χορτοφαγία: στάση ζωής



Αποστολέας Θέμα: Κορεατικο Κιμτσι (Kim chi)  (Αναγνώστηκε 6534 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος leica

  • Θαμώνας
  • *****
  • Μηνύματα: 837
  • Φύλο: Γυναίκα
  • (●^ω^●)
Κορεατικο Κιμτσι (Kim chi)
« στις: Σεπτέμβριος 28, 2008, 07:08:52 μμ »
Υλικα

1 μεγαλο κινεζικο λαχανο κομενο σε φετες 1-2 εκατοστων
1-2 μεγαλες χουφτες χοντρο αλατι

1 σκελιδα σκορδο λιωμενη ή ψιλοκομενη
3-4 κρεμυδακια πρασινα ψιλοκομενα
1 κουταλακι τζιντζερ περασμενο απο τον τριφτη (καμια φορα δεν βαζω αρα δεν ειναι απαραιτητο!)
1+ κουταλακι σκονη τσιλι, ή μπουκοβο, οι τουρκοι χρησιμοποιουν το ιδιο με τους Κορεατες και το δικο μου το εχω απο Πολη και ειναι σουπερ. Εγω βαζω 3-4 κουτ.
1-2 κουτ ζαχαρη

και ενα ακομα μη χορτοφαγικο υλικο που ειναι στην διακριτικη σας ευχερεια αν θα το χρησιμοποιησετε , 1 κουτ fish sauce κινεζικη που μυριζει σαν βρωμερη αντζουγια.

Μεθοδος

ανακατευετε σε μια πλαστικη σακουλα καθαρη ή σε μεγαλο ταπερ το λαχανο και το αλατι ωστε το αλατι να παει παντου (αν δεν ειστε 100% σιγουροι οτι θα ανακατευτει καλα προσθεστε λιγο νερο). Το βαζετε στην ακρη και περιμενετε για ενα βραδυ, ή σε μια ζεστη μερα για 4-6 ωρες.
Στραγγιζετε τα υγρα που εχουν βγει και ξεπλενεται καλα το λαχανο με νερο της βρυσης. Στβεται καλα καλα το λαχανο για να φυγουν τελειως τα υγρα.
Στο ταπερ  βαζετε το λαχανο και ολα τα υλικα και ανακατευετε με πλαστικα γαντια (αλλιως θα κλαιτε για μερες), πολυ καλα. Κλεινετε καλα το ταπερ με το καπακι, ή μεταφερετε σε ενα μεγαλο γυαλινο βαζο, ή αλλο γυαλινο δοχειο που κλεινει ερμητικα. Το αφηνετε εκτος ψυγειου για  2-3 μερες και μετα μπορειτε να το βαλετε στο ψυγειο. Διατηρητε πολυ καιρο. Οταν θα το ανοιγετε θα μυριζει εντονα, αν εχετε προβλημα με τις εντονες μυρωδιες τυπου ποδαριλα/σκορδιλα/λαχανο καλυτερα να μην κανετε κιμτσι.

Ειναι πολυ ωραιο ορεκτικο, καυτερο και σαν τουρσι με εντονη γευση. Χρησιμοποιηται και σε stir fry. Εμενα μου αρεσει με σουπα μισο, ρυζι, και τοφου.

με τον ιδιο τροπο μπορειτε να κανετε τουρσι και το μεγαλο ασπρο ραπανι (νταικον) ή να τα κανετε μιξ και τα 2.

 

Copyright © χορτοφαγία: στάση ζωής