χορτοφαγία: στάση ζωής

Αποστολέας Θέμα: Μοσταρέλα (άπαιχτη και πάμφθηνη)  (Αναγνώστηκε 13811 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Δεινομάχη

• Addicted
  • κάνε κάτι μικρό σήμερα, αντί να σκέφτεσαι αιωνίως
Μοσταρέλα (άπαιχτη και πάμφθηνη)
« στις: Σεπτέμβριος 22, 2008, 07:15:46 μμ »
Υλικά

νερό, 2 κούπες
διατροφική μαγιά, 1/2 κούπας
βρώμη (σπόρους ή νιφάδες), 1/3 κούπας
ταχίνι, 1/4 κούπας
άμυλο αραβοσίτου, ή arrowroot ή kuzu, 1/4 κούπας
χυμό φρεσκοστιμένο λεμονιού, 3 με 4 κουταλιές σούπας
κρεμμύδι, 1/4 μικρού (ή 1 κ.σ. σκόνη κρεμμυδιού)
αλάτι, ένα κουτάλι γλυκού κοφτό

(μία κούπα = 237ml)

Εκτέλεση

Λαδώστε μία φόρμα ή ένα τάπερ που να χωρά 3 κούπες υλικό.
Χτυπήστε τη βρώμη στο blender, και προσθέστε όλα τα υπόλοιπα υλικά. (μπορείτε και να τα βάλετε όλα τα υλικά μαζί, αλλά θα πάρει περισσότερη ώρα να τριφτεί η βρώμη και να βγει λειο το μείγμα). Χτυπήστε το μείγμα αρκετά λεπτά μέχρι να γίνει λείο.

Μεταφέρετε σε κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά, και με ένα πηρούνι ανακατεύετε συνεχώς (περίπου 5-10 λεπτά) μέχρι να πήξει. Θεωρήστε το έτοιμο όταν είναι δύσκολο να φύγει το μείγμα από το πηρούνι χωρίς να το τινάξετε λίγο.

Ρίξτε το μείγμα στη λαδωμένη φόρμα, ισιώστε την επιφάνεια, και βάλτε στο ψυγείο ανοιχτό. Μετά από 2 περίπου ώρες έχει πήξει αρκετά για να το βγάλετε από τη φόρμα και να το βάλετε σε τυριέρα (κλειστή). Στην original συνταγή λέει να το αφήσεις στο ψυγείο σε κλειστό δοχείο όλη νύχτα πριν το φάς, αλλά εγώ το έφαγα μόλις το έβγαλα από τη φόρμα.

Αν δεν έχετε τυριέρα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα τάπερ αναποδογυρισμένο. Έτσι, η μοσταρελα καθεται στο καπάκι, και για να σερβίρετε μαζί με την αυτοσχέδια τυριέρα αρκεί να βγάλετε το καμπυλωτό τμήμα του τάπερ και να αφήσετε το καπάκι με το τυρί.

Αντέχει 5-7 ημέρες στο ψυγείο (θεωρητικά - διότι δεν θα μείνει τόσο). Πάντως ένα άλλο block cheese που έφτιαξα από το ίδιο βιβλίο άντεξε χωρίς να αλλάξει η γεύση του πάνω από 7 ημέρες.

Θα το δοκιμάσω σήμερα και με φαγόπυρο (για gluten-free) και θα σας πω.

Ελαβρώς παραλλαγμένη συνταγή από το The Ultimate Uncheese Cookbook (Paperback) της Jo Stepaniak, 2003, p. 163. ISBN-13: 978-1-57067-151-7.
A small change in my life today is better than ages of well-intentioned thinking.

Αποσυνδεδεμένος blueheart

• Powered by Tofu
  • Συντονίστρια
  • Addicted
  • Φύλο: Γυναίκα
  • The Spaghetti Incident?
    • VegLite
Απ: Μοσταρέλα (άπαιχτη και πάμφθηνη)
« Απάντηση #1 στις: Σεπτέμβριος 22, 2008, 08:40:15 μμ »
χχχχμμμμ πολύ έξυπνη ιδέα! πόσο χρόνο θέλει περίπου για να φτιαχτεί; να το δοκιμάσω μεσοβδόμαδα ή το ΣΚ? χιχιχιχι  >:D

• Addicted
« Απάντηση #2 στις: Σεπτέμβριος 22, 2008, 08:56:53 μμ »
για να μαζεψεις όλα τα υλικά θέλεις (πες) 5 λεπτά
άλλα 5 λεπτά χτύπημα στο Blender,
συν περίπου 10 λεπτά ανακάτεμα σε μετρια φωτια (κατα το 1ο λεπτό λαδώνεις το ταπερ/φορμα)

συνολικά περιπου 20 λεπτά ενασχόληση.

Κάνε το απόψε, δεν θα το μετανιώσεις. Επίσης, για να την κόψεις, θέλει υγρό ή λαδωμένο μαχαίρι -- επειδή, όπως όλοι ξέρετε, η original μοσταρέλα είναι μαλακή και κολλώδης ;)
A small change in my life today is better than ages of well-intentioned thinking.

Αποσυνδεδεμένος elsa

• Συντονίστρια
  • Addicted
  • Αποσυντονίστηκα...
    • elsa's blog
« Απάντηση #3 στις: Σεπτέμβριος 22, 2008, 10:38:13 μμ »

Φανταστικό! Άραγε μπορεί να μπει και σε πίτσα;
(δεν θα τη βρω αυτή τη διατροφική μαγιά να την αγοράσω κι εγώ; Θα την τσακίσω!)  ;D
Εσύ Δεινομάχη, ποια μάρκα παίρνεις και από που;

• Addicted
« Απάντηση #4 στις: Σεπτέμβριος 22, 2008, 11:12:28 μμ »
Δε θυμαμαι μαρκα, αλλά είναι και οι δύο ιταλικές. Βρισκω και στο Πρασινο (μια σε καφε χαρτινο σακουλι), και στο Green Farm (μία σε πλαστικό διαφανές σακούλι). Δεν έχεις κοντά σου Green Farm? έχει αρκετά στην Αθήνα.

Α, και είναι υπέροχη στην πίτσα!! Εγώ δεν κατάλαβα διαφορά με την ζωική. Ίσα ίσα, νομίζω ότι είναι πολύ πιο γευστική.
Την έβαλα και σε κυβάκια όταν σερβίρισα μακαρονάδα με σάλτσα ντομάτας. Απαιχτη.

Αποσυνδεδεμένος elsa

• Συντονίστρια
  • Addicted
  • Αποσυντονίστηκα...
    • elsa's blog
« Απάντηση #5 στις: Σεπτέμβριος 22, 2008, 11:50:18 μμ »

Είχε στη Ν.Σμύρνη κι έκλεισε! Μόνο Βιολογικούς κύκλους έχω κοντά...Και στην Αθήνα εκεί κοντά που δουλεύω δεν έχει, έχει στο Κολωνάκι.
Θα πάω εκεί, τι να κάνω, μου τρέχουν τα σάλια με αυτά που ποστάρετε!  ;D ;D ;D

Αποσυνδεδεμένος foxy vegan

• Διαχειρίστρια
  • Addicted
    • Ανθρωποι-Ζωα-Περιβαλλον: Ειμαστε ΕΝΑ
« Απάντηση #6 στις: Σεπτέμβριος 23, 2008, 04:12:43 πμ »
Δεινομάχη, αν και διανύω λίγο δύσκολη εβδομάδα διατροφικά,
μου άνοιξε την όρεξη η συνταγή σου. Νομίζω πως θα τη δοκιμάσω κι εγώ σε πίτσα λίαν συντόμως
Ευχαριστούμε!!!
Σεξισμός=Ρατσισμός=Σπισισμός
No one is free when others are oppressed.

Αποσυνδεδεμένος Veggie Wedgie

• www.veggie-wedgie.com
  • Θαμώνας
    • VeggieWedgie
« Απάντηση #7 στις: Σεπτέμβριος 23, 2008, 05:54:41 μμ »
Για πιο γρήγορα φαντάζομαι μπορε'ις να χρησιμοποιήσεις και αλεύρι βρώμης [που είναι ήδη αλεσμένο] για να βγει λείο. Α! Ή ρεβυθάλευρο! αυτό θα ήταν τέλειο νομιζω. Ισως πιο τυρένιο.
I wake to see the world go wild.

Αποσυνδεδεμένος Γιάννης (Brokeninbox)

• New Kid in The Block
  • **
  • Φύλο: Άντρας
« Απάντηση #8 στις: Σεπτέμβριος 23, 2008, 08:13:13 μμ »
Αυτά είναιι!!  :D :D :D :D
Ελπίζω να μας πετύχει κι εμάς!! Πολύ χρήσιμο!! Thankss  :D :D
I will make the world a colder, greener, jazzier place - Lisa Simpson (xixi)

Αποσυνδεδεμένος Γιάννης (Brokeninbox)

• New Kid in The Block
  • **
  • Φύλο: Άντρας
« Απάντηση #9 στις: Σεπτέμβριος 23, 2008, 09:42:48 μμ »
Ερότηση:
Η διατροφική μαγιά θέλει κάποια διαδικασία πριν την βάλουμε στο μείγμα?  ???
Εχουμε βρεί κατι φακελάκια, σκόνη..
I will make the world a colder, greener, jazzier place - Lisa Simpson (xixi)

• Addicted
« Απάντηση #10 στις: Σεπτέμβριος 24, 2008, 09:51:56 πμ »
νομιζω άλλο η μαγιά μπύρας (μαλλον αυτήν λες) και άλλο η διατροφική μαγιά (nutritional yeast). Η διατροφική μαγια δεν θελει καμμια προεργασία. Την πετάς στο blender και that's it.

Οσο για το αλεύρι, εγώ προτιμώ να το φτιάχνω επιτόπου για να είναι πιο φρεσκο! Φυσικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις έτοιμο!

Επίσης, δοκίμασα με φαγόπυρο, βγήκε ακόμα πιο νόστιμη! --- και gluten-free!!  (οι σπόροι φαγόπυρου είναι πολύ μαλακοί, και γίνονται πολύ εύκολα αλεύρι, ακόμα και στο γουδί.)

EΡΩΤΗΣΗ
Βγαίνει περίπου 550γρ. Μπορεί καποιος που ξέρει πάνω-κάτω τις τιμές των υλικών να υπολογίσει το κόστος των υλικών? thanks

Αποσυνδεδεμένος Veggie Wedgie

• www.veggie-wedgie.com
  • Θαμώνας
    • VeggieWedgie
« Απάντηση #11 στις: Σεπτέμβριος 24, 2008, 07:37:16 μμ »
Ερότηση:
Η διατροφική μαγιά θέλει κάποια διαδικασία πριν την βάλουμε στο μείγμα?  ???
Εχουμε βρεί κατι φακελάκια, σκόνη..

Ελπίζω αυτή που πήρες να μην είναι μαγιά για ψωμί [ενεργή μαγά στιγμής σε σκόνη]για να φουσκώνει γιατί αυτη η μαγιά δεν εχει καμία σχέση με τη δοατροφική μαγιά, η οποία είναι μη ενεργή μαγιά και δεν την έχω δει ποτέ να πωλείτε σε μικρά φακελάκια. Επίσης αποκείετε να τη βρεις σε μεγάλα σουπερ μαρκετ. Μόνο σε βιολογικά μαγαζιά. Την έχω βρει μόνο στο Green Farm και Prasino Market. Άσε που και να ρωτήσεις μπορεί να την έχουν και να μη το ξέρουν. Ψάξε για ιταλικές μάρκες [αυτές εισάγουν συνήθως] σε καφέ χάρτινο σακούλι η πλαστικό διάφανο. Αυτή στο χάρτινο είναι καλύτερη κατα τη γνώμη μου. Στα ιταλικά λέγεται Lievito Alimentare και η μάρκα που χρησιμοποιώ είναι η Baule Volante.

Λοιπόν βρήκα και τη σελίδα για ναδεις πως είναι το σακούλι αυτό να το αναγνωρισεις!Πάτα το λινκ!
http://www.baulevolante.it/prodotti_scheda.asp?food=Integratori+alimentari%2C+lieviti%2C+vaniglia&x=7&y=13&ID=96
I wake to see the world go wild.

Αποσυνδεδεμένος pella

• Sr. Member
« Απάντηση #12 στις: Σεπτέμβριος 25, 2008, 03:21:23 μμ »
Γιάννη, μπορείς να την παραγγείλεις από το πιο κοντινό σου βιολογικό κατάστημα.
Εγώ παρόλο που δεν την ήξεραν, τους εξήγησα τι θέλω και μου την έφεραν. Άργησε λίγο αλλά άξιζε η αναμονή. Δεν μπορώ να τρέχω κάθε 3 και λίγο στο κέντρο...
Και έτσι ενημερώνονται και τα συνοικιακά για τα είδη τροφής ΄που δεν ξέρουν.
Φυλάξου από λογική κι επιστήμη,των πιο τρανών όπλων του ανθρώπου την ανίερη συμμαχία,θ'ἀφήσεις να σε παρασύρουν με εκτυφλωτικές μαγγανίες,σε κβαντικά πεδία
Καίσλ

Αποσυνδεδεμένος blueheart