #3 στις: Φεβρουάριος 16, 2007, 06:03:17 μμ »
Swstos o Stokes. Genika nomizw, h fysikh epilogh, einai mia asxhmh katastash.
For animals, every second is a 9/11 attack. This is a fuckin' war. GO VEGAN

 

Copyright © χορτοφαγία: στάση ζωής