Από το
in.grΑνησυχία στη Γαλλία έπειτα από τέταρτο περιστατικό ραδιενεργού μόλυνσηςAssociated Press
Στο εργοστάσιο του Τρικαστίν σημειώθηκε και δεύτερο περιστατικό διαρροής
Ανεξάρτητη επιτροπή πυρηνικής ασφάλειας στη Γαλλία εξέφρασε την Πέμπτη την ανησυχία για τα αλλεπάλληλα περιστατικά διαρροής στα πυρηνικά εργοστάσια της χώρας.
Η Ανεξάρτητη Επιτροπή Έρευνας και Πληροφόρησης για τη Ραδιενέργεια (CRIIRAD) θεωρεί ότι οι συνθήκες εργασίες επιδεινώνονται στη βιομηχανία πυρηνικής ενέργειας, δημιουργώντας κίνδυνο για την ασφάλεια των εργαζομένων και του γενικού πληθυσμού.
«Σε λιγότερο από 15 ημέρες, η CRIIRAD έχει ενημερωθεί για τέσσερις βλάβες σε τέσσερα πυρηνικά εργοστάσια, με αποτέλεσμα να μολυνθούν 126 εργάτες» δήλωσε στο Reuters η διευθύντρια της επιτροπής Κορίν Καστανιέ.
Το τελευταίο περιστατικό συνέβη την Τετάρτη, περίπου 100 εργαζόμενοι μολύνθηκαν από χαμηλά επίπεδα ραδιενέργειας στο τεράστιο συγκρότημα του Τρικαστίν, κοντά στην Αβινιόν. Το συμβάν σημειώθηκε στη διάρκεια εργασιών συντήρησης σε αντιδραστήρα που παραμένει κλειστός από τις 12 Ιουλίου έπειτα από διαρροή ουρανίου στον υδροφόρο ορίζοντα.
Δύο ακόμα παρόμοια συμβάντα καταγράφηκαν την Παρασκευή 18 Ιουλίου. Αρχικά, η εταιρεία πυρηνικών αντιδραστήρων Areva ανακάλυψε διαρροή ουρανίου που έμενε απαρατήρητη για χρόνια σε υπόγειο αγωγό του πυρηνικού εργοστασίου στο Ρομάν-σιρ-Ιζέρ. Λίγο αργότερα την ίδια ημέρα, 15 εργαζόμενοι της δημόσιας εταιρείας ηλεκτρισμού Electrecite de France (EDF) εκτέθηκαν σε «μη επικίνδυνα» ίχνη ραδιενεργών υλικών στη μονάδα του Σεν-Αλμπάν.
«Είναι η πρώτη φορά που τόσο πολλοί άνθρωποι μολύνονται σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα» σχολίασε η διευθύντρια του CRIIRAD.Η Επιτροπή επικρίνει παράλληλα την EDF για τις διαβεβαιώσεις της ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας στα τέσσερα επεισόδια ήταν κάτω από τα όρια. Τα όρια αφορούν το μέγιστο επίπεδο κινδύνου, διευκρινίζει η επιτροπή σε ανακοίνωσή της.
Η CRIIRAD δημιουργήθηκε το 1986 για να παράσχει ανεξάρτητη ενημέρωση -λίγο νωρίτερα η γαλλική κυβέρνηση διαβεβαίωνε ότι η ραδιενέργεια από το δυστύχημα του Τσερνομπίλ είχε σταματήσει στα ιταλικά σύνορα.
Τα 59 πυρηνικά εργοστάσια της Γαλλίας καλύπτουν σήμερα το 80% των εγχώριων αναγκών σε ηλεκτρικό ρεύμα.
Τα αλλεπάλληλα ατυχήματα των τελευταίων εβδομάδων μάλλον δεν θα βοηθήσουν στην προσπάθεια του προέδρου Νικολά Σαρκοζί να πουλήσει πυρηνικούς αντιδραστήρες σε άλλες χώρες.
Στο μεταξύ και στην Ισπανία, συμβαίνει το ένα πυρηνικό ατύχημα μετά το άλλο!Μου αρέσει που εμείς εδώ, αρχίζουμε να σκεφτόμαστε σοβαρά την εγκατάσταση αντιδραστήρων και μάλιστα σαν "πράσινη" εναλλακτική!
