Φαντάζομαι αρέσουν σε όλους σας τα γλυκά, αλλά όταν περνάτε από ζαχαροπλαστείο απλά κοιτάτε τη βιτρίνα απ' έξω και λιγουρεύεστε όλες αυτές τις λιχουδιές, σκεφτεστε γιατι να μη πουλανε vegan γλυκα κτλ... Ποιος ειπε ομως οτι οι vegans δεν τρωνε λιχουδιες?
Η παρακατω συνταγη είναι για κεικ σοκολατας (chocolate cake) τοσο λαχταριστο που ολοι οι φιλοι-γνωστοι και οσοι εχουν δοκιμασει εχουν ξετρελαθει :o (δεν κανω πλακα)!
Τα υλικα βρισκονται ευκολα και με λογικο κοστος.
Φορεστε λοιπον ποδια και καπελο του σεφ και ξεκιναμε...
Για το κεικ θα χρειαστειτε:
- 3 κουπες αλευρι που φουσκωνει
- 2/3 κουπας κακαο σκονη
- 2 κουτ. γλυκου μαγειρικη σοδα
- 1/2 κουτ. γλυκου αλατι
- 2 κουπες καφε ζαχαρη**
- 1 κουπα καλαμποκελαιο η ηλιελαιο
- 2 κουπες γαλα σογιας χωρις γευση ***
- 2+1/2 κουτ. γλυκου βανιλια (2 συσκευασιες των 5)
- 2 μπανανες
- 4 κουτ. γλυκου ξύδι
* 1 κουπα για μενα ειναι περιπου 150ml
** Ολη η μαγκια ειναι στη ζαχαρη. Πρεπει να αγορασετε καφε (μη επεξεργασμενη) ζαχαρη απο την οποια δεν εχει αφαιρεθει η μελασσα. Ξεχωριζει απο την αλλη γιατι οι κοκοι ειναι πιο σκουροι, υγροι και κολημενοι μεταξυ τους λογω της μελασας. Στα supermarket παιζει η μαρκα Fytro. Τον τελευταιο καιρο χρησιμοποιω ζαχαρη καγιενα (απο βιολογικα καταστηματα) η οποια ειναι καφε ζαχαρη αχνη που δεν εχει αφαιρεθει η μελασα. Αν χρησιμοποιησετε τετοια μειωστε σε 1.5 κουπα τη ζαχαρη που θα χρησιμοποιησετε. Αν δε μπορειτε να βρειτε ζαχαρη με μελασα παρτε ξεχωριστα καφε ζαχαρη και μελασα και πειραματιστειτε

*** Αν ειστε αλεργικη/ος στη σογια μπορειτε να χρησιμοποιησετε γαλα απο ρυζι ή αμυγδαλο. Επισης, αν το γαλα εχει βανιλια τοτε μειωστε λιγο τις βανιλιες που θα χρησιμοποιησετε (7 αντι για 10).
Προθερμανετε τον φουρνο στους 150C. Σε ένα μπολ (η κατευθειαν στο μιξερ) αναμιγνυετε καλα το αλευρι, το κακαο, τη σοδα, το αλατι και τις βανιλιες. Σε αλλο μπολ αναμιγνυετε το γαλα σογιας, το καλαμποκελαιο και τη ζαχαρη μεχρι η ζαχαρη να διαλυθει πληρως. Στη συνεχεια λιωνετε τις μπανανες σε μπλεντερακι (μαζι με λιγο απο το υγρο μιγμα αν βοηθαει) και τις αναμιγνυετε πισω στο υγρο μιγμα. Ριχνετε το υγρο μιγμα στο πρωτο μπολ και ανακατευετε πολυ καλα με το χερι με συρμα (αν δεν εχετε συρμα δεστε μαζι 3 πηρουνια) η στο μιξερ. Χωριστε το μιγμα σε 2 φορμες κεικ. Σε καθε φορμα ριξτε 2 κουτ. γλυκου ξυδι, ανακατεψτε ΓΡΗΓΟΡΑ και βαλτε το στο φουρνο ΑΜΕΣΩΣ. Ανεβαστε θερμοκρασια στους 200C και ψηστε για 25-30 λεπτα. Το κεικ ειναι ετοιμο οταν καρφωνοντας ενα μαχαιρι βγαινει εξω καθαρο. Αφου ψηθει βγαλτε τα απο τις φορμες, αφηστε τα σε θερμοκρασια δωματιου για καμια ωρα και μετα βαλτε τα στο ψυγειο.
Για το γλασο θα χρειαστειτε:
1/2 κουπα καφε ζαχαρη
1/4 κουπα κακαο σκονη
1/4 κουπα γαλα σογιας
2 κουτ. σουπας φυτικη μαργαρινη μη υδρογονοποιημενη (π.χ. vitam)
1 κουτ. σουπας καλαμποκελαιο η ηλιελαιο
1/2 - 1 κουπα ασπρη ζαχαρη αχνη
1/4 κουτ. γλυκου αλατι
1/2 κουτ. γλυκου βανιλια (2 βανιλιες)
2 κουτ. γλυκου σιροπι σφενδαμο **
νιφαδες ινδοκαρυδο
** Αντι για σιροπι σφενδαμο μπορειτε να βαλετε αλλο σιροπι για γευση. Αν περιεχει ομως αλκοολ το γλασο δεν θα παγωσει τελειως.
Σε τηγανακι ανακατεψτε τη καφε ζαχαρη με το κακαο. Στη συνεχεια προσθεστε το γαλα σογιας, το λαδι, το αλατι και τη μαργαρινη. Ανοιξτε το ματι και βραστε για 3 λεπτα ανακατευοντας που και που. Βγαλτε το απ' το ματι και ριξτε τη βανιλια και το σιροπι σφενδαμο. Τωρα θα ριξετε τη ζαχαρη αχνη περνωντας την απο κοσκινο και ανακατευοντας διαρκως μεχρι να πετυχετε τη πυκνοτητα που επιθυμειτε (εγω χρησιμοποιω περιπου 3/4 κουπας ζαχαρη αχνη). Ανοιγετε τα κεικ στη μεση, αλοιφετε το μισο γλασο και τα κλεινετε. Το υπολοιπο μισο το αλοιφετε απο πανω. Τελος, ριχνετε απο πανω νιφαδες ινδοκαρυδο και τις πατατε να κολησουν στο γλασο. Βαλτε τα κεικ πισω στο ψυγειο μεχρι να παγωσει το γλασο (η καταψυξη αν βιαζεστε).
Επισης, αν θελετε να φτιαξετε vegan τουρτα την παραπανω ποσοτητα για 2 κεικ μπορειτε να τη βαλετε σε μικρο στρογγυλο ταψακι αντι για 2 φορμες, και αφου ψηθει και κρυωσει χωριστε το στη μεση φτιαχνοντας 2 παντεσπανια.
Ελπιζω να σας αρεσει. Αμα παχυνετε δε θα φταιω εγω ομως ετσι? angel
Φιλια,
Γιωργος