Από τον Αλέξανδρο Γιώτη
Υλικά:
500 γρ. ανάμεικτα γλυκά χόρτα (σέσκουλα, παπαρούνες, μυρώνια, καυκαλήθρες...)
250 γρ. μαυρομάτικα φασόλια μισοβρασμένα
2 - 5 φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες
(ή πράσο στην εποχή του)
3 σκ. σκόρδο λιωμένες
1 κτσ ταχίνι
ελαιόλαδο
αλατοπίπερο
λίγη πάπρικα γλυκιά
1 πρέζα μπούκοβο
χυμός 1 λεμονιού
1 μέτρια τομάτα σε κυβάκια
Διαδικασία:
Καθαρίζουμε τα χόρτα, τα πλένουμε, τα στραγγίζουμε καλά και τα χονδροκόβουμε. Τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια και μετά το σκόρδο. Προσθέτουμε τα χόρτα.
Μόλις μαραθούν, χαμηλώνουμε τη φωτιά και είναι η σειρά των μαυρομάτικων και της τομάτας. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τα μπαχαρικά, ενώ παράλληλα διαλύουμε το ταχίνι στο χυμό λεμονιού. Μόλις γίνουν τα μαυρομάτικα, περιχύνουμε με το διαλυμένο ταχίνι. Ανακατεύουμε, δυναμώνουμε για λίγο τη φωτιά για να σωθούν τα υγρά και μετά αποσύρουμε από τη φωτιά.
Σερβίρουμε με ωμό λάδι. Μπορούμε να προσθέσουμε λευκό κρασί στο μαγείρεμα και ακόμη να αλλάξουμε τα φασόλια με πλιγούρι, τραχανά ή κριθαράκι.
Πηγή:
Καθημερινή